Amper discriminatie op basis van seksuele gerichtheid

11

Den Helder – Het aantal meldingen van discriminatie, op het gebied van seksuele gerichtheid, dat in Den Helder binnenkomt bij de politie en het Artikel 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord (Art. 1 NHN) blijkt (uit de meest recente cijfers) verwaarloosbaar te zijn. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. “Dat wil echter niet automatisch zeggen dat inwoners met een LHBTI-achtergrond zich geaccepteerd voelen in onze samenleving.”

De gemeente Den Helder heeft zich eerder uitgeroepen tot regenbooggemeente. Daarmee gaf de gemeente aan het belangrijk te vinden dat ook de LHBTI-doelgroep zich prettig en geaccepteerd voelt in de Helderse samenleving. Er zijn gesprekken gevoerd met partners (COC Noord-Holland Noord en Art.1 NHN) om aanvullend op de cijfers alsnog een beeld te krijgen van de Helderse situatie. De partners waren positief over de acceptatie van de doelgroep in Den Helder.

Wel geven zij aan dat het belangrijk is om voorlichting te geven op met name scholen. Indien aan kinderen en jongeren reeds meegegeven wordt dat bijvoorbeeld homo of lesbisch zijn heel normaal is, dan zal deze doelgroep ook gewoon geaccepteerd worden in de Helderse samenleving. Er rust dan geen taboe op en het is bespreekbaar. “De voorlichting aan scholen pakken we dan ook gezamenlijk op”, aldus het college. Overigens dragen leerlingen van meerdere scholen in Den Helder op Paarse Vrijdag paarse kleding. Dit doen zij uit solidariteit met jongeren met een LHBTI-achtergrond.

Een belangrijke uiting in de openbare ruimte van een regenbooggemeente is het hijsen van de regenboogvlag. Den Helder doet dit op:
17 mei: International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia {IDAHOT);
De derde zaterdag van juni: Roze Zaterdag;
Eerste weekend van augustus: Pride Amsterdam met de Canal Parade;
11 oktober: Internationale Coming Out Dag;
23 november: Transgender Gedenkdag, stille tocht ter herdenking van in het afgelopen jaar
vermoorde transgender personen wereldwijd;
De tweede vrijdag van december: Paarse Vrijdag. Op deze dag dragen scholieren en sympathisanten paarse kleding uit solidariteit met LHBTI-jongeren.

11 REACTIES

  • helemaal met je eens/kunnen allerlei belangen vereenigingen opgeheven worden.
   gewoon normaal met elkaar omgaan.

 1. Is het nu een richting, aarding , voorkeur, afwijking, wat?
  En welke tolereren we wel en welke niet
  En , wie bepaald dat?

 2. Voor onze vrijheid vlaggen we maar 1 x per jaar
  En die vrijheid is er voor iedereen, van elke geaardheid en zelfs voor mensen die wat moeite hebben met lhbt

  • het is niet het moeite hebben met maar het is het continue de aandacht richten op en het promoten van, daar hebben een hele hoop mensen aardig de buik van vol

 3. Onzin verhaal, wat interesseert mij het nou wat een ander “zijn/haar/het/beste reiziger” voorkeur is van mij part steek je hem in een bos andijvie. Als je mij er maar niet mee stoort.

Comments are closed.