April May en June

2

Een nieuwe film van de vrouw achter het Gooische Vrouwensucces, Will Koopman wekt altijd belangstelling op. De televisieserie en de twee films die verschenen waren een megasucces en dan vergeet je wel eens dat deze vakvrouw op filmgebied zoveel meer heeft gedaan. Veel televisiewerk als Divorce, familie Kruys en de dit jaar door BNN / Vara vertoonde serie Oogappels. Het is uit het leven gegrepen en die herkenbaarheid is misschien wel de sleutel tot succes.

Een agressieve longkanker is de reden dat moeder Mies (Zuiderhoek) haar drie dochters April (de Mol), May (Schaap) en June (Reidinga) bij zich roept. “Ik ga dood”, meldt moeder praktisch bij de glutenvrije appeltaart en haar zorgen betreffen niet haarzelf of de meiden, maar zoon Jan (Hoeflaak). Hij woont in een klein appartementje naast het huis en is vanwege zijn autisme niet in staat tot een zelfstandig leven. Mies wil geregeld hebben dat Jan onder dak is, misschien kan één van zijn zusters in het ouderlijk huis komen wonen om voor hem te zorgen. Eigenlijk woont May nog thuis, maar die leidt een nogal chaotisch leven.

De door Mies bedachte oplossing klinkt eenvoudiger dan het is, want de meisjes hebben onderling wat strubbelingen en daarnaast geen van allen hun leven goed op de rails. Ze verschillen nogal van karakter en dat is niet zo gek, want ze hebben alle drie een andere vader. Ook Jan is van een andere man, maar in tegenstelling tot zijn zusters kent hij zijn vader niet, want de vrijgevochten Mies had wel eens een one-night-stand en daar kwam Jan uit voort.

Euthanasie
Mies wil een ellendig ziektebed met pijn en kaalheid niet meemaken en heeft een euthanasiedatum vastgesteld. Op haar verjaardag wil ze haar leven beëindigen en in dokter Alex (Bakema) heeft ze een behulpzame arts gevonden die haar wens kan inwilligen. Alleen zijn er nog heel wat praktische zaken te overwinnen; niet alle neuzen staan in dezelfde richting en de tijd dringt…

Vorig jaar maakte Will Koopman “All You Need is Love” en dat was even wennen, want de film bleek niet de beoogde kerst romkom. Het was echter een pakkende dramafilm met een lach en een traan, vanwege menselijk leed en geluk. Met “April May en June” zit Koopman in dezelfde categorie en dan in de overtreffende trap. Vooral de naderende dood en het autisme van Jan raken een gevoelige snaar, waarbij Bas Hoeflaak buitengewoon acteertalent etaleert als de afstandelijke broer.

Ontroering
Categorie drama dus met wat kleine speelse kwinkslagen hier en daar. Herkenbare typetjes, het gaat natuurlijk nooit over jezelf, uit je omgeving en een verhaal uit het leven gegrepen. De ontroering die de film bij je teweeg kan brengen gaat gepaard met een prachtige soundtrack van verschillende artiesten en dat maakt het plaatje compleet. En voor wie snel geraakt is: zakdoeken mee!

Regie: Will Koopman
Met: Olga Zuiderhoek, Bas Hoeflaak, Linda de Mol, Elise Schaap, Tjitske Reidinga, Dragan Bakema, Peter Bolhuis, Patrick Duffy, Mark Rietman
Kijkwijzer: 9 jaar

2 REACTIES

Comments are closed.