Huisvrouwen Bestaan Niet 2

0

Het eerste deel van “Huisvrouwen Bestaan Niet” werd eind 2017 de succesvolste Nederlandse film met maar liefst 260.000 bezoekers. De theaterproductie “De Huisvrouwmonologen” vormde de basis voor het script van Richard Kemper. Met name de keus voor de drie vrouwelijke hoofdrollen bleek een schot in de roos en wat een mirakel dat twee jaar later deze topactrices en een groot deel van de cast weer beschikbaar zijn. Deel 2, over dat huishouden wat aan de ene kant op orde is en aan de andere kant altijd een teringzooi blijft, vooral die uit de hand lopende zooi is genieten!

Het is Moederdag en Marjolein (van Houten) hoort een hoop vaag gestommel in huis. Vol verwachting klopt haar hart, maar al wat er komt is geen ontbijt op bed. Beneden zit manlief Huib (Alkemade) met de drie koters voor de tv, hij denkt haar verrast te hebben met een portie uitslapen! Zo blijken er meer verwachtingen over en weer niet te kloppen en zelfs de sexy lingerie brengt geen leven in de brouwerij, Huib raakt verstrikt in de hoeveelheid bandjes.

Bij haar zus Gijsje (Van de Wijdeven) is het leven op een andere manier gespannen. Als carrièrevrouw heeft zij een druk bestaan en wordt geleefd door haar strakke agenda. Gijsje heeft de touwtjes strak in handen, haar Jasper (Greidanus) wordt mede door zijn perfecte vrouw geplaagd door onzekerheid. Het zijn twee verschillende halfzusjes, die elkaar regelmatig opzoeken in de yogales of op bezoek bij moeder Loes (Luca). Die dartelt door haar bestaan als levensgenietster, maar is eigenlijk eenzaam en op jacht naar een lekkere vent.

Overleven
Het is voor de hoofdrolspelers in dit komische drama een kwestie van overleven oftewel volhouden, zoals Marjolein ook dagelijks blogt op haar website “Hou Vol”. Als moeders met nieuwe liefde Bernd (Witte) besluit te trouwen, zit het huwelijk van Huib en Marjolein in een crisis en is alles in disbalans. Alle tips over sterkte, evenwicht en geloven in je eigen girlpower lijken verder weg dan ooit!

Net als in de eerste film zit de kracht hier in een goed, gevarieerd script met herkenbare humor uit het dagelijks leven. Daarnaast is er ook het stuk drama uit de realiteit in de film; één op de drie huwelijken loopt stuk, sommigen kunnen helemaal de ware niet vinden en wat voor de één een leuke baan is betekent voor de ander een ‘hell of a job’. Het is uit het leven gegrepen, waarbij een aantal scènes met een hilarisch sausje zijn overgoten, goed voor een flinke schaterlach.

Uitstekende invulling
Jelka van Houten en Leo Alkemade dragen deze film door de uitstekende invulling van hun rollen. Bijzonder aan de casting is dat de meesten het type zijn wat ze vaak spelen en wat past als een jas. Leo als de suffe man, Eva als de snelle powervrouw, Loes Luca gek en alternatief, Fred van Leer als de heerlijke homo en Jelka van Houten met een soort onbeholpenheid a la Bridget Jones. Het acteerwerk is fantastisch, ook van de kinderrollen. Goed gedaan.

En voor wie heen gaat, niet bij de aftiteling de zaal al uithollen, de bloopers die worden vertoond zijn de spreekwoordelijk kers op de taart. Op de kersttaart zullen we maar zeggen, want dit is een prima film voor de decemberdagen om het jaar mee af te sluiten.

Regie: Aniëlle Webster
Met: Jelka van Houten, Leo Alkemade, Eva van de Wijdeven, Loes Luca, Kay Greidanus, Fred van Leer, Leopold Witte, Skip Wijsmuller
Kijkwijzer: 12 jaar