Aris verslaat Suns, maar nog volop kans op bekerfinale

0

Den Helder – Was Den Helder Suns afgelopen zaterdag nog veel te sterk voor Aris Leeuwarden, donderdagavond ging het stukken minder met de Suns. Aris Leeuwarden, dat van de geblesseerde spelers alleen Cedric DeDecker mocht verwelkomen, had halverwege het vierde kwart zelfs een voorsprong van 12 punten opgebouwd (39-51).

Met een furieuze eindsprint wist de Helderse formatie de schade tot twee punten te beperken: 56-58. Zo’n klein verschil zegt nog weinig, maar Aris Leeuwarden heeft in de halve finale van de Basketball Cup nu wel het thuisvoordeel.

Halverwege het eerste kwart staat er al 2-13 in het nadeel van de Suns op het scorebord. Aris lijkt zijn zinnen te hebben gezet op een walk-over. Björn de Vries is de enige die namens de Friezen de resterende minuten nog weet te schoren, daarom kunnen de Suns nabijkomen als Michel Miller met twee vrije worpen 13-15 op het bord zet na de eerste tien minuten.

Als Nino Gorissen in het tweede kwart vier minuten voor het einde wegens een dijbeenblessure het veld moet verlaten (17-22), raken een de Helderse basketballers een belangrijke pion kwijt. Topscorer Andrzej Mazurczak leidt zijn ploeg naar een 21-27 voorsprong bij rust. