Architecten bekend voor nieuw stadhuis

7

Den Helder – Zeestad heeft bekendgemaakt welke architecten het ontwerp voor het nieuwe stadhuis op Willemsoord mogen maken. Het betreft een combinatie van twee bureaus, namelijk Office Winhov en Van Hoogevest Architecten.

Office Winhov werkt aan nieuwbouw en transformatie van complexe ensembles op binnenstedelijke locaties, zoals de renovatie van het Amstelstation en het stadhuis in Leiden. Van Hoogevest architecten heeft zeer ruime ervaring op het gebied van restauratie en transformatie van monumentale gebouwen, zoals het rijksmuseum in Amsterdam en het stadhuis in Utrecht.

De gunningscommissie heeft er veel vertrouwen in dat deze combinatie op een uitstekende manier in staat is om het stadhuis van Den Helder in te passen in de gebouwen 66 en 72. In de commissie zaten Robert Reus (gemeentesecretaris), Ferdinand Vreugdenhil (directeur Zeestad), Edzo Bindels (supervisor Stadshart/Willemsoord) en Fons Asselbergs, voormalig directeur Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

De keuze van Office Winhov/Van Hoogevest architecten is onder voorbehoud, omdat de drie niet gekozen bureaus 20 dagen de gelegenheid hebben bezwaar in te dienen. Indien op 12 februari aanstaande geen bezwaren zijn ingediend is de keuze van Office Winhov/Van Hoogevest architecten definitief. Zeestad zal vervolgens aan het architectenbureau opdracht verstrekken voor de fase van ontwerp en realisatie. Naar verwachting zijn medio februari de overige adviseurs ook geselecteerd en kan het ontwerpteam starten met de ontwerpfase. De planning is dat april 2023 het stadhuis in gebruik wordt genomen.

7 REACTIES

 1. In de Helderse krant staat vermeld dat Ferdinand Vreugdenhil (directeur Zeestad) het “winnende” ontwerp niet wil delen…. Waarschijnlijk omdat hij weet dat er zeer veel weerstand tegen zal zijn.
  Wanneer grijpt de gemeenteraad nu is in, en laat Zeestad en Willemsoord transparant communiceren?

  • de gemeenteraad wil zelf niet eens transparant bezig zijn, laat staan dat ze dat van anderen verwachten, er is maar 1 partij die er tenminste nog aandacht aan schenkt, en die is jammer genoeg niet in het merendeel, de pizzaboer vindt het allemaal wel gescheten zo, potentieel 320 lunches te verzorgen, ik weet wel wat ik volgende verkiezingen ga stemmen……

   https://denhelderactueel.nl/2020/01/pvv-wil-openheid-van-zaken/

 2. Eerst moeten de andere drie architecten er nog naar kijken om eventueel bezwaar te maken. Lees de tekst!

 3. Wanneer je Heldernaar bent, dan weet je nu zeker dat deze rekening op jouw deurmat valt. Hulde aan de gemeente!

 4. Ja de gemeenteraad die hadden ook besloten het huidige gemeentehuis te renoveren waar een partij veel zetels mee weg kaapten. Nu is die zelfde gemeenteraad te laf om eens echt aan de bevolking te vragen of ze het echt wel op Willemsoord willen. Ook de Stadspartij durft dat niet aan. Maarten v Rossum zij vanavond op de tv het probleem van de mensen uit de politiek is dat ze in een cocon leven en de realiteit volledig kwijt zijn, Een mooi voorbeeld is landelijk de belastingdienst waar met hun mobiel spelende politieke vertegenwoordigers geen traan om laten omdat ze niet weten hoe het zit.In Den Helder lijkt de politiek wel helemaal dood gemaakt en lijken Zeestad Willemsoord de Woningstichting wel volledig de macht in handen te hebben. De gemeenteraad mag nog een beetje meepraten over de kruimeltjes en daar houd het mee op.

  • dat laatste uit je reactie dat heeft de pizzaboer laten gebeuren alleen maar voor eigen gewin

 5. 2020 Architectenkeuze

  2021 Stadhuis op Willemsoord en hoe het zou kunnen gaan.

  Megalomaan, misplaatst, een historische vergissing of gewoon spuuglelijk.
  De kritiek op de bouwplannen voor het Stadhuis op Willemsoord was de afgelopen jaren niet misselijk. In de laatste raadsvergadering diende de gemeenteraad van Den Helder het geldverslindende project de doodsteek toe. Fons Asselbergs (77) voormalig directeur Rijksdienst Cultureel Erfgoed, aangetrokken door Ferdinand Vreugdenhil om dit plan er door heen te drukken likt zijn wonden, maar ziet niet om in wrok. U heeft nog ingesproken bij de commissie, terwijl u wist dat het plan zou sneuvelen. Waarom? Omdat we met zijn allen iets kunnen leren van wat er fout is gegaan. Een burgerinitiatief hoort anders en beter begeleid te worden vanuit de gemeente. We hebben steeds gezegd dat als de bevolking het Stadhuis hier niet wilde, we het plan in zouden trekken. Het gaat om de manier waarop. Bent u boos over het vele commentaar op het ontwerp? Helemaal niet. Ik ben zelfs niet teleurgesteld. Soms lukt het, soms lukt het niet. Dat moet je incalculeren. Ik heb me dat als bestuurder al lang geleden eigen gemaakt. Al met al een wijze les voor het gemeentebestuur. Binnenkort weer verkiezingen! Een keuze voor een nieuwe locatie voor het Stadhuis wordt overgelaten aan het nieuwe gemeentebestuur.
  Martien Rietveld

Comments are closed.