Jazz in de KeyKeg met Jasper van ’t Hof

0

Den Helder – Na zeventien jaar en 113 jazzconcerten in harmonische samenwerking met en in Galerie Windkracht 13, betreedt jazzgenootschap Nieuw & Diep in 2020 een nieuw tijdperk op een nieuwe locatie. Een nieuwe partner en een nieuw podium: JazzCafé KeyKeg in theater De Kampanje.

Het jazzseizoen wordt afgetrapt door niemand minder dan Jasper van ’t Hof, pianist uit de buitencategorie, die met zijn ¼ Tet het nieuwe JazzCafé KeyKeg op passende wijze zal inwijden. Vorig jaar ging zijn optreden in Den Helder nog wegens ziekte niet door, maar nu is de pianoleeuw er helemaal klaar voor om het publiek aan zijn voeten te krijgen.

Van ’t Hof is nog een echte autodidact en dat is zeldzaam tegenwoordig. Hij heeft zichzelf het pianospelen aangeleerd en maakte al vroeg in de jaren zeventig van de vorige eeuw naam als virtuoos bespeler van de elektrische Fender Rhodes piano en de toen nog nieuwe synthesizers. Het was het tijdperk van de jazzrock en Jasper van ’t Hof wordt gezien als een van de belangrijkste architecten van de Europese variant hiervan. Hij speelde met veel grote musici als Archie Shepp, Bob Malach en Ernie Watts en vormde in 1974 met de Amerikaanse saxofonist Charly Mariano en de Belgische gitaargrootmeester Philip Catherine de succesvolle band “Pork Pie”.

Pioniers
Hij behoorde ook tot de pioniers van de wereldmuziek en ging al vroeg in de jaren tachtig naar Afrika, waarna hij met de band “Pili Pili” dit genre in Europa op de kaart zette. Jasper ziet zichzelf als een ‘romantische wereldburger’ en paart zijn virtuoze techniek aan een onstuitbare zucht naar avontuur, waarbij hij alle uithoeken van de piano aan doet in muzikale reizen naar onbekende verten. Hij werd meermaals door internationale vakbladen(Downbeat/Melody Maker) uitgeroepen tot beste pianist van Europa en heeft na een Edison en een Bird Award vorig jaar ook de Boy Edgar Prijs gewonnen.

Van t Hof speelde niet vaak in Nederland, maar des te meer in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, landen waar hij een grote naam is. Maar nu komt hij voor het eerst spelen voor de liefhebbers in Den Helder. Zijn ¼ Tet bestaat uit louter toppers: Dick de Graaf(tenorsax), Stefan Lievestro of Frans van der Hoeven(contrabas) en Jamie Peet(drums).

Jasper van ’t Hof ¼ Tet; zondag 2 februari 2020; JazzCafé KeyKeg(Zaal), Theater de Kampanje; aanvang: 15:00 uur; zaal open: 14:00 uur; entree: € 15; <23jr € 10; kaarten verkrijgbaar bij Theater de Kampanje: reserveren en aan de zaal.