The Addams Family

0

Het is een waardevolle televisieherinnering uit mijn jeugd, de Addams Family op de beeldbuis. De serie was opgenomen in Amerika en werd in de jaren ’70 uitgezonden. De familie was toen al veertig jaar oud, want de strip verscheen sinds 1938 in het tijdschrift The New Yorker. Ruim tachtig jaar na geboorte zijn ze nog steeds populair; kort geleden was er de musical en nu is er een animatiefilm. In Amerika is deze al zo goed ontvangen dat er driftig over een tweede deel wordt nagedacht!

De meeste vrouwen gebruiken een poederdoos, maar Morticia (Hendrickx) haalt de kwast even door de urnen met as van familie en is klaar voor de grote dag! Bruidegom Gomez (Groot) wacht haar op, zodat ze zich in de gapende diepte van het huwelijk kunnen storten en dan loopt de feestvreugde uit de hand. Dorpsbewoners accepteren de excentrieke mensen niet en jagen ze weg.

Ze komen terecht in New Jersey in een spookachtig kasteel genaamd ‘Asylum’ op een heuvel. Ze leven daar naargeestig en tevreden met hun kinderen Wednesday (Van den Bosch) en Pugsley (Derwig) en de hulp in de huishouding Lurch (Struycken). Weinigen weten van hun bestaan en vice versa, maar dat verandert als op een dag de dikke mist rond de heuvel optrekt. Het dorp is opeens op de hoogte en dat zint de belangrijkste vrouw in het dorp niet; Margaux Needler (Reidinga) heeft een tv-programma, een handeltje in huizen en kan dit absoluut niet gebruiken.

Familie
Terwijl het dorp onder aanvoering van Margaux drukte maakt over de familie zijn zij met hele andere zaken bezig. Dochter Wednesday pubert via een klasgenootje een roze periode binnen en Pugsley moet de kunsten met het zwaard onder de knie krijgen. Na oom Fester (Geel) is er een invasie van familieleden en gaan we met veel bombarie richting een zinderende finale.

Het is heerlijk genieten van deze prachtig verzorgde animatiefilm met al die aparte karakters. Ook de films van jaren terug komen weer bovendrijven met de onvergetelijke Angelica Huston als Morticia. Gewone film of animatie, het maakt weinig uit, het concept van The Addams Family is uniek en tijdloos. Naast de beelden zijn ook de teksten ijzersterk, hoe leuk is het als je welkom wordt geheten met ‘wat teleurstellend om u te zien’ en ‘zoek een rottig plekje’!

Tintje horror
Een enorm leuke film dus voor de hele familie die een beetje wil afwijken van het zoetsappige kerstgedoe en van een tintje horror houdt. Van ons kunnen ze in Amerika door en niet alleen met nadenken, maar ook met uitvoeren van de volgende film. Wij vinden het een fantastische familie!

Regie: Greg Tiernan, Conrad Vernon
Met de NL stemmen van: Paul Groot, Monic Hendrickx, Vajèn van den Bosch, Roman Derwig, Pip Pellens, Cees Geel, Tjitske Reidinga, Lenette van Dongen, Carel Struycken
Kijkwijzer: 6 jaar