Algemene opruimplicht voor hondenpoep

62

Den Helder – Wie de hond uitlaat moet voortaan altijd en overal binnen de gemeente Den Helder de drollen opruimen. De gemeente stelt een algemene opruimplicht voor hondenpoep in, dus ook op de losloopgebieden, waar nu nog niet hoeft te worden opgeruimd.

Hondenpoep zorgt al jaren voor veel overlast in het de hele gemeente. Er is wel een opruimplicht, maar die geldt niet overal. Tot nu toe waren de losloopgebieden zulke gebieden en mocht het daar dus ook blijven liggen. “De opruimplicht is daardoor versnipperd en moeilijk te handhaven”, stelt het college. “Het resultaat is dat er vaak en veel hondenpoep blijft liggen, ook op plekken waar die opgeruimd had moeten worden.”

Om de openbare ruimte zoveel mogelijk schoon te houden, is het volgens de gemeente wenselijk geen ‘poepzones’ meer te hebben. Het college kiest er nu voor geen zones aan te wijzen waar uitzondering op de opruimplicht geldt. “Dat draagt bij aan een veilige en schone leefomgeving, vrij van ergernis en gezondheidsrisico’s door contact met hondenpoep. Het zorgt voor vermindering van stankoverlast door hondenpoep, met name rond bebouwing en/of bij warm weer. En voor kinderen in het bijzonder draagt het bij aan de mogelijkheid veilig en aangenaam buiten te kunnen spelen en sporten.”

Een algemene opruimplicht maakt ook dat de regels op dit gebied een stuk duidelijk worden en daardoor beter te handhaven zijn door de buitengewoon opsporingsambtenaren.

62 REACTIES

  • alleen als ook de hondenbelasting weer terugkomt…. heb namelijk weinig zin dat de kosten van legen en schoonmaken weer op mijn bordje terechtkomen

   • Volgens mij is het taak van de gemeente om de boel schoon te houden of dit te faciliteren met afvalbakken.

    • nee hoor het is de taak van de burger om hun eigen teringzooi achter hun hol op te ruimen, alleen als er weer eens een Tokkie de zooi achter zich laat liggen dan moet de gemeente weer opdraven om de Tokkiezooi weer eens op te ruimen, niet de boel omdraaien,

     • Grappig dat er gelijk een vergelijking wordt gemaakt met een tokkie…..
      U kent me niet, weet niet wie of wat ik ben maar ik ben in uw ogen wel gelijk een tokkie.
      Ik blijf erbij dat de gemeente minstens ervoor moet zorg dragen dat er afvalbakken geplaatst worden zodat de zakjes met hondenstront opgeruimd kunnen worden.

     • ik noem mensen alleen Tokkie als ze de zooi niet opruimen, dan zijn er twee opties, of u leest niet erg nauwkeurig, of voelt zich aangesproken omdat u dus de zooi niet opruimt, aan u de keuze,
      .
      ik blijf erbij dat dan de hondenbelasting terug moet, de vervuiler betaald, want waarom zou ik moeten meebetalen aan de afvalbakken voor luie hondenliefhebbers? u heeft een kliko thuis mooie plek om de zakjes te deponeren nietwaar?

 1. lijkt wel nu we een nieuwe (interim) burgemeester hebben we meteen al een paar positieve veranderingen hebben kunnen waarnemen, nu maar hopen dat hij ook een goede invloed op de door de vorige burgemeester ingeslapen handhaving gaat krijgen……. er is hoop voor de stad

 2. Een initiatief dat praktisch niet uitvoerbaar is.

  In losloop gebieden zoals Mariëndal rennen honden over stukken grasland waar het baasje, als het geregend heeft, niet kan lopen. Gaat de hond buiten de paden poepen dan kan en mag het baasje dit niet opruimen want zich buiten de paden begeven is verboden.

  Op de dijk gaat, de hond al dan niet in het zicht poepen overdag, mits het niet geregend heeft want dan is de graskant van de dijk al aardig glad, zou deze poep nog kunnen worden opgeruimd, zodra het donker wordt gaat dit al niet meer lukken. Los van het feit dat de jonge hondenbezitter nog de schuine kant van de dijk op kan, bij de oudere zal dit al een stuk minder zijn.

