Criminaliteit stijgt, PVV stelt vragen

34

Den Helder – De criminaliteit in Den Helder komt dit jaar vermoedelijk qua aantal misdrijven hoger uit dan in 2018. Reden voor de PVV om vragen te stellen aan de burgemeester en de politie

Uit onderzoek van het RTL Nieuws blijkt dat de politie in de eerste negen maanden van 2019 maar liefst 855 misdrijven heeft geregistreerd in Den Helder, waardoor de prognose is dat de criminaliteit over heel 2019 stijgt ten opzichte van 2018. Op dit moment is er al een stijging zichtbaar bij de volgende misdrijven:

– (Brom)fietsendiefstal: nu al 144 delicten t.o.v. 143 in heel 2018;
– Diefstal uit motorvoertuigen: nu al 49 delicten t.o.v. 44 in heel 2018.

Ook is er ten opzichte van 2018 een stijging zichtbaar van drugs- en wapenhandel, alsmede een bijna gelijk aantal delicten met betrekking tot moord en doodslag.

Onacceptabel
De Partij voor de Vrijheid vindt deze ontwikkelingen onacceptabel, zo meldt zij in de brief met de vragen. “De cijfers over het jaar 2018 lieten al zien dat de veiligheid in Den Helder enorme verbeteringen behoeft, maar 2019 toont aan dat de veiligheid op de nodige vlakken nog meer onder druk is komen te staan. En hoewel een aantal delicten een dalende trend laat zien, vraagt de PVV zich serieus af in hoeverre aangiftebereidheid daar invloed op heeft gehad. Immers, als burgers direct en/of indirect ontmoedigd worden om aangifte van delicten te doen, zijn de cijfers mogelijk nog veel te positief.”

“Omdat iedere inwoner van Den Helder recht heeft op een veilige gemeente de volgende vragen aan de burgemeester en de politie (District Noord-Holland Noord van de Regionale Eenheid Noord-Holland):”

 • 1) Bent u bekend met het uitgebreide onderzoek van RTL Nieuws?
 • 2) Kan de politie aangeven wat de aangiftebereidheid is in de gemeente Den Helder (ook t.o.v. 2018) en wat dit betekent voor de in het onderzoek genoemde cijfers? Graag een gemotiveerd antwoord.
 • 3) Welke activiteiten heeft uw college en/of de politie al ondernomen of staan in de planning om het aantal (brom)fietsendiefstallen terug te brengen? Graag een gemotiveerd antwoord.
 • 4) Welke activiteiten heeft uw college en/of de politie al ondernomen of staan in de planning om het aantal diefstallen uit motorvoertuigen terug te brengen? Graag een gemotiveerd antwoord.
 • 5) Welke activiteiten heeft uw college en/of de politie al ondernomen of staan in de planning om het aantal delicten inzake drugs- en wapenhandel terug te brengen? Graag een gemotiveerd antwoord.
 • 6) Deelt u de mening dat deze cijfers aantonen (met in het oog houdend dat deze cijfers mogelijk nog veel te positief zijn door een eventuele lagere aangiftebereidheid) dat het college in een diepe winterslaap is met betrekking tot de veiligheid van haar burgers, heel snel wakker moet worden en keihard aan de slag moet gaan, aangezien iedere inwoner van Den Helder recht heeft op een veilige gemeente?

34 REACTIES

 1. Het is toch verschrikkelijk dat je als politieke partij moet vragen om een gemotiveerd antwoord. Omdat een College van Burgemeester en Wethouders gewoon niets zeggende antwoorden geeft…..
  Het zou vanzelf sprekend moeten zijn dat de PVV gewoon de informatie krijgt waar ze om vragen..

 2. Het wordt hoog tijd dat de PVV nog meer gaat groeien en in deze stad veel meer zeggenschap krijgt.
  Anderzijds is het algemeen bekend dat de politie met onderbezetting kampt. Dit probleem speelt in het hele land.Zij kunnen geen ijzer met handen breken en verdrinken regelmatig in de veelomvattende administratie.
  Dat neemt niet weg dat B&W geen duidelijke antwoorden moet geven.Als ze dat niet doen of kunnen geven ze zichzelf een brevet van onvermogen.

 3. Volgende verkiezingen massaal PVV stemmen.De enig partij hier in DH met ballen . Meteen die clowns die nu de kas verdelen met pek en veren de stad uit jagen .

   • zus enzo u leest niet begrijpend door is intelligentie quotient voor nodig ..,ziet u getallen ?

    • wat willen jullie ? meer of minder criminaliteit ? ik zie alleen maar een 8.
     Dat slaat vast op het gemiddelde IQ van de PVV stemmer.

   • Hij/zij heeft anders wel een punt hoor, sinds de PVV hier in de Gemeenteraad zit is de criminaliteit gestegen. Wat we eraan kunnen doen? Simpel, toch?

    • Ik ben gèèn aanhanger van welke partij dan ook. Maar, U durft nog al wat te beweren. !! Heeft u daar bewijzen van ?? Zo ja , dan graag even hier te benoemen , welke criminaliteit er is en in welke mate is die gestegen, door de komst van een politieke partij in de gemeenteraad.

