Nobel ziet niets in vuurwerkverbod

22

Den Helder – Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel ziet niets in een vuurwerkverbod. “Landelijk is de jaarwisseling steeds minder een feest. In Den Helder is het ‘relatief rustig’ geweest. Mijn vraag is of je dat moet of wil accepteren. Persoonlijk vind ik van niet, maar een algemeen gemeentelijk vuurwerkverbod werkt volgens mij niet. Daar heb je dan wel landelijke regels voor nodig.”

Nobel vertelt dat aan mediapartner NH Nieuws. En áls er dan toch een verbod komt, ziet Nobel wel iets in een droneshow. “Ik heb genoten van de show in Shanghai. Ik maak mij sterk dat wij in Nederland een dergelijke innovatieve nieuwjaarsshow kunnen maken.”

22 REACTIES

 1. Gewoon helemaal stoppen met deze huidige gevaarlijke en ernstig overlast gevende vuurwerk traditie in Nederland.

 2. Geen fraaie vertoning van meneer Nobel. Gewoon stoppen met al het vuurwerk. Het is nou 10 januari en nog steeds hoor ik zware knallen en zie ik siervuurwerk. En het begint elk jaar al vanaf begin oktober. Paar autobranden, schade aan huizen met gevaar voor eigen leven je buiten begeven. Maar het valt volgens de ongekozen burgemeester allemaal mee. Daarbij komt dat siervuurwerk schadelijke zware metalen en plastic bevat die zich ophopen in de natuur en niet afbreekbaar zijn.

  • en hoe zie je dat gehandhaafd gaan worden?
   alles wat je hier aankaart is al verboden namelijk alleen de pakkans is tegenwoordig nihil te noemen, de burgemeester of zelfs landelijke politiek kan wel nog meer onmogelijk te handhaven regeltjes gaan verzinnen maar er zal toch niets veranderen, ze kunnen zich beter eerst op de huidige regels gaan focussen en dan over een paar jaar als dit onder controle is gaan uitbreiden

 3. In navolging van de grote meerderheid van de Nederlandse bevolking,gezien de talrijke lichamelijke en psychische gevolgen die het afsteken van vuurwerk voor mensen en dieren met zich meebrengt, kan ik mij in een verbod vinden. Overigens de bewering van sommige – ook raadsleden – het massaal afsteken van vuurwerk een traditie is slaat nergens op. De krantenverslagen van de jaren twintig t/m vijftig rond de jaarwisseling doorbladerend geeft spreekt dit tegen. Over het massaal afsteken van vuurwerk door particulieren ln met name Den Helder lees je nauwelijks iets terug. En over handhaving en beleid. Het weinige vuurwerk dat halverwege de jaren vijftig werd afgeschoten was zelfs voor toenmalig PvdA burgemeester Rehorst bij verordening niet toegestaan (zie ook het onlangs verschenen boek Vogelvlucht Den Helder 1956 van week tot week). Nu moet er wel aan worden toegevoegd dat het huishoudgeld ook eerder voor werkelijk nuttiger zaken werd besteed en menige huisvrouw en huisvader zelfs simpele simpele aankoop pas aan het eind van de week of soms maand kon worden afgerekend en aankoop van hooguit een zevenklapper of gillende keukenmeid totaal niet opkwam.

   • Fred, er zijn een aantal polls geweest in diverse media. In alle polls was het een minderheid die tegen een verbod was, en de meerderheid liep uiteen van bijna 60 tot meer dan 70%.

 4. zonder vuurwerk gaan die rasdebielen volgelopen en doorgesnoven toch wel hun oudejaarsfeest vieren
  inclusief brandstichting en vernieling
  gooien ze wel met stenen naar de hulpverleners

  slaap lekker verder

 5. Veel geknal, tevreden verkopers, maar inmiddels ook acht zwaargewonden. Dat was vorige week zaterdag de stand van zaken op vuurwerkgebied in de aanloop naar de jaarwisseling. Een meerderheid van de Nederlanders (64 procent) wil dat het afsteken van vuurwerk verboden wordt, zo bleek uit een online onderzoek door Een Vandaag. Dit heb ik echt niet verzonnen. Op de PVV en Forum voor Democratisch na zijn alle politieke partijen langzamerhand van doordrongen dat mens en dier beschermd worden voor met name het knalvuurwerk.