  Onze trouwe viervoeter poept bij een sloot het liefst op het uiterste randje, daar sta je dan je hond heeft gepoept op een plaats, die bij mooi weer al bijna niet te bereiken is laat staan bij gladheid. De poep moet opgeruimd worden want onze handhaver staat met zijn bonnenboekje al in de aanslag om de bon uit te schrijven, hoe ga je dit opruimen.

  Zo zijn er legio voorbeelden die het nagenoeg onmogelijk maken om in losloop gebieden de uitwerpselen van een hond te kunnen opruimen. Heb je de poep opgeruimd dan moeten de uitwerpselen ergens worden gedeponeerd, helaas in de losloop gebieden zijn er nagenoeg geen bakken waar de resten in kunnen worden gedeponeerd.

  Het argument dat spelende kinderen, bij een algemene opruimingsplicht, niet met uitwerpselen worden geconfronteerd is kul omdat de plaatsen waar kinderen mogen en kunnen spelen voor honden verboden zijn. Ook de stank overlast zal volgens onze bestuurders minder worden, helaas komt de stank van uitwerpselen niet alleen van honden maar ook van de duizenden katten(binnen de gemeente Den Helder) die overal waar het uit komt hun behoefte mogen doen.

  Wil je als gemeente handhaven prima maar kom dat niet met theoretische maar praktische maatregelen. Pak honden eigenaren die hun hond op stoepen en andere voor publiek toegankelijke plaatsen laten poepen, zonder dit op te ruimen hard aan. Aan de handhaving hiervan zal men al de handen vol hebben.

  Vervolgens de vraag, hoe zit het met de verantwoordelijkheid als een baas uitwerpselen moet opruimen in losloop gebieden, op plaatsen waar het uit veiligheidsoverwegingen en voorschriften, praktisch niet kan.

  PS. Gemeente Den Helder tip pas ook even de APV aan want er wordt met geen woord gesproken over poep zakjes en al helemaal niet over hoeveel je er bij je moet hebben. Noodzakelijk ja want bij handhaving hanteert nu, ieder voor zich, zijn eigen richtlijnen en dat heeft menig burger van Den Helder al aardig wat euro’s gekost.

  • Waar een wil is is een weg. Als een hond poept waar je niet mag of kan komen lijn je hem maar aan. En als dat geen optie is dan maar afscheid nemen van je hond. Er lopen teveel honden rond in Den Helder. En de overlast is evident. Stank, onhygiënische situaties. Enorme aantallen vliegen, onveilige situaties door agressieve honden, geluidsoverlast.

    • Ik ben ook een echt kattenmens: katten poepen nl. nooit op de stoep, graven hun eigen poep altijd netjes onder het zand en poepen ook nooit in eigen tuin; dat is dus ook weer mooi meegenomen 🙂

     • Chantal, wat is dit nu voor reactie ben je wel helemaal goed? Dat kunnen mensen ook zeggen over katten en kinderen die overlast veroorzaken, neem er lekker afscheid van!

  • beste Willem, de gemeente zorgt voor de regels en het is aan u hoe u hieraan invulling geeft, nu moet u niet van uw probleem ons probleem maken, met andere woorden er komt een algehele opruimplicht en de uitvoering hoe u het opruimt is geheel aan u als hondenliefhebber

 3. eindelijk. Geldt dit dan ook in julianadorp? (gemeente den helder) en mag ik dan ook een burgerarrest uitvoeren?

  • Beste Gerrit , ik wens u veel succes om de eigenaar met bv. een Staffordshire-bulterriër aan te spreken op de opruimplicht 🙂

 4. prima plan,handhaving wordt lastig.
  maar op zich prima,zal veel overlast hoop ik vooral in de zomer maanden weg nemen.

  • moeilijk hè lezen, er staat toch echt hondenpoep?
   niet kattenpoep, of geitenpoep, of paardenpoep, of zelfs algemeen huisdierenpoep?

 5. Zo jammer dit! Er wordt weer alleen over hondenpoep gesproken, terwijl menigeen veel overlast heeft van paarden- en kattenstront wat te pas en te onpas overal gedeponeerd wordt!

  • Er is meer overlast van hondenschijt dan paardenschijt. Bovendien bevat hondenschijt meer gevaarlijke bacteriën en parasieten dan paardenpoep wat hoofdzakelijk uit gras bestaat. Kattenschijt moet ook aangepakt worden. Is inderdaad een plaag net als hondenpoep. En gevaarlijk voor mensen.

 6. Gisteren kwam ik bij AH de kroonpassage uit en zie gewoon een hond in het park zitten te poepen terwijl dat park verboden is voor honden. Helaas net geen handhavers in de buurt zeker.

 7. Ik houd van honden en heb er zelf eentje en ruim bij het avondrondje netjes op. Ik vind katten ook wel lief, behalve als de 4 katten van 2 huizen verder hun behoefte in mijn tuin doen. Doe ik onderhoud aan mijn tuin, dan kom ik die viezigheid tegen, het blijft plakken aan je tuinhandschoenen en dan moet je weer nieuwe kopen. In heel Nederland leven meer katten als honden. Moeten wij het opruimen, dan moeten wij katteneigenaren ook aansprakelijk stellen voor het opruimen van hun katten hun poep.

 8. @Mieke ben jij wel helemaal lekker? Om kinderen met honden te vergelijken. Wat ben jij voor Tokkie zeg..

 9. Welke politieke partij , was ook alweer verantwoordelijk voor het afschaffen van de honden belasting ?

 10. Nu nog nadenken over het volgende: met de nieuwe opzet opruimplicht veroorzaak je een enorme toename aan gebruik plastic zakjes.
  Dat moet je niet willen. En, voor zover ik weet, nergens in Den Helder milieuvriendelijke papieren poepzakjes te koop. Als iemand ze ergens te koop weet dan hoor ik het graag. Ook veel te weinig mogelijkheden om de zakjes ergens te deponeren. Er wordt nu enkel gesproken over overlast. Maar honden brengen ook heel veel goeds. Ze zijn een maatje en zorgen ervoor dat je naar buiten moet en in beweging blijft. Gezondheidsbevorderend dus. Nog los van de sociale contacten die onderling ontstaan. Eenzaamheid schijnt ook in Den Helder voor te komen. Dit gezegd hebbende, vind ik ook dat hondenbezitters een verantwoordelijkheid hebben en geen overlast dienen te veroorzaken.
  Daar waar het overlast geeft ruim ik, als trotse bezitter van een viervoeter, alles netjes achter ons op. Op de dijk is het fijn wandelen en de hond lekker los te laten en te genieten van de wandeling. Dat we nu straks de dijk op en af moeten glibberen en met zakjes poep moeten rondlopen (bijna nergens meer prullenbakken) vind ik overdreven. En veel oudere hondenbezitters, die er zo ontzettend veel plezier van hebben en baat bij hebben, zie ik dit nog niet doen. Zoals ergens al vermeldt is het in losloopgebieden lastig. En (grote) honden hebben het nodig om even los te kunnen rennen. Misschien begrijp je als niet-hondenbezitter/liefhebber de enorme toegevoegde waarde in het leven niet. Dat kan, maar die is er dus wel. Misschien kan er nagedacht worden over hondenspeelplaatsen? Met opruimplicht (op milieuvriendelijke wijze met schepjes of papieren zakjes) en een afvalbak. Die kan eventueel ” geadopteerd” worden zodat gemeenschap er minimale kosten aan heeft. Ik noem maar wat. En overal handhaven waar écht overlast is. Helemaal mee eens. Laatst stond ik midden in de Beatrixstraat bijna in een enorme hoop, asociaal vind ik dat! Maar niet zo overdrijven, ik heb nog nooit gehoord van een vliegenplaag door hondenpoep. Vliegen zijn overigens gewoon opruimers. Ze ruimen zo’n hoop in no time helemaal op. Hondenbelasting ging overigens gewoon naar ” algemene middelen” en werd nooit gebruikt voor ook maar in de verte iets wat met honden te maken had.
  Zorg voor uitlaatmogelijkheden waar het voor de hondenbezitters genieten blijft, en voor de overige inwoners de overlast minimaal is. Daar waar overlast wordt veroorzaakt handhaven. Lijkt me óók heel duidelijk.
  Maar wie ben ik.

  • HaKatje, komt mij gewoon over als zoeken naar uitvluchten om de regels aan de laars te lappen,als je moeite hebt met een schuine dijk dan ga je toch lekker op een vlak veld uitlaten? ik persoonlijk heb een gigantische hekel aan honden met dat eeuwige geblaf met overal waar je maar kijkt schijt met de bijbehorende stank, en erger me groen en geel aan de vele keren dat ik in een hondendrol sta of er doorheen fiets, gewoon opruimen die zooi en het zakje lekker mee naar huis, daar betaal je afvalstoffenheffing voor

  • Je heb tegenwoordig gewoon afbreekbare zakjes voor het GFT afval, daar kan je ook de drolletjes van je hondje in kwijt. In iedere supermarkt te krijgen.

