Aantal personenauto’s op de weg blijft fors toenemen

0

In het jaar 1927 was een auto alleen voor de rijkste van ons land weggelegd. Slechts 41.000 auto’s reden er dat jaar op de weg. In 2019 is het aantal auto’s sinds 1927 200 keer verdubbeld. Er reden in 2019 8,5 miljoen auto’s op de weg. Dit komt o.a. door de bevolkingsgroei, hogere inkomens en doordat steeds meer mensen een auto voor hun werk nodig hebben. In 1927 werkte we vaak nog op loop of fietsafstand van onze woning. Terwijl we nu gemiddeld al snel minimaal een half uur op de weg zitten om naar ons werk te gaan.

We zijn pas in 1927 voor het eerst auto’s gaan registreren. Vandaar dat de eerste gegevens uit het jaar 1927 komen. Het aantal nam na de registratie snel toe. In 1939 waren er al 98.000 auto’s op de weg. De groei ging onderuit op het moment dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak. Maar in 1949 werd de grens van 100.000 auto’s voor het eerst overschreden. Daarna begon pas echt de opkomst van de personenauto in Nederland.

Forenzen namen toe in Nederland
De groei van het aantal auto’s op de weg had niet alleen te maken met het feit dat ze goedkoper werden. Maar vooral doordat het aantal forenzen in Nederland fors toeneemt. In 1971 werkte er 1,6 miljoen Nederlanders buiten hun gemeente. In 2017 bleek dat op dit moment 63% van de Nederlanders buiten z’n gemeente werkt en dus o.a. met de auto naar z’n werk gaat.

Niet alleen werk was een reden voor mensen om een auto aan te schaffen. De auto gaf ook een gevoel van vrijheid. Ineens was je niet meer afhankelijk van anderen en kon je zelf op zomervakantie met de auto. Verschillende Nederlanders namen in de jaren 60 ineens de auto om naar Frankrijk of Spanje op vakantie te gaan. Maar ook het bezoeken van evenementen is ineens een stuk eenvoudiger met een auto. In de jaren vijftig ontstonden er dan ook de eerste files. Voornamelijk bij grote evenementen of vakanties waarbij de Nederlanders massaal met de auto de weg opgingen.

1 op de 2 Nederlanders heeft een auto

In Nederland heeft op dit moment 1 op de 2 inwoners een personenauto in z’n bezit. Dit zorgt voor files maar helaas ook een steeds hogere autopremie. Doordat er meer auto’s op de weg zijn neemt ook het aantal auto ongelukken in Nederland toe. Hierdoor loopt de schade ook elkaar weer verder op. Het vinden van een goedkope autoverzekering kan soms nog best een uitdaging zijn. Vooral als je in een grote stad woont kan je premie niet bepaalt gunstig zijn. Je postcode kan bepalend zijn voor de hoogte van de premie. Het vinden van een goedkope autoverzekering kost wat tijd, maar bespaart je al snel een hoop geld. Reden genoeg om te gaan vergelijken!