Symbolische bouwblokken op de dijk

22

Den Helder – Architect, constructeur en aannemers onderzoeken samen hoe ze de ‘SeaSaw’ op de dijk technisch haalbaar kunnen maken. Dat is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst van alle betrokken partijen. De realisatie van de ‘SeaSaw’ maakt deel uit van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt!. De ondertekenaars van de overeenkomst zijn de gemeente Den Helder, ontwikkelmaatschappij Zeestad, Architectenbureau MVRDV, Aannemingsbedrijf Dozy, composietbedrijf PolyProducts en IMd Raadgevende Ingenieurs.

Ter ere van deze gelegenheid hebben wethouders Heleen Keur en Michiel Wouters en directeur Ferdinand Vreugdenhil van ontwikkelmaatschappij Zeestad donderdag 12 december symbolisch de eerste bouwblokken op de dijk gezet. “Met de ondertekening zijn we weer een stapje in de verdere samenwerking om de SeaSaw te realiseren”, zegt wethouder Keur als bestuurlijk trekker van het project binnen De Kop Werkt!. “Wat ik zo mooi vind aan dit project is dat het de verbinding tussen de stad en de zee versterkt. De blik richten we daarmee meer op de zee. Dat komt door het bijzondere, kunstzinnige ontwerp, gemaakt door architectenbureau MVRDV dat internationaal actief is. Als het slaagt, voegen we opnieuw een icoon aan de gemeente Den Helder en daarmee de Kop van Noord-Holland, toe. We verstevigen zo de positie van onze regio.”

Wipwapbewegingen
Maar voor het zover is, wordt er nog intensief onderzoek gedaan. Wie een vergadering bijwoont van het projectteam, krijgt de een na de andere technische term om de oren geslingerd. Er wordt gesproken over wanddiktes, cilindrische kommen, stijfheid van het materiaal (composiet, een door vezels versterkte kunststof) en wenselijke en onwenselijke wipwapbewegingen van het icoon. Ook kijkt de architect naar kleine aanpassingen in het ontwerp, die de technische realisatie mogelijk dichterbij kan brengen. Uiteraard zonder dat de unieke vorm verandert. Bij de overleggen is ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aangeschoven, als eigenaar van de dijk. Zij denken mee om het icoon mogelijk te maken, zonder dat de eerste functie van de dijk wordt aangetast: de waterveiligheid.

Zeestad heeft de opdracht gekregen om het onderzoek naar de haalbaarheid te leiden. Een innovatief proces, volgens directeur Ferdinand Vreugdenhil. “Alle partijen nemen hun technische kennis en creativiteit mee aan tafel, om dit unieke kunstwerk tot stand te brengen. Dat doen we ook met moderne middelen: het composiet komt uit de 3D-printer. Daarbij is composiet een heel duurzaam materiaal, er kan een garantie op worden gegeven dat het zestig jaar blijft staan. Het is zelfs bestendig in het klimaat aan zee.”

Het team streeft ernaar om in maart 2020 duidelijk te hebben of het ontwerp daadwerkelijk gerealiseerd kan worden en tegen welke prijs. Ook is dan duidelijk of en welke vergunningen nodig zijn om op die plek een kunstwerk neer te zetten. Hierna wordt met eventuele fondsenwerving gestart. Het icoon moet op de locatie komen van het vroegere ’t Huys Tydtverdrijf.

De Kop Werkt!
Dit project valt onder ‘De Kop Werkt!’, het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen wij door continu kansen te benutten die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.

Meer informatie op www.dekopwerkt.nl.

22 REACTIES

 1. is die 9 ton gemeenschapsgeld voor vooronderzoek naar dit gedrocht er nog steeds niet doorheen gejaagd?

 2. Ze zijn hier in Den Helder echt knettergek geworden. Mega duur project voor een enkeling. Kunnen ze het geld niet beter gebruiken?

 3. Een kunstwerk gemaakt met door vezels versterkte kunststof. Dacht dat we afmoeten van kunstof (plastic, pfas, etc). Echt weggegooid geld dit. Niet te verantwoorden richting de belastingbetaler.

  • Ja hoor, dit gaat gebeuren, of je het nu leuk vindt of niet! Net als die super mooie bolder die niemand graag zag komen. Je gelooft toch niet dat ze ééns naar de burger luisteren? Haah, geld zat hier in Den Helder!

 4. Complete idioterie. Weer een sterk staaltje door drammerij van dit langzamerhand walgelijk gemeente bestuur.

 5. ECHTE WAANZIN DIT MEGALOMANE PROJECT VAN DE ZOVEELSTE WETHOUDER DIE IETS WIL NALATEN AAN DE GEMEENSCHAP !!! en ja ik ben WOEST…
  >>>
  Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier STOP deze waanzin en houd U aan Uw eigen beleid en sta GééN BEBOUWING op een dijklichaam toe •

 6. Het is zoals in het artikel vermeldt: “Wipwapbewegingen” uiteindelijk komt de beslissing van de eigenaar van de Dijk (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) die er de stekker uittrekt en tot de conclusie is gekomen dat de waterveiligheid van de Dijk veel belangrijker is en zijn er een aantal op de foto’s weer zeer gelukkig met de centen die dit onderzoek heeft opgeleverd want die € 900.000,– moet op hoe dan ook. Die garantie kan ik nu al geven i.p.v. een garantie van 60 jaar dat dit op de Dijk zou blijven staan.

  • Nou Ed ik weet niet of die 900.000,- wel opkomt, Michieltje is niet overal meer welkom volgens mij, dan kan je met geld strooien wat je wilt, maar zijn populariteit is echt gezakt naar -0, en terecht.

