Stichting Herdenkingsstenen bezoekt Auschwitz

3

Den Helder – Een delegatie van de stichting Herdenkingstenen Den Helder heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het vernietigingskamp Auschwitz/Birkenau in Polen. Door Aukelien Jellema, Aad Blom en Peter Wijnants werden bloemen gelegd namens de gemeente Den Helder, bij de Gedenkplaats voor Nederlandse en dus ook Helders slachtoffers van het nazi regime tijdens WOII.

Het bezoek was ter gelegenheid van het feit dat 75 jaar geleden het vernietigingskamp werd bevrijd. Het concentratiekamp is een van de meest indrukwekkende plekken waar de gruwel van WOII werd herdacht. Meer dan een miljoen vooral Joodse mensen werden hier vermoord in gaskamers.

Na de oorlog is het kamp een symbool geworden voor de oorlog en de verschrikkingen van de nazi’s. De plek draagt veel trieste geschiedenis met zich en is een belangrijk monument. Op 29 april zal de stichting Herdenkingsstenen een Gedenkplaats onthullen voor de voormalig Joodse stadgenoten. Opdat zij niet vergeten worden.

3 REACTIES

  1. Heel veel van deze stenen zijn portals/gyms/inns etc in verschillende niantic spellen. Door spelers worden ze ook aangeleverd als zulk. Er lopen dus hele volken spelers langs die kijken waar ze zijn…zo worden ze gezien, gelezen en nooit vergeten.

    • Laten we alleen wel hopen dat deze spelers wel respectvol langs deze stenen lopen en niet zoals destijds de verhalen gingen op het hoogtepunt van Pokémon Go, waarin de spelers gewoon graven pletten omdat er een gym of een bepaalde Pokémon daar te vinden was. Maar inderdaad, het feit dat hier bewust belangrijke plekken van wordt gemaakt door interactive games komen mensen toch wat dichterbij en kunnen ze dit soort memorabele plekken ook eer aan doen.

  2. Vooral dat woordje ´omstreeks´ op de grafsteen doet me wat. Dat je op een moment in de tijd als volwaardig mens vervallen kan tot een kruimel, verworden tot ´ongeveer´. Verlaten, in ijskoude winters, levend in stank en verrotting met op de achtergrond de elitaire slecht onderdrukte soldateske ginnegapjes van militairen die zich achteloos hebben afgescheiden van hun soortgenoten via filosofieën en rangen. De bewakers die alles gluiperig aanschouwen zich bevindend aan de goede kant van het prikkeldraad, een duim achteloos gehaakt achter het strak aangesnoerde koppel. Glimmend opgepoetst plaatwerk siert hun nét iets te hoge pet, een pet die het lage voorhoofd zonder te ingewikkelde gedachten moet verdoezelen. En dan die lafheid nadat alles eindelijk over was: tóch proberen te vluchten terwijl je wist dat je hartstikke fout zat, kleinmoedig besluiten er nooit meer over willen praten of zélfs durven zeggen dat je het helemaal niet wist.
    Ik hoop echt dat ´Helderse delegatie Aukje, Aad en Peter´ zich niet hebben laten ´onthalen en trakteren´, op wat voor manier dan ook. Dat zou verdraaid ongepast zijn geweest.

Comments are closed.