Cats

0

De Musical Cats van Andrew Lloyd Webber zag in Londen in 1981 het levenslicht en kwam een jaar later ook op Broadway terecht. Het was een tijd de langstlopende musical in Engeland en Amerika. Voor de liefhebbers was de musical ook in Nederland te zien en nu is er de verfilming door regisseur Tom Hooper.

Hooper wist grote namen te strikken voor zijn rolprent, waaronder zelfs Judi Dench, die inmiddels de respectabele leeftijd van 85 jaar heeft bereikt. En dan nog een filmrol waarbij je voor je de scènes kunt spelen een tijd in de schmink zit om tot kat getransformeerd te worden.

In Cats draait het verhaal over een aantal katten in Londen, de Jellicles cats, die toeleven naar een optreden op een soort bal. De kat die het meest uitblinkt en het verdient wordt uitverkoren en krijgt een nieuw leven. De jury bestaat uit slechts één kat en dat is de ‘Old Deuteronomy’ (Dench), kennelijk een koukleumkat, want ze draagt een dikke bontjas. Het verhaal wordt verteld door een aaneenschakeling van liedjes en scènes, waarbij zoveel te zien is dat de draad van het verhaal helaas verloren gaat.

Compliment
De kattenkostuums zijn fenomenaal gemaakt en de make-up is ook een groot compliment waard. Naar aanleiding van de trailer was er al veel te doen over het uiterlijk van de katten, maar voor ons waren de menselijke koppies geen enkel probleem. Laat Francesca Haywarth, Taylor Swift en Jennifer Hudson gewoon herkenbaar stralen, naast de oudjes Judi Dench en Ian McKellen. Je vraagt je verder af hoe het toch mogelijk is dat de katten dansen in een intensieve choreografie en dat de staarten dan ook nog eens tegelijk heen en weer bewegen. Doen ze dat met een afstandsbediening? Hoe dan ook, het is een mirakel en knap gedaan.

De film is met de aankleding, ook de decors, mooi gemaakt en toch is er enige teleurstelling. De hele film is zo volgepropt met drukke dansscènes, dat je geen tijd krijgt om adem te halen. Alles is kort, strak en snel gemonteerd, dus het verhaal sneeuwt onder in de overvolle beelden. De mimiek van de muizen en de kittige kakkerlakken kunnen het geheel niet ophalen. Tegen het eind van de film vertolkt Grizabella (Hudson) het beroemde ‘Memories’ en komt er een rustmoment, maar dat is te laat. Het is net een hoge snelheidslijn, waardoor het landschap niet meer zichtbaar is. Jammer.

Volgepropt
Inmiddels is via alle krantenkoppen duidelijk geworden dat de film door recensenten heel slecht is ontvangen en bezoekcijfers achter blijven. Universal probeert te redden wat er te redden valt en zo snel mogelijk een nieuwe versie met verbeterde special effects in de bioscoop te krijgen. Blijft het evengoed een volgepropte film, in onze ogen niet slecht, maar ook geen topper en dat was wel de verwachting op basis van de trailer. Regisseur Tom Hooper heeft met films als The King’s Speech en The Danish Girl hoge ogen gegooid en het is wellicht verstandig om terug te keren naar dat genre.

Regie: Tom Hooper
Met: Judi Dench, Francesca Haywarth, Taylor Swift, James Corden, Idris Elba, Jennifer Hudson, Jason Derulo, Rebel Wilson, Ian McKellen
Kijkwijzer: 6 jaar