Bad boys for life

1

Vervolgfilms van oude successen doen het goed in filmland. In 1995 was Bad Boys voor het eerst in de filmzalen te zien. In 2003 kwam de formule op herhaling in Bad Boys II. Nu, 25 jaar na de start, komen Will Smith en Martin Lawrence weer bij elkaar in Bad Boys for life.

De eerste twee werden geregisseerd door Michael Bay. Voor deel drie is het jonge Belgisch Marokkaanse duo Adil El Arbi (31 jaar) en Bilal Fallah (34 jaar) door producent Jerry Bruckheimer naar Hollywood gehaald. Het duo is opgeleid aan de Sint Lukas school of arts in Brussel en werkt sinds die tijd succesvol samen. Na de films Black, Image en Patser, over het criminele leven in Brussel en Antwerpen, nu de sprong naar het grote werk.

In de openingsact zien we gelijk het handelsmerk van de serie. Een wilde achtervolging op de wegen van de Amerikaanse stad Miami. We zien de happy single Mike (Smith) als de agent die door een flinke erfenis in luxe kan leven en een knappe sportauto rijdt. Naast hem Marcus (Lawrence) die een echte familieman is en een gewone familieauto rijdt. De mannen zijn nu respectievelijk 51 en 54 jaar en Marcus geeft aan te willen stoppen met het politiewerk. Hij is opa geworden en op de dag dat dit gevierd wordt is Mike slachtoffer van een aanslag.

Ontsnapping
Armando Aretas (Scipio) is leider van het Miami drugskartel en de zoon van Isabel Aretas (Del Castillo). Isabel weet met hulp van haar zoon op spectaculaire wijze te ontsnappen uit de Amerikaanse gevangenis en vlucht naar Mexico Stad. Vandaaruit geeft ze haar zoon opdracht alle mensen die verantwoordelijk zijn voor haar veroordeling te liquideren.

Mike, die ook op die lijst staat, hersteld uiteindelijk van de aanslag en wordt door commissaris Conrad Howard (Pantoliano) als adviseur aangesteld in het antiterreurteam “Advanced Miami Metro Operations” (AMMO). Het team wordt geleid door zijn ex-vriendin Rita en verwacht van hem dat hij alleen adviseert. De omstandigheden en de professionele ervaringen brengen hem echter weer volledig terug in de acties. Als ook Marcus zich geroepen voelt nog een keer met zijn maat Mike samen te werken, kan de jacht op het kartel echt beginnen.

Genieten
Voor de liefhebbers die de eerste twee films gezien hebben is het weer genieten met deze actiecomedy. De mannen, wel wat zwaarder, zijn nog altijd even actief in de vele actie-scenes. De achtervolgingen staan garant voor een onwaarschijnlijke hoeveelheid wrakken. De confrontaties met de vele criminelen leveren steevast een flink aantal lijken op. Voeg daar nog de nodige explosies en vernietigde gebouwen aan toe en je hebt een aardig plaatje van de wereld waarin de mannen vertoeven.

Joe Pantoliano kruipt al voor de derde keer in de huid van de opgewonden commissaris Howard die te keer gaat als Mike en Marcus weer een puinhoop hebben aangericht. De humor zit vooral in de dialogen tussen Mike en Marcus. Tussen en tijdens al het geweld gaan ze gewoon door met discussiëren en ruziemaken. Door het leeftijdsverschil met de jongere leden van de AMMO is er ook ruimte voor generatiebotsingen. Met name Rafe (Melton) stelt Mike op de proef. Leuk om te zien dat een aantal acteurs terugkeren. Naast Pantoliano zien we Theresa Randle voor de derde keer als de vrouw van Marcus. Dennis Greene speelt voor de tweede keer de sullige schoonzoon van Marcus en Bianca Bethune is weer zijn dochter Megan. Rode draad in de serie is de vriendschap tussen beide agenten die in principe natuurlijk “for Life” is.

Het verhaal neemt uiteindelijk een verassende wending en geeft aan het einde voldoende ruimte voor een mogelijke opvolger. Op naar Bad Boys 4 dus, maar eerst Bad Boys for life kijken.

Regie: Adil El Arbi en Bilal Fallah
Met: Will Smith, Martin Lawrence, Joe Pantoliano, Venessa Hudgens, Charles Melton, Paola Núnez, Kate del Castillo, Nicky Jam, Theresa Randle, Jacob Scipio, Dennis Greene, Bianca Bethune
Kijkwijzer: 16 Jaar

1 REACTIE

Comments are closed.