 11. RB nu nog eens rustig goed lezen. Ik gebruik keurig een zakje. Op de plekjes waar het nu nog zonder mag verwacht ik u niet want daar komen voornamelijk hondenliefhebbers. Veel last zult u er daar dus niet van hebben. Opruimplicht op alle andere plaatsen, daar zijn we het eens.
  Ik verwacht verder niet dat u in staat bent mij te begrijpen, als ” hondenhater”, dus ik bespaar mezelf verder de moeite van een discussie die nergens naar leidt.

  • dus eerst haalt u er ongeveer ieder excuus bij om voor uw medeliefhebbers de zooi niet te hoeven opruimen en dan gebruikt u zelf een zakje dus heb ik geen last van u, vreemd….
   .
   ik hoop dat handhaving overal zeer scherp gaat handhaven (zal wel weer een droom zijn want tot nu toe hebben ze de krent nog weinig opgelicht van de zetel op het gemeentehuis) en eindelijk eens die zooi gaat aanpakken

 12. Een drol , vergaat op den duur in de natuur. Maar…. Een drol verpakt in een plastic zakje , die ik overal zie liggen, vergaat niet meer op natuurlijke wijze.

  • een drol netjes in het zakje in de grijze bak gegooid hebben én de natuur én de inwoners geen overlast van dus beste oplossing blijft opruimen die handel zonder uitvluchten zoeken en handhaving meteen keihard bekeuren

 13. Zo moeilijk is het allemaal niet hoor. Hondje aangelijnd even laten poepen, drol in biologisch afbreekbaar zakje oppakken en in de dichts bij zijnde prullenbak deponeren. Daarna mag Bello even lekker los rennen en wildplassen. Onze Duitse badgasten met hond doen het altijd al keurig op deze wijze. Hulde!

 14. Lachertje : het is op de meeste plaatsen in DH verboden je hond te laten poepen.Aangezien er overal stront ligt waar het niet mag en ik baasjes op de gekste plaatsen hun hond zie laten schijten zal het met de handhaving wel niet zo’n vaart gaan lopen.Als ze dat al niet kunnen handhaven, laat staan dat ze dat in de grote losloop gebieden wel kunnen.Ze kunnen beter eens gaan handhaven op de plekken waar honden niet los mogen.

 15. Gemeente Den Helder meld via het lokale sufferdje (NHD): “Mensen met een geleidehond of sociale hulphond hoeven van gemeente Den Helder niet te voldoen aan opruimplicht hondenpoep”

  Dit is dan gelijk het einde van het nieuwe hondenpoepbeleid.Er is namelijk één wet der wetten, genaamd de grondwet. En die kent het gelijkheidsbeginsel vormgegeven in artikel 1: Gelijke behandeling en discriminatieverbod. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

  Iedereen is gelijk voor de wet, dus gemeente mag geen uitzonderingen maken.
  Voor veel mensen is een hond een sociale hulphond, ook al zijn deze niet altijd gecertificeerd. En er zijn mensen met een beperking die een hond hebben samen met hun gezin, waarbij de gene met beperking niet in staat is om bv vanuit een stoel de hondenpoep te verwijderen.

 16. Dus ik als booster gebruiker hoef dan niet op te ruimen ? Daar ben ik blij mee want het kost me veel moeite om er in en uit te klimmen.Ik moet wel vermelden dat ik speciaal elke dag alleen maar naar losloop gebieden rijd waar geen opruim plicht is.Mijn honden komen nooit ergens anders.En ik neem ze niet mee naar bv het centrum.In mijn ogen horen honden daar niet thuis.Verder ben ik voorstander van strenge handhaving want er zijn gewoon teveel plekken waar honden niet horen te poepen maar die helemaal vol liggen.Het probleem voor het geld tekort met betrekking tot de prullenbakken kan makkelijk worden opgelost door een geringe financieele bijdrage van honden bezitters.Mits : dit geld moet alleen gebruikt worden voor voorzieningen ten behoeve van honden en niet voor de nieuwbouw van een stadhuis.Verder de losloopgebieden zo laten.Zonder opruim plicht maar :alleen die plekken !