    • Als twee feiten of gebeurtenissen samengaan, dan zijn er vier mogelijkheden:
     1. Het ene komt door het andere;
     2. Het andere komt door het ene;
     3. Ze hebben een gemeenschappelijke oorzaak;
     4. Ze hebben niets met elkaar te maken.

 4. Logisch, met alle buitenlandse bevolkingsaanwas, stijgt de criminaliteit. En maar blijven beweren dat het kans pareltjes zijn. Ja, ze hebben hun kans geroken om onze sociale voorzieningen leeg te zuigen ! Nu moeten we ze nog wijs maken , dat het normaal is om boodschappen af te rekenen als je de winkel verlaat. Want sommige van deze kans parels nemen de honingpot wel erg letterlijk.

  • je slaat de spijker op z’n kop frdk. maar als je de waarheid en feiten ventileert in dit linkse kakland krijg je direct de stempel “racist”
   overal waar de criminaliteit omhoog schiet staat dat parallel aan het toename van die parels.
   behalve dat ze hier de boel leeg komen vreten kunnen ze bijna ongestarft bussen vernielen…winkeldiefstal plegen.. beroven.. moorden en noem maar op.
   heb van een insider gehoord (winkel in deze stad) dat ze die jurken niet eens mogen aanspreken op winkeldiefstal, terwijl ze het hebben zien doen,
   omdat zo’n portret dan direct begint te gillen dat het discriminatie is.
   en dan die politie… tsja, wel tijd hebben om met 20 man deze hele dag op een parkeerplaats staan om de vooral blanke burger een bon aan te smeren.
   die agentjes die zich daar mee bezig houden zouden zich ook kunnen richten op andere, belangrijkere taken.
   ken ook geen land ter wereld waar je alleen via internet aangifte moet doen, die na een dag of vier een keer bekeken wordt en per omgaande de prullenbak weer in verdwijnt.
   ze doen er toch geen moer aan. en dan gek vinden dat geen hond nog respect heeft voor hen en/of nog aangifte doet.
   lekker links blijven stemmen…..

   • Zelfs een minister schoffelt zware criminele feiten gepleegd door asielzoekers onder de mat, deze moeten verborgen blijven ik zeg, crimineel onmiddellijk het land uit met heel je gezin, permanente verblijfsvergunning mee stoppen en tijdelijk geven.
    Ik ben geen racist hier is geen plaats voor criminele asielzoekers en gelukszoekers, wij zijn veel te soft in dit land.

  • Ja Nederlanders stelen niet en zijn niet actief in de criminaliteit.
   En er zitten geen Hollanders in de bajes…………….

   • Dat een bepaald deel van de bevolking zwaar oververtegenwoordigd is in de misdaad, dat is een vaststaand feit. Er is niets verkeerd aan dat te constateren en dat maakt je nog niet tot aanhang van de PVV.
    Wat wél verkeerd is -en dat is iets héél anders- dat is iedereen die tot die groepering behoort bij voorbaat als crimineel behandelen, inclusief de mensen waar niets mis mee is. Want die zitten er ook tussen. Dát is waar ik vind dat de PVV te ver gaat.
    Twee heel verschillende dingen, Piet!

 5. Piet, zus en licht snappen er geen reet van. Echt van die nimby types. Ik heb er geen last van dus is het probleem er niet. En de PVV is stom want dat stond in het NRC.

  • Hooivork snapt t wel mensen en de rest niet ..tegen de tijd dat je mijn leeftijd hebt gast ben je waard xD.lezen is een kunst en jouw schrijven net niet

 6. HZdwg ik ben het met je reactie eens. De PVV generaliseert en dat is oneerlijk. Maar toch mogen ze van mij flink groter worden in deze stad, want zo langzamerhand zij zij nog de enigen die kritisch willen/durven zijn.

 7. Het probleem is klip en klaar. Hoe helder kan het zijn. Maar de meeste partijen (in Den Haag) konkelen en blijven om de hete brij heen draaien. Of hebben zelfs niet eens het fatsoen vragen te beantwoorden.

 8. Nederland is het land van de tolerantie.Al generaties lang zijn wij een warm toevluchtsoord.
  Zonder dat zou er geen sprake zijn van diversiteit.En vergeet niet dat de vluchtelingen die wij al van oudsher liefdevol opnemen ook voor heel veel goede dingen hebben gezorgd.Denk maar aan de Babi Pangan en de Shoarma .

  • Tussen sommigen (met nadruk op sommigen) die nu ons land binnenkomen en die vluchtelingen van vroeger is wel een verschil.
   Tussen wat er nu binnenkomt of al is binnengekomen zitten er die niet van plan zijn nuttige leden van onze maatschappij te worden.
   Die het als hun opdracht zien onze maatschappij onder het juk van hun intolerante geloof te brengen.
   En tolerantie is een goede zaak, zolang het niet voor intolerantie is.
   Maar hier is natuurlijk niet mee gezegd dat we alle mensen die bij ons aankloppen of die uit bepaalde landen komen op één hoop mogen gooien.
   Overigens dacht ik dat babi panggan iets uit ons koloniaal verleden was.

