Steeds meer restafval naar ondergrondse containers

13

Den Helder – Eind 2019 zijn De Schooten en Nieuw Den Helder/Huisduinen overgegaan op omgekeerd inzamelen. Ook hier verdween de ‘grijze afvalbak aan huis’. Voor plastic, blik en drinkpakken hebben inwoners nu een aparte afvalbak met oranje deksel. Het restafval brengen zij naar een ondergrondse verzamelcontainer in hun buurt.

Ondertussen bekijkt de gemeente met HVC de volgende locaties voor verzamelcontainers. De bewoners van Oud Den Helder, Indische buurt, Geleerdenbuurt, Tuindorp en Vogelbuurt gaan na de zomervakantie 2020 over op deze andere manier van het inzamelen van afval. Deze maand zijn er inloopavonden waarop bewoners hun vragen kunnen stellen over de voorgestelde locaties van de containers. De betrokken bewoners hebben daarover een brief gekregen.

In Julianadorp (en andere gemeenten waar HVC plastic in bakken inzamelt) zijn de resultaten goed. “Het afval wordt beter gescheiden, waardoor we met elkaar meer waardevolle grondstoffen kunnen hergebruiken”, aldus de gemeente Den Helder. “Door de invoering van bakken in meer wijken verwachten we nu dus nóg meer plastic in te zamelen en een verdere afname van de hoeveelheid restafval.”

13 REACTIES

 1. Wat een achterhaald lulverhaal. Feit is dat steeds meer gemeenten overgaan op het ongescheiden afval ophalen. Er zijn nieuwe methoden die het sorteren bij de huisvuil centrales beter doen dan mensen. Neem toch niet alle kul klakkeloos over van de gemeente DHA!

  • U moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat de afvalverwerking hier ook een groot belang bij heeft. de afvalcentrales in Nederland zijn commerciële bedrijven en plastic is een geweldige brandstof. Daarom zou je je moeten afvragen of het goed is om meerdere afvalstromen bij de zelfde centrale aan te bieden. Ik den ik Rotterdam in de centrale geweest. Daar gaat alles (op een beetje AA kwaliteit plastic na) de oven in. Verder wordt er niks gesorteerd.

   Daarom zou voor mij afval lokaal scheiden en daarna machinaal nascheiden de beste keuze zijn. Persoonlijk denk ik dat de beste vorm van recycling alleen bereikt kan worden als de overheid de macht weer overneemt. Zodat het niet meer alleen over geld hoeft te gaan. Beter voor onze toekomst en het milieu.

 2. ik zou t zeer op prijs stellen als ik niet een kilometer hoef te zeulen met mn oud papier .Er werd nog wel eens door verenigingen aangeboden om t op te halen maar ik zou niet weten wie dat nu nog doen,,

 3. De gemeente is er blij mee nou ik niet geef mij de oude grijze bak maar
  Hier in julianadorp staat er veel afval naast die grote ondergrondse er wordt veel gedumt wat weeroverlast geeft aan ongedierte die vervolgens die zakken stuktrekken katten die alles stuktrekken ik zie ik af en toe weermuizen en ratten lopen dus of we beter af zijn nou ik heb mijn vraagtekens dan heb ik het nog niet eens over de mensen die slecht te been zijn dus een hoop …………..vul dat zelf maar in

  • ik zou me drukker maken over die aso’s die hun vuil maar overal dumpen dan over de mensen die slecht ter been zijn, die krijgen ongetwijfeld wel hulp van hulpvaardige buren en zo maar als aso’s alles maar blijven dumpen dan wordt het hier snel een nieuw derdewereldland met alle ziektes van dien…..

 4. En de afvalheffing gaat in Den Helder in 2020 omhoog van 369 naar 427 Euro voor een meerpersoonshuishouden ( volgens mij is dat een verhoging van ongeveer 14 % )

  • de verhoging is iets minder hoog dan u voorstel maar is zeker te weten schofterig hoog en zeker als je kijkt wat je er voor terugkrijgt….. (2019 was 396,36 2020 wordt 427,44 is verhoging van 7%)

 5. en de centrumbewoners weten nog van niets,hier alles nog ouderwets met plastic zakjes aan een lantaarnpaal etc etc

 6. hvc huis vuil criminelen met als doel u zoveel mogelijk te laten bloeden en zelf te scheiden zo dat zij de volle winst op strijken

 7. Grote aanfluiting, sinds kort is hier de container alleen te gebruiken met een pasje.Gevolg : de troep wordt er gewoon naast gezet.Dat zijn dus wel lui die hier niet in de buurt wonen.Maar het geeft toch niet want elke ochtend komt er een wagentje van de gemeente de troep weghalen.Voor zover het natuurlijk nog niet over de straat waait.s Avonds staan er “opeens” koelkasten.autobanden ,bankstellen en noem maar op.
  Nog nooit een handhaver gezien.Laatst een vuilniszak ,open gescheurd door de meeuwen.Ook allemaal papieren van Unive en zo.En bankafschriften met naam en adres (idd niet uit deze buurt ).Ik bracht de hele zooi naar het gemeentehuis.Alstublieft ,dit en dat gebeurd en hier de naam en adres.Sorry meneer daar kunnen we niks mee .Waarom niet vroeg ik verbaasd .Dit is niet rechtsgeldig want het moet geconstateerd worden door een Boa.Gelukkig had ik een riem in mijn broek anders was die spontaan afgezakt.

 8. De enige die er wel bij vaart is HVC. Afval scheiden is HVC spekken. Alleen groen en grijs afval van elkaar scheiden is belangrijk.

 9. waarom niet per wijk 1 keer in de maand grofvuil ophalen doe ze in amsterdam ook werkt goed

Comments are closed.