Toekomst V&D gebouw, met of zonder Paddestoel?

19

Den Helder – De Paddestoel moet blijven! Of niet? Die vraag kwam zaterdag op tijdens het LOS radioprogramma “De Nieuwsraad”, waarin de verwondering werd uitgesproken over de impressie die de toekomst van het V&D gebouw in de Beatrixstraat toont.

De Paddestoel is in de volksmond de naam van de aanbouw. Het is het deel waarin V&D het restaurant had gevestigd. In het ontwerp voor de toekomst is dit verdwenen, maar ook op social media blijkt dat niet iedereen het daarmee eens is. Het is een icoon, vinden velen, en het moet dus deel blijven uitmaken van het straatbeeld.

Pieter Blank (PvdA), Nancy List (Gemeentebelangen) en Dina Polonius (ChristenUnie) waren de gasten deze week in “De Nieuwsraad” en zowel Blank als List menen dat het mooi zou zijn als de Paddestoel zou blijven. Polonius maakt het niet uit, “maak er gewoon wat moois van, met of zonder Paddestoel”. Ook sidekick Jeroen Bodewus zou het jammer vinden als het icoon verdwijnt. Tijd voor een stadsdebat, zou je bijna denken.

Dus zeg het maar: moet de Paddestoel blijven of niet?

De Paddestoel in de Beatrixstraat moet blijven!

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

19 REACTIES

 1. Heel Den Helder amoveren lijkt me het beste. Alleen de veersteiger + opstelplaats en het Marineterrein handhaven.
  Iedereen uit de omgeving v DH zal het hier mee eens zyn.

 2. Die paddenstoel staan laten ik vind t nog stééds mooi
  Ik ben er altijd bij vend den helder geweest vanaf 1966
  Staan die roltrappen er nog?
  HANS

 3. Mooie locatie om er een gemeente winkel van te maken voor de bewoners van Stad Binnen de Linie. Dit hebben ze in gemeente Hoorn ook. Deze zijn gehuisvest in de winkelcentra’s Daar kan men zo binnen stappen en om informatie vragen over allerlei zaken. Goed voor onze ouderen, digibeten, analfabeten enzovoort. Dichter bij de burger gaan staan. Laagdrempelig, hulpvaardig en dienstbaar zijn naar bewoners toe. Tip voor wethouder Tjitske Biersteker, neem eens contact op met wethouder Simon Broersma hoe dat in Hoorn is opgezet. Wijk- en gebiedsgericht werken. De ruimte is ook zeer geschikt om er, ten behoeve van het Wijk- en buurtgericht werken, bewonersbijeenkomsten te gaan organiseren. De paddestoel ligt mooi centraal voor de buurten in Stad Binnen de Linie. Het busstation is op loop afstand. Een lift aanwezig. Parkeergelegenheid en noem maar op. Allemaal plus punten. Het is maar een idee.

 4. De hele wederopbouw van Den Helder uit de jaren 60 en 70 wordt afgebroken en omgezet naar zogenaamde historische jaren 30 stijl en nu een discussie over die “Paddestoel”. In al die jaren is daar nog nooit wat fatsoenlijks van weten te maken. Sloop dat ding dan alsjeblieft ook zeg. Afschuwelijke wrat in de Beatrixstraat is het. Alternatief zou nog kunnen zijn, oppakken en naar Willemsoord verplaatsen.

 5. Als men het relaas over deze paddenstoel van de ex hoofdredacteur Ronald de Boer van het NHD leest , nu praatjes maker van Woningstichting, die plakt daar zoveel bezwaren aan om het te behouden , dat hij het zowat eigenhandig gaat slopen.

 6. Prutswerk die tekening, vooral niet op ingaan, weg is weg en er is al zo weinig dat kenmerkend is in Den Helder, hoewel dat op zich weer wél kenmerkend is … en bovendien, bijna alles hier is al zo kaarsrecht ´als de dijken´, toch?
  Ik weet het heus wel hoor; ontwikkelaars houden gewoon niet van bochtjes en rondingen; die krommingen zijn namelijk omstandig en hinderlijk, ze vereisen meer denkwerk. Bovendien, ze staan altijd in de weg en kosten daardoor vaak ook nog eens veel extra geld, brrrr.
  Nee, denkt de ´slimme´ uitvoerder: dan toch maar liever lekker weer het lekker oude vertrouwde vierkante ontwerp, maar vooral de boel wel leuk afdekken met wat gekleurde baksteentjes, het moet wel wat lijken op een impressie want voor niets gaat de zon op. Boompje tekenen, mannetje op bankje, de handen rond de knieën geslagen (schandalig trouwens, heeft hij niets te doen?). Wél altijd bovenaan nog wat mooi ´blauw weer´ plaatsen natuurlijk en oh ja, rechts zit nog wat te weinig groen, dus daar moet nog een half boompje met wat frisse blaadjes bij.
  Nee, de fantasie wordt overduidelijk zoals zo vaak hiervoor geprikkeld door de drang naar een betaalbare oplossing en zeker niet door enige creativiteit. Overnieuw beginnen dus, smijt er nog maar eens een nieuwe tekening tegenaan, en sleur bovenal eerst de tekenaar eens flink uit zijn comfortzone. Wegwezen dus met die eeuwige slaapverwekkende nepoplossingen van ´de precies gelijk opgetrokken sokjes´ elite, doe maar eens gek.
  Koppel de paddenstoel maar los eventueel: zet er een piepklein kaboutertje bovenop, teken een lieflijk trapje naar de eigen ingang en schilder hem daarna vooral knalrood met natuurlijk wat witte stipjes.
  En oh ja, saaie ´euroknaller´ achter je vierkante tekentafel met je plofkip creativiteit, voortaan ook een eerlijk straatbeeld graag en niet dat uit de jaren 50. Dus niet alleen blanke gesettelde ´handen om de knie´ types maar tenminste wat gekleurde gezichtjes, een paar scooters, groepjes jongeren, enkele rokers en vooral héél veel ´bellers´ en schermkijkers, we laten ons niet belazeren, toch?