 6. 21.000 zwaar gewonden en 678 doden vielen er, alleen al, in 2018 te betreuren in het Nederlandse verkeer. Wellicht dienen we het autorijden maar te verbieden….. Nou is deze vergelijking met vuurwerk misschien wat mank. Toch is het wat naïef om vuurwerk (gedeeltelijk) te verbieden en de verkoop daarmee zeer waarschijnlijk in de illegaliteit te drukken. Iets wat je eigenlijk nu al ziet. Net als het besturen van een voertuig brengt het in bezit hebben en afsteken van vuurwerk een grote verantwoordelijkheid met zich mee. En juist daarin ligt het achterliggende probleem. Het afsteken van vuurwerk is de laatste maanden regelmatig negatief in het nieuws terecht gekomen. Dat heeft invloed gehad op de publieke opinie en dus kun je je afvragen hoe het is gesteld met de betrouwbaarheid en validiteit van onderzoeken. Hoe anders zullen we denken op het moment dat de lucht, bij het inluiden van het volgend nieuw jaar, zwart blijft. Zullen we dan denken; “zucht, weer een traditie (die in beginsel leuk is) weg omdat een aantal raddraaiers, en een aantal vaders en moeders (jegens hun kinderen) hun verantwoordelijkheid niet heeft gepakt”. Morgen weer naar mijn werk. Net als velen pak ik dan de auto. Klaarblijkelijk weegt dat genot wel op tegen de risico’s.

  • Misschien wat mank? Het is nog niet eens een vergelijking van appels met peren, dat zijn beiden fruit, of appels en brood, beiden voeding. Een auto is voor praktisch gebruik, het is nuttig om mensen en materiaal van A naar B te verplaatsen, en voordat je erin mag gaan rijden moet je theoretische en praktische lessen volgen en slagen voor een test. Ongelukken zijn lang niet altijd het gevolg van onverantwoord gedrag.

   Vuurwerk heeft geen enkel praktisch gebruik. Siervuurwerk is nog leuk om naar te kijken, maar wel zwaar vervuilend. Knalvuurwerk heeft geen enkele nut .. of je moet denken dat er echt boze geesten bestaan die verjaagd worden door de herrie. Er zijn geen lessen, geen tests, er is nog niet eens een verplichting om een vuurwerkbril te dragen. Dieren zitten maanden in de stress, en ieder jaar sterven er onbekende aantallen. Dat heeft invloed op de publieke opinie, de paniek van je huisdier, niet de berichtgeving in de media!

   Trouwens, traditie? Toen ik jong was werd er door een enkeling wat siervuurwerk afgestoken, dat knallen begon pas in de 70er jaren, om dat nu al een traditie te noemen is wel heel erg overdreven.

   • Knalvuurwerk heeft voor velen wel nut omdat het zoals u al meld kwade geesten zou verdrijven, het is alleen weer niet gelukt dit jaar, Rutte zit nog steeds in Den Haag het land te verkwanselen helaas, volgend jaar nog maar zwaarder vuurwerk afsteken?
    u heeft het verder over huisdieren die maanden in de stress zouden zitten, voor zover ik weet kunnen huisdieren geen kalenders lezen dus zou dit dus komen door te vroeg verkocht en afgestoken vuurwerk, heeft niets te maken met het legale consumentenvuurwerk maar om de illegale spullen, dan heeft een vuurwerkverbod ook geen zin want je mag het nu ook al niet voor de 29e december kopen en het voor de 31e december vanaf 18:00 afsteken, maar de overlastplegers hebben tegenwoordig overal lak aan lijkt het wel en het enige wat de overlast voor de 31e december zou kunnen verminderen is hard handhaven op de bestaande regels, mee eens?

