Maak je tuin klaar voor de winter met deze tips

0

De tuin heeft het zwaar te verduren tijdens de wintermaanden. Kou, harde wind en weinig voedingsstoffen in de grond zorgen ervoor dat veel planten afsterven tijdens deze periode. Je voorkomt dit door je tuin op tijd winterklaar te maken. Hoe je dat precies doet? Dat lees je hier.

Begin op tijd met snoeien

Door je bomen te snoeien, voorkom je dat ze windschade oplopen en zorg je ervoor dat ze in de lente weer mooi in bloei komen. Dit doe je het beste voordat het vriest, zodat je de planten niet beschadigt. Er zijn een aantal bomen die je het beste voor de strenge wintermaanden laat snoeien, zoals de druif, berk, kastanje, walnoot en esdoorn. Het is aan te raden om een ervaren tuinman in te schakelen voor deze klus. Hij weet namelijk precies tot hoe ver hij de planten moet snoeien om ze gezond te houden.

Bescherm gevoelige planten

Sommige planten hebben er geen enkel probleem mee om heel de winter in de vrieskou te staan, maar andere soorten zijn wat kieskeuriger. Heb je losse kuipplanten in je tuin staan? Verplaats deze dan naar een overdekte plek, waar het tussen de vijf en vijftien graden is, zoals een schuur of garage. Kwetsbare tuinplanten bescherm je door ze te voorzien van een winterhoes of rietmat. Heb je lage planten in borders staan, die niet tegen de kou kunnen? Leg er een laagje bladeren overheen voor wat extra bescherming.

Verwelkom de vogels

Het is prachtig om te zien hoe vogels in de winter zoeken naar een lekker hapje. Maak het ze wat makkelijker door vetbollen in je tuin op te hangen. Een schaaltje met nootjes en zaden is ook altijd een goed idee. Zorg er meteen voor dat de vogels een aangename schuilplek hebben. De bomen zijn inmiddels kaal en zijn geen goed thuis voor de dieren. Hang daarom enkele vogelhuisjes op.

Bereid je gazon voor

Het is aan te raden om je gazon niet meer te maaien na de herfst. Ga nog één keer over het gazon heen voordat het gaat vriezen en knip alle randjes van het gazon bij. Zorg ervoor dat je al het gemaaide gras van het gazon harkt. Ook gevallen bladeren moeten op tijd van het gras worden verwijderd. Losliggende bladeren zorgen er namelijk voor dat het gazon geen licht meer krijgt, waardoor er gele plekken ontstaan.