Aquanauten duiken de zee in

0

Den Helder – Niet alleen op het strand van Julianadorp wordt op de eerste dag van het jaar een nieuwjaarsduik gehouden, duikvereniging Aquanatuten doet dat op de dijk, ter hoogte van Nogal Wiedus.

De vereniging, die in 2019 het 50-jarig bestaan vierde, slaat geen nieuwjaarsdag over om de eerste contacten te leggen met het zilte nat. Natuurlijk doet de duikvereniging dat in duikpak. Toch zijn er de laatste jaren steeds meer leden die die de eerste plons in gewone zwemkleding doen.

Frans Klut is een van de oudste leden die er altijd bij is in duikpak. Een van de jongste deelnemers is Daan van Straalen, die in zwembroek het koude water in dook. Ook een traditie is de fles drank die mee gaat. De eerste slok gaat in het water als offer aan de goden van de zee. De volgende slokken zijn natuurlijk voor de deelnemers!

Bij de eerste duik komen familieleden en oud-Aquanauten de zwemmers aanmoedigen. Na de koude plons is het omkleden en komen de leden in het gebouw Atlantis, bij zwembad Heersdiep, bij elkaar om op te warmen met heerlijke snert. De bijeenkomst op de dijk en in Atlantis is gelijk de nieuwjaarsreceptie voor de club.