 17. Aller eerst excuses aan de hondenpoep haters die er zich over op winden dat er honden rond lopen in hun buurt….. of katten en asielzoekers…
  Maar eerlijk is eerlijk, er hoort ook een tussen weg te zijn ..
  Dat noemen ze democratisch en tolerant …
  Ja, opruimplicht in buurten en straten , maar er moeten ook losloop gebieden zijn zónder die plicht. Of hebben honden bezitters geen inbreng? Waarom zulke beledigingen naar elkaar? Ik zelf zal de poep van mijn hond op plekken weghalen waar ik dat gepast ben , maar in mariendal kunnen jullie mijn rug op.
  Groetjes Martin van die booster in mdal..

  • Dank voor deze normale reactie :).

   Eens. Waar onze honden buiten de losloop gebieden poepen ruimen we het op. Op de stoep of straat zal je dat van ons sowieso al niet vinden. Op kinderspeelplaatsen of verboden voor honden gebieden, laten we onze honden niet eens lopen.

   Maar belangrijkste denk ik wel, laten we met wat meer respect naar elkaar luisteren en vooral met normale woorden ons mening ventileren zonder elkaar direct de grond in te trappen.

   • iedere hondenbezitter die hier reageert weet te melden dat ze alles altijd opruimen en dat er geen vuiltje aan de lucht is, maar waarom is de hondenpoep in deze stad dan zo’n gigantisch probleem? jullie zouden in plaats van de hondenpoephaters (zoals wij hierboven worden weggezet) zich als één blok tegen de overlastplegers moeten gaan opstellen, spreek die mensen er op aan dat ze er een zooitje van maken in plaats van de mensen die zich ergeren aan deze zooi weg te zetten als haters, pak het probleem bij de bron aan dan maak je veel meer vrienden, zodra ALLE hondenbezitters zich kunnen gedragen worden vast de regels weer iets versoepeld, eerder niet en ik hoop dat de handhavers hier enorm op gaan handhaven en bekeuren, het heeft lang genoeg geduurt

    • Heb ik vaak genoeg gedaan. En laat ze zeker maar goed handhaven eens. Pak ze maar aan. Op dat punt zal je mij niet horen.

     Maar honden haters is niet wat ik zei. Wel dat op een normale manier gezegd kan worden.

 18. Er is een gelijkenis tussen een hond(/ander huisdier) en vuurwerk; beiden zorgen voor plezier en afval (al is het plezier van een huisdier van langere duur). Toch zie je dat beide bezitters verschillend omgaan met het afvalproduct.

  Laten we elkaar er gewoon op aanspreken. Dat kan toch prima! Laten we elkaar het plezier gunnen en kunnen zeggen: “heej, wat een leuke hond maar mijn kind speelt hier, wilt u uw hond hier niet uitlaten (overigens is dat al veel aangegeven door de verkeersborden)”. En joh; “dat vuurwerk was tof, zullen we de straat schoonmaken?”.

  Honden nodigen uit om te wandelen in natuurgebieden. Daar hoort vuurwerkafval niet thuis. Vuurwerk en honden gaan ook niet samen! Zullen we rekening houden met elkaar?

  Overigens ben ik geen honden- en vuurwerkbezitter!

  • Goed idee Ed, elkaar gewoon aanspreken! Laatst een bezorger van eten gevraagd of ie iets rustiger door de wijk wilde rijden. Gelukkig bleef het bij ene kopstoot….

 19. Ja ja, die hondenpoep lucht…
  En die giertanklucht een paar x per jaar en dat eeuwige gebarbeque van mensen…
  En wat nog meer? O ja, vuurwerk en asiel zoekers…
  Recht hebben is ook plicht hebben.
  Ik ruim mijn hond zijn stront op en u doet u best om minder te( zeiken) …Ik bedoel zeuren..
  Of…. U geeft het goede voorbeeld en ruimt eens voor de gein al het andere zwerfvuil op.

  • wanneer stopt u eens met zeiken over degenen die het hondenpoep probleem beu zijn en begint een actiegroep die uw mede hondenpoep liefhebbers die het niet opruimen (een héél groot aantal gezien de overlast) eens de les leert?

