Handhavers voortaan met bodycam

3

Den Helder – De handhavers in de gemeente Den Helder zijn voortaan uitgerust met een kleine, draagbare camera op het uniform – de bodycam. Ter bescherming van henzelf, maar ook van anderen. De aanwezigheid van een camera kan agressie of geweld van mensen voorkomen. Dat is in het belang van de handhaver, maar ook van anderen.

Opnames kunnen namelijk worden gebruikt voor opsporing, het behandelen van klachten, in strafprocessen of voor trainingen. De handhavers beslissen zelf of ze gevaarlijke situaties op film vastleggen. Dat doen ze alleen als daarvoor een goede reden is en ze doen het binnen de kaders van de wet. Elke opname betekent per definitie een inperking van de privacy van de gefilmde personen. Ook moet iedereen die wordt gefilmd daarvan op de hoogte zijn.

Auto
En voortaan zijn ze niet meer over het hoofd te zien: de witte auto die de handhavers gebruiken bij spoedmeldingen zijn nu duidelijk zichtbaar bestickerd in de landelijke huisstijl van de Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren).

Met een blauwe band, reflectiestrepen, chevrons ( >>> ) en blauwwitte blokken, onderscheidt de auto zich van overige voertuigen van de gemeenten en hulpverleningsdiensten. Zo zijn de handhavers direct te herkennen en, indien nodig, aan te spreken. Overigens begeven ze zich ook op andere wijze door de wijken: te voet, op de fiets of per scooter. Misschien minder opvallend maar altijd paraat!

3 REACTIES

 1. handhavers….. wat een joke.
  niet zo gek dat ze die dingen nu dragen. dit hebben ze grotendeels aan hun eigen gedrag/daden te danken.
  het “respect” (NIET dus) wat deze figuren zelf laten ontstaan door “stiekem” bonnetjes uit te delen….
  wachten tot het donker is….. etc
  met hun gedrag, zelf denken dat ze heel erg belangrijk zijn, wat ze vooral zelf vinden, is soms treurig lachwekkend te noemen.
  ze zouden hun plek eens moeten weten ipv de “belangrijke tinus” proberen uit te hangen.

 2. Mag aannemen dat de gemeente het goede voorbeeld geeft met een elektrische auto, scooter en fiets voor hun BOA’s?

 3. Minder opvallend? Is het misschien niet beter opvallend per paard, een dier wat respect afdwingt.

Comments are closed.