 9. @Ed, ik deel uw standpunt niet. Het door u toegevoegde filmpje laat naar mijn mening nu juist heel duidelijk en ook genuanceerd zien hoe de verschillende politieke woordvoerders denken over dit specifieke probleem. Mrs. Clinton had het gisteren over ´sneue types´. Afgeven op mensen die verantwoordelijkheid nemen via bestuurlijke functies is van alle tijden @Ed en vindt tevens plaats van ´hoog tot laag´ echter vaak diskwalificeert men zichzelf op die manier. Men verwordt dan tot een eenzame zich steeds gefrustreerder gedragende ´roeper´, een spreektrompet die uiteindelijk niemand meer hoort. Daar waar de kracht van een politieke boodschap vaak in de herhaling zit werkt die herhaling bij de roeper juist averechts. Zie de verslaggever met de vraag: kijkt u wel eens naar ´Opsporing verzocht´? De aangesproken woordvoerders draaien hun hoofd uiteindelijk maar weg. Zij draaien ook niet om de vraag heen uit dommigheid @Ed, er is niet iets wat ze voor ons verborgen willen of zelfs kunnen houden. Het is in dit geval helaas dan ook in hoge mate de setting en bovendien natuurlijk de hoedanigheid van de ondervrager die het uiteindelijke antwoord bepaalt. De kijker op zijn beurt is slim genoeg om zich toch een mening te vormen naar aanleiding van het palet aan antwoorden dat tot hem komt in welke setting dan ook. Verharding, of het nu onder familie, vrienden of op een forum is leidt uiteindelijk tot ´doofheid´ onder de intrinsiek toch vaak wél geïnteresseerde luisteraar. Op die manier kan een clubje ´gelijkgezinden´ soms al snel op een willekeurige plek een soort (onechte) consensus veroveren terwijl de voorheen geïnteresseerde deelnemer die juist de diversiteit in een discussie toejuicht zijn geluk maar elders beproeft met als bijkomend gevolg dat het soms voor de achterblijvende deelnemer en insider vervolgens kan gaan lijken dat de omgeving waar hij zich uit een afspiegeling vormt van zijn eigen gedachten. Niets is echter minder waar. Ik volg DHA nu al vele jaren en zag velen op precies deze manier komen en ´gaan´. Ook u lijkt zich enigszins te gaan voegen naar deze dynamiek en dat vind ik oprecht jammer omdat u lange tijd van echte toegevoegde waarde bewees te zijn via de verschillende interessante bijdragen van uw kant.

  • Ik herken mijzelf niet in uw conclusie. Ik probeer onafhankelijk in denken te zijn en bekijk dingen altijd (althans dat is mijn streven) vanuit metapositie. Hoewel ik wellicht te pragmatisch omga met cijfers, vind ik ook dat je die niet zomaar naast je neer kunt leggen. Dit leidt tot een uitgesproken mening mijnerzijds op dit onderwerp. Ik volg veel Kamerdebatten. Hierin wordt veel op elkaar af gegeven. Dat is niet sneu, dat is vermakelijk. Het hoort ook een beetje bij het politieke “spel”. De ene metafoor de andere opvolgend. Dat is inderdaad van alle dag. Gelukkig is het op elkaar afgeven niet slechts een recht van politici. Goddank is daar de journalistiek. Je kunt je vraagtekens zetten bij de kwaliteit van het programma in het filmpje. De gestelde vragen zijn, wat mij betreft, wel legitiem. Ben ik wat gefrustreerd op dit onderwerp? Misschien wel. Ik zou helemaal los kunnen gaan op dit onderwerp met aantoonbare cijfers. Neem nou het voorbeeld dat Den Helder bestaat uit zo’n 20% allochtonen (bron: Alle cijfers.nl (z.j.). Geraadpleegd op: https://allecijfers.nl/ranglijst/hoogste-percentage-allochtonen-van-gemeenten-in-nederland/). Ik zou wel eens willen weten in hoeverre de landelijke gemiddelde cijfers, te weten; “meer dan 50% van de misdrijven in Nederland is gepleegd door een allochtoon”, betrekking hebben op Den Helder. Hierbij @Skriks heb ik nog niets gezegd, overigens net als in mijn eerste reactie, over een eventuele oplossing. Het gaat mij om de erkenning en dat je deze vragen mag stellen (zonder dat je voor een racist wordt uitgemaakt).

 10. Meen je dit nou serieus Piet? Ik had die shoarma niet gehoeven als de islamisering, Mocro maffia, straat terreur ons bespaard was gebleven. Het heeft ons helemaal niks dan ellende opgeleverd. Onveiligheid en het kost ons bakken met geld.

 11. Nou om je eerlijk te bekennen :ik vreet die rotzooi niet.Het is ronduit sneu dat ik na het stappen niet eens meer een broodje “old Amsterdam”,rosbief of tartaar kan krijgen.
  Aangezien ik anti ben hoef ik hun vreten ook niet.
  En ik ga niet naar die vakantie landen.
  Want dat is steun aan iets waar ik niet achter sta

Comments are closed.