The Voyage of Doctor Dolittle

0

Het is een klassieker in de kinderboekenliteratuur, het door Hugh Lofting bedachte personage Doctor Dolittle. De boekenreeks is ontstaan door brieven die Lofting schreef aan zijn kinderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij vond de verschrikkingen in de loopgraven te gruwelijk om te delen, bedacht het fictieve personage en illustreerde de brieven met kleine tekeningen. Na de oorlog ging hij werken aan de boeken en deze zijn inmiddels verschenen in cartoons, musicals, films en toneelstukken.

Een kort intro middels een tekenfilm vertelt het verhaal over de gelukkige liefde tussen Dr. Dolittle (Downey Jr) en zijn Lily, die over raakte toen Lily ver weg schipbreuk leed op zee. De doctor bleef met een gebroken hart zitten en sloot zich op in zijn buitenverblijf met zijn levende dierencollectie. Tevens zijn maatjes, want de doctor verstaat, begrijpt en spreekt zelfs de taal van die dieren! De gorilla Chee Chee (stem: Malek) is zijn grote vriend, met wie hij graag een spelletje schaak speelt.

Aan het isolement van Dolittle komt ongevraagd een eind als de jonge Tommy Stubbins (Collett) samen met kroonprinses Lady Rose (Laniado) zijn huis binnen valt. De eerste heeft per abuis een eekhoorn neergeschoten, de tweede komt hulp halen voor de ernstig zieke koningin. Dolittle opereert de eekhoorn en gaat tegen zijn principe om mensen te behandelen in, hij gaat zowaar mee naar het paleis en vindt uit wat er met de koningin aan de hand kan zijn.

Avontuur
Dat is het begin van een groots avontuur, want om de koningin te genezen moet er een speciale boom op een speciaal eiland worden gevonden. Tommy en de hele veestapel gaan mee aan boord op zoek naar die boom en blijken dan een route vol gevaar te volgen. De wrede heerser King Rassouli (Banderas) met zijn mensenetende tijger kruist hun pad en er is ook een draak in het geding…

Op grond van de trailer waren de verwachtingen hoog gespannen en we werden niet teleurgesteld. Het is een ongecompliceerd eenvoudig verhaal, maar dat is niet belangrijk. Het gaat om de vrolijke interactie tussen mens en dier, de droge humor en vooral hoe die dieren zijn neergezet in de film. Magnifiek zoals ze dit kunnen realiseren; het schaakspel met de muizen in het begin brengt een schaterlach, de gewonde eekhoorn is hilarisch leuk en innemend net als de papagaai, de beer, de struisvogel en de rest. Groot compliment voor de afdeling speciale effecten.

Happening
Never a dull moment, elke scene is een happening en de kijker krijgt geen tijd om in te kakken bij zoveel gebeurtenissen. Robert Downey heeft veel weg van zijn personages Iron Man en Sherlock Holmes, maar dat typetje past hem goed en is geschikt voor deze film. Antonio Banderas is een heerlijke schurk en verder zijn de stemmen bij het beestenspul ook goed ingevuld met beroemde Hollywoodsterren.

“Door anderen te helpen kun je jezelf helpen” is de boodschap die wordt uitgedragen en blijf bij de aftiteling met de schilderijtjes wel even zitten, want er is een kleine toegift. Wij zagen de Engelstalige versie, maar Doctor Dolittle is ook nagesynchroniseerd in het Nederlands. Voor hele jonge kinderen (kijkwijzer 6 jaar) kunnen de tijger en de draak wat angstaanjagend zijn, maar in principe is het een doldwaze film voor het hele gezin. Een aanrader!

Regie: Stephen Gaghan
Met: Robert Downey Junior, Harry Collett, Carmel Laniado, Antonio Banderas, Michael Sheen, Jim Broadbent en de stemmen van Emma Thompson, Selena Gomez, Rami Malek en anderen.
Kijkwijzer: 6 jaar