 7. Vermoedelijk is die architect aan zoveel randvooraarden gebonden dat iets interessants er bij voorbaat niet in zit.

 8. Je ziet het op de tekening al , op de plaats van de paddenstoel zijn balkons getekend. Dit ding , gaat gewoon weg. Ze zijn ons gewoon aan het bewerken , zodat wij het gevoel hebben , dat we er over mee mochten denken. De beslissing is allang gevallen.

 9. Eindelijk wat actie voor dit pand. Met of zonder “paddenstoel”. Persoonlijk vind ik de flatjes boven de Hema en Albert Hein nog veel lelijker. Die moeten toch echt ook eens opgeknapt worden of zijn dat koopflats?

 10. Kennelijk komt er nog steeds bij de meeste reaguurders azijn uit hun plassertje ipv urine.

 11. De paddenstoel kan een prachtig onderdeel van een appartement worden, al dan niet gesplitst in meerdere eenheden. Daarmee is het “probleem” van de toegankelijkheid opgelost.

 12. Vreselijk gedrocht die paddestoel, daar kun je niets meer mee: weg er mee! Vond het in de V&D tijd ook al geen porum, zeer ongezellig.

  • smaken verschillen, ik vond het wel een apart ding, heeft alleen knap onderhoud nodig, hoe het er nu uitziet met die verschrikkelijke verf is het juist een aanfluiting, zou best dienst kunnen doen als restaurantje of iets dergelijks

 13. Drogreden woningstichting

  Bij de woningstichting mag iedereen wat roeptoeteren, verstand van zaken is niet nodig.
  Nu is het de beurt aan Ronald den Boer.
  De paddenstoel past niet in het nieuwe ontwerp ter plaatse!
  Schandalig om zo iets te verkondigen.
  Het is de woningstichting die het niet wil en niets anders.
  Wanneer de WSD in het programma van eisen stelt dat de paddenstoel integraal deel uit dient te maken van het nieuwe gebouw, zal elke architect zijn ontwerp daar moeiteloos op afstemmen.
  De functie die de gemeente eventueel aan de paddenstoel wil geven kan dus makkelijk gecombineerd worden met een stijlvol ontwerp.
  Wat een smakeloze weergave van de feiten.

  Martien Rietveld

 14. Als men het toch wel gaat slopen vanwege de schaduw die nergens in de binnen stad is behalve onder deze paddestoel neem dan gelijk die schaduw gevende Bolder mee die aan het begin van de Beatrixstaat staat. ….een zgn icoon wat ook door de strot geduwd is door deze gemeente net zo als nu de sloop van dit bouwwerk wat wel een echt icoon is “de paddenstoel” en nu bedreigd wordt door sloop in opdracht van die zelfde gemeenteraad en door in menging van zgn architectenbureaus van ver buiten de stadsgrenzen die niets met Den Helder hebben…je kunt het gewoon behouden en dat had de opdracht moeten zijn bij aanbesteding aan architecten maak een ontwep van dit pand inclusief markante paddestoel als voorbeeld geef ik u het kustwacht torentje op Huisduinen… het heeft jaren leeg gestaan en gebruikt van klimwand tot opslag voordat er een nieuwe bestemming voor gevonden werd maar het werd niet gesloopt en kijk eens wat een pracht het is geworden … het wiel is al uitgevonden gebruik het.

  • Erik, Woningstichting is opdrachtgever aan de architecten bureaus. Daar heeft de gemeente niets mee te maken.
   Overigens is er een architectenbureau die haar plannen openbaar heeft gemaakt (zij zijn overigens afgewezen) omdat ze zelf erg onder de indruk waren van hun gevonden oplossing voor de paddenstoel. Het verliest de woon- of horeca functie maar het is allicht als icoon een leuk idee. Kijk eens op;

   https://www.pauwert.nl/projecten/vivens-domum/

Comments are closed.