Oliebollen gebakken? Lever het frituurvet in!

0

Den Helder – Zelf oliebollen of appelflappen gebakken met oud en nieuw? Lever het gebruikte frituurvet en de bakolie dan in. Dat kan bij steeds meer supermarkten en bij het afvalbrengstation aan de Schootenweg.

Van frituurvet wordt biobrandstof gemaakt. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. Van die 8 kilo wordt brandstof gemaakt waarmee je 180 kilometer kunt rijden.

Giet gebruikt frituurvet terug in de originele verpakking of in een oude plastic fles. Verzamel ook bakolie in een plastic pot of fles. Sluit de verpakking goed en neem deze mee naar het afvalbrengstation. Alleen kleine restjes in de pan? Veeg die met keukenpapier weg en gooi dat papier in de restafvalbak.

Biodiesel
Het ingezamelde frituurafval gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar maken ze er grotendeels biodiesel van. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Het plastic dat overblijft, wordt gescheiden via een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten.