Seniorenpartij wil meer openbare toiletten

8

Den Helder – De Seniorenpartij wil dat meer winkels in Den Helder hun toiletten openstellen voor bezoekers. De stad telt aardig wat ouderen en een flink deel daarvan heeft last van een zwakke blaas. Bij hoge nood blijkt het bijzonder lastig op tijd een openbaar toilet te vinden.

Een op de vier ouderen en buik-blaas patiënten blijven regelmatig thuis, uit angst geen toilet te kunnen vinden (onderzoeksrapport Ecorys, in opdracht van de Maag Lever en Darm Stichting. Als ze wel op pad gaan en ze moeten nodig, dan is het lastig om binnen vijf minuten een toilet te vinden. Uit onderzoek blijkt ook dat vier op de tien bij hoge nood weleens geweigerd worden bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen. De bibliotheek en de Hema hebben wel een toilet waarvan inwoners gebruik kunnen maken, maar die zijn voor rolstoelhouders moeilijk te bereiken.

De Seniorenpartij wijst in een motie die ze maandag 16 december indienen tijdens de raadsvergadering op de Hoge Nood App. Hier staan alle 5.989 (semi) openbare toiletten in Nederland op. De MLD pleit ervoor dat in stadscentra en in verblijfsgebieden zoals in parken om de 500 meter openbaar toegankelijke toiletten zouden moeten zijn, waarvan eendere rolstoelvriendelijk.

Met de motie wil de partij het college opdragen de raad ruim vóór de kadernota 2021-2024 te informeren over de huidige situatie van de openbare en opengestelde toiletten in onze gemeente, de ambities die het college op dit gebied heeft en de eventueel hiervoor benodigde budgetten. En ten tweede om winkeliers en ondernemers enthousiast te maken hun toiletten open te stellen en dit ook kenbaar te maken bij de Hoge Nood-app.

8 REACTIES

 1. Het moet voor de Gemeente / Woningstichting, een kleine moeite zijn om een leegstaand winkelpand geschikt te maken voor een openbaar toilet. Het is een kwestie van willen, niet van geld, want dat hebben ze genoeg . Dan maar geen overbodig kunstwerk op de dijk . Dit is iets wat overduidelijk nodig is en er staan panden genoeg leeg omdat te realiseren.

 2. ben niet tegen het idee maar om nu meteen eisen te gaan stellen over bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijkheid, wat is het volgende, dat er tenminste één transgender toilet iedere 500 meter tussen moeten zitten, ben benieuwd hoe ze het schoonmaken gaan voorstellen, het zijn nog steeds particuliere winkels die het zwaar hebben, en om nu nog meer druk op ze te zetten gaan ze straks allemaal weg…..

 3. Nee Hoor, Deze toilet zaken bestaan al . Ik heb er al diverse gezien en gebruik van gemaakt. B.v in Amsterdam in de Kavertoren zit er èèn . Op de Bazaar in Beverwijk , kom je ook toiletgroepen tegen die beheerd worden door particulieren. Deze zaken , ook wel Toedeloe,s genoemd , zijn gewoon bedrijfjes die door particuliere ondernemers gerund worden. Je ziet het ook op de grotere NS stations , die hun toilet groepen hebben uitbesteed aan particulieren. Het is een kleine moeite, maar je moet het als gemeente en als eigenaar van de panden wel willen, en dan voor iedereen , ook voor rolstoelafhankelijken.

  • “De Seniorenpartij wil dat meer winkels in Den Helder hun toiletten openstellen voor bezoekers.”
   is toch een heel ander idee dan wat u oppert

 4. Naar mijn idee zou dit een project van Zeestad moeten zijn. Zeestad wil de binnenstad herinrichten en renoveren, daar horen dan ook openbare toiletten bij.

  • Zij kunnen zoveel willen, maar daar zijn de toiletten van een winkel niet op berekend. De toiletten van de Hema ( hoewel gedateerd) , en de Bieb ,zijn dat wel , die zijn daar speciaal voor neergezet, en hebben daar ook toilet beheerders . Dat zie ik in een gewone winkel die een toilet hebben voor eigen gebruik nog niet zo snel doen.

 5. Goed dat er aandacht voor wordt gevraagd in Den Helder. In de winkelcentra in Julianadorp en Schagen is het gelukkig al jaren goed geregeld voor de ouderen en mindervaliden.. NB. Ook de online shops hebben het vanaf het begin al prima geregeld.

Comments are closed.