   • Rasjutter. Er zijn twee van de ondertekenaars die flink in die ruif van die € 900.000,– gaan plukken en dat zijn nu al de tekenaars ( Architecten) en de raadgevende rekenaars ( raadgevende ingenieurs) en van de Wethouder die vroeger zeer veel kritiek had als raadslid als er weer teveel geld werd uitgegeven door de Gemeente Den Helder zal je niks van horen die zal het hem allemaal een worst wezen zolang hij Wethouder is.

 7. Complete waanzin weten deze personen niet dat er hier in Den Helder altijd wind staat, dat ding dan 9 maanden per jaar afgesloten zal zijn om veiligheid redenen gaan ze er dan een mannetje bij zetten of moeten er eerst doden gaan vallen. Wat een idioten

 8. Wethouder Wouterse en Vreugdenhil zien de bankrekening al groeien. Geen woorden voor dit idiote en ronduit belachelijke initiatief van gemeenschapsgeld. EN JULLIE PIKKEN HET ALLEMAAL ALS ZOETE KOEK ….

 9. En ik heb nog op Dhr. Wouters gestemd…. Ik dacht iemand van defensie is recht door zee en weet hoofdzaken van bijzaken te scheiden, zal gemeenschapsgeld niet besteden aan nutteloze zaken. Wat heb ik mij vergist zeg!!

 10. Schandalig 9 ton,terwijl er aan de andere kant grote problemen zijn met WMO vervoer ( nu noodoplossing) waar ze geen cent voor over hebben, besparingen op thuiszorg e.d. Dat gaat er bij mij niet in, je laat mensen stikken terwijl er een kunstwerk moet komen?
  Denk eerst aan je eigen mensen en dan pas aan kunst,
  Tevens wordt het vrije uitzicht verkloot….

 11. Ik ben wel een voorstander van dit icoon. Ben een beetje klaar met al die gedateerde nautische bende en jaren 30 geveltjes. In plaats van naar het verleden te kijken zie ik Den Helder graag als stad van de toekomst. Een stad die voorbereid is op de jeugd van nu en hun kinderen en niet blijft hangen in die tijden van weleer. Straks zijn de huidige 50/60tigers er niet meer en zitten zij opgescheept met die nostalgische troep. Eindelijk eens wat moderns! Tja, en dan Michiel Wouters 🙁

  • Ik hoop voor jouw kinderen , dat er nog een stad is in hun toekomst. Je hebt er waarschijnlijk niet bij stilgestaan , dat door plaatsing van dit onzinnige onding de veiligheid van het dijklichaam in gevaar komt. Bij een stijging van de zeespiegel, zal de dijk verzwaard en verhoogd moeten worden. En als dat moet gebeuren, dan zit dit onding danig in de weg . We hebben al een prachtige dijk , met een enorm vrij uitzicht naar alle kanten . Waarom , hebben ze dan zondig nog een uitzichtpunt op een uitzichtpunt nodig. WAANZIN. Dat is hetzelfde als een vuurtoren op een vuurtoren plaatsen. De doordram waanzin van Schuiling is waarschijnlijk erg besmettelijk geweest. Wordt hoog tijd , dat de pek en veren weer te voorschijn worden gehaald.

 12. Wat een waanzin ten top!
  Over duurzaamheid gesproken… als ze die onzin niet plaatsen is het pas duurzaam en CO2 neutraal (-;
  Laten we met z’n allen eens stoppen om gemeentelijke belasting te betalen wegens bestuurlijke verkwisting!

 13. Wat is er toch gebeurt met de voormalig raadsleden van Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie en de Seniorenpartij, sinds zij wethouder zijn geworden.
  Wethouder Wouters en Wethouder Biersteker gaan akkoord met megalomane projecten waar zij altijd tegen streden?
  Worden deze wethouders vanuit het stadhuis (of via partners als zeestad ed) bedreigt of zo? (meeste ondermijning komt uit eigen gelederen)
  Waarom is er geen enkel raadslid die hier naar vraagt tijdens een raadsvergadering?
  Ben misschien te goed gelovig, maar deze mensen hadden in het verleden toch oog voor ons als inwoners…. Tegenwoordig doen ze het tegenovergestelde…..
  Ook valt het op dat ze sinds het wegjagen van een kunstenaar, zich opeens gaan bezig houden met “kunst”…

  • Mijn deceptie is dat ik van Wouters heb verwacht dat hij verder zou gaan met de democratie en het Behoorlijk Bestuur terug te brengen. Ik heb, tot mijn schande, niet ingezien dat hij oo weg was naar eigen roem en inkomen. Biersteker eveneens.

 14. En dan de peiling hier op DHA. 203 personen geven aan GEEN vertrouwen meer te hebben in de politiek ! Hoe zouden zij daar nu bij komen ? Nu kan je denken wat je wil over dit soort twee stuiver peilingen , maar het geeft wel aan hoe men er over de Gemeente bestuurders denkt.

 15. Waren er ook geen Wethouders in het verleden , die geheel voorbarig de lijnen van het nieuwe stadhuis op de Middenweg aan het uittekenen waren ? Die twee heb ik trouwens nooit meer gezien of gehoord ! Zou de geschiedenis zich in deze herhalen ? Als ik de commentaren op twee huidige Wethouders hier lees , dan hebben deze twee zich in no tempo gemanifesteerd , van bij de burger gerespecteerd en verkozen, naar de pek en veren plaats aan de grens van de stad.

Comments are closed.