  • Hondepoep lucht… Loop ’s zomers eens langs de Molengracht bijvoorbeeld. Vreselijk goor!

 20. Oh…en nog een gelukkig nieuwjaar gewenst aan alle bovenstaande reageerders..

 21. Geachte R…….
  Ik heb er helaas geen tijd ( én geen zin ) om anderen de” les ” te lezen.. Dat laat ik aan u over . Bovendien heb ik geen last van overlast van anderen.
  Misschien komt dat omdat ik én vriendelijk én een dierenliefhebber ben.
  Hoe het ook zij, ik begin geen clubje.
  Dan blijft over dat ik alleen mijn acties kan veranderen en een daarvan is luisteren naar de klachten en er iets aan doen.
  En zoals ik al eerder meldde ruim ik binnen de bebouwing mijn hond zijn ontlasting op maar in mariendal waar alle honden loslopen dus niet.
  Voor de rest ben ik van mening dat ik geen hondenbelasting betaal als daar dan ook geen voorzieningen voor mijn dier van wordt gerealiseerd. Zoiets als wegen belasting en dan toch een zandweg of maar 100 kilometer per uur mogen rijden…..begrijpt u vast wel…

  • Wel of geen hondenbelasting? Het informeren van hondenbezitters over waar ze hun hond, en op welke manier, kunnen uitlaten is in Den Helder prima geregeld (Bron: https://denhelder.maps.arcgis.com/apps/View/index.html?appid=468a61b258774890ae8b7b206034f7bd). De totstandkoming van de kaart met, en het toewijzen van, uitlaatgebieden en het aanbrengen van die informatievoorziening (middels verkeersborden) kost veel geld. Ook bijvoorbeeld de aanpassing aan de zijkant van ondergrondse containers met een klepje speciaal voor dit “afval”. Het heeft iets onrechtvaardigs dat ook de niet hondenbezitters hieraan mee betalen. Zoiets als wegenbelasting betalen terwijl je geen auto hebt.

   Ik vermoed dat de BOA’s zich nauwelijks begeven in het Mariëndal. Ik zou er ook wel voor willen pleiten hier te gedogen. Vooral langs de kanoroute. De oppervlakte is ruimschoots in staat om die paar mesthoopjes in dienst te stellen van de natuur die er vervolgens haar voordeel mee doet. Daarnaast gun ik het de hondenbezitters ook wel om vooral ook van de omgeving en de prachtige natuur te genieten i.p.v. angstvallig de bips van hun hond in de gaten te houden. Het laten loslopen van de hond staat voor vrijheid van het dier. Dit gun ik de bezitter ook. Beiden worden hier blij van. Daarbij in achtneming dat ik het ook “normaal” vind dat de hondenbezitter er anders in staat op het moment dat de hond zo enthousiast is en zijn behoefte reeds doet op de parkeerplaats en/of in de zeer nabije omgeving van de Helders Vallei.

   Zoals eerder vermeld, ben ik geen hondenbezitter. Ik ben dus niet zo heel erg goed op de hoogte van verdere losloopgebieden. Het lijkt me dat met een stukje gezond verstand een ieder prima in staat is om te beoordelen waar en waarom de ontlasting opgeruimd dient te worden. Wat mij wel opvalt, is dat hondenbezitters vaak een vaste route kiezen, en op vaste tijden, om hun trouwe viervoeter hun behoefte te laten doen. Dat maakt handhaving makkelijker en kan, door die handhaving, hondenbezitters helpen patronen (in de route) te doorbreken. Vooral voor de plekken waar honden helemaal niet mogen komen zoals speelweides, etc. (zie verdere verboden gebieden: https://www.denhelder.nl/inwoner/product/uitlaatgebieden-voor-honden).

 22. Wie de hond uitlaat moet voortaan altijd en overal binnen de gemeente Den Helder zijn / haar drollen opruimen. Punt uit. Is heel duidelijk en dus goed te handhaven.

  • Als mijn hond aan de diaree zit (spuitpoep)… mag ik het dan wel laten liggen? Is zo lullig opruimen.. of moet ik de hond dan binnen houden?

 23. Goed Dirk, dan ben ik maar een ongehoorzame burger want ik weiger het te doen in mariendal .

  • Overal aan de verkeersregels houden , behalve bij bijv. RB in de straat, gewoon lekker ongehoorzaam scheuren daar!

Comments are closed.