   • @ Monique_K, de vergelijking loopt beter dan u schetst. Slachtoffers (mens en/of dier) zijn klaarblijkelijk meer acceptabel naarmate het nut toeneemt voor de mogelijke veroorzaker. Die toename van nut is ook nog eens persoonlijk.
    Een paar diersoorten gedijen beter langs de Nederlandse wegen. Deze, over het algemeen, vlees- en aaseters krijgen dagelijks hun verse maaltijd voorgeschoteld door de 12.700.000 auto’s (in 1970 waren dat er overigens een stuk minder (namelijk 2,4 miljoen (dit had dezelfde reden als het minder afsteken van vuurwerk; namelijk beschikbare inkomsten versus noodzaak, beschikbare technologie en effectieve productiehoeveelheid)))……. Het duizelt me als ik denk aan al die insecten die hun waarde in de voedselketen verliezen omdat ze op het vooraanzicht van al die auto’s belanden. Maar dat is goed. Een auto is immers handiger voor ons willekeurig doel. (met uw goedkeuren ga ik het niet eens hebben over vervuiling en uitstoot).
    En dan die selectieve verontwaardiging over huisdieren en angst voor vuurwerk.. Natuurlijk zijn huisdieren bang voor vuurwerk; het zit namelijk niet in hun DNA, gevormd door miljoenen jaren. In beginsel wil elk dier vrij zijn. Een aantal hebben (door de mens) geleerd dat die nabijheid (van de mens) voordelen oplevert. Een soort van synergie. Maar dan wat valser en de mens als baas. De vermanende vinger gebruiken als flappie bang is voor vuurwerk in zijn, jarenlang opgesloten, veel te kleine kooitje.
    Veel discussies hebben met elkaar gemeen dat we dienen na te denken over reduceren. Vervoer en Vuurwerk is slechts een begin.

 7. Men kan de mening van de Burgemeester ook anders uitleggen. De heer Nobel, vindt het aanvaardbaar , dat er gewonden vallen en dat er auto,s en containers in brand gestoken worden en overige vernielingen.. Dat zet de Burgemeester gewoon weg , “als het valt wel mee ” Ik denk dat degene die schade en verwondingen hebben geleden/ondervonden , hier effe anders over denken.

 8. Interessant die tradities. Als we in Nederland bij elkaar laat zeggen 10.000 incidenten hebben met vuurwerk. Variërend van vandalisme, letsel, agressie, bedreiging, leed enz. dan zijn we sterk in de overtuiging dat vuurwerk afgeschaft moet worden of in ieder geval er anders mee omgegaan moet worden. Maar als een zelfde aantal (10.000) zeggen mentale schade te ondervinden van Zwarte Piet dan wordt de discussie in de kiem gesmoord en schreeuwen we dat het traditie is. En als je het hier niet mee eens bent dan ……………….. Tradities, gaat nog vele jaren duren voor we het daar met elkaar over eens worden.

 9. Totaal niet vergelijkbaar. De Zwartepiet als traditie,, heeft nog nooit voor 10.000 incidenten zoals jij noemt veroorzaakt.

 10. Den Helder is in ieder geval een dictator rijker .. een bijzondere kijk heeft heer Nobel op de wereld. Vreselijk!

 11. Nabrander : (letterlijk) Een bekende Helderse vuurwerkverkoper (tevens huisjesmelker ) is zelf zwaargewond naar het ziekenhuis in Alkmaar afgevoerd.Wanneer dat door zijn eigen vuurwerk is gekomen zegt dat wel iets over die rotzooi.Kwam het door illegaal vuurwerk dan zegt dit iets over zijn IQ.
  Meteen zijn verkoop vergunning intrekken zou ik zeggen.

 12. HOE veel gewonden perjaar door hondenbeten en doden en dan al dat strond…,als iedereen gewoon doet
  wat er op de gebruik aanwyzingstaat zal het al veel schelen..,maar hand haven doen we niet in het land
  en by afschafing kryg je nog gevaarlyker spul dus lost niets op,..
  dus de een in de strond en ander in de herrie..
  laten we gewoon een beetje zelf aan de regels houden
  en gun elkaar elkaars plezier.. in dit veel te kleine land

 13. geen sint geen nieuwjaar met vuurwerk ,geen carneval ,paasen geen sintmaarten geen ramadam geen avond 4 daagse geen kerst ..geen voetbal geen homo s geen hetro s..gewoon niks elke dag het zelfde…er is altyd iemand die er last van heeft

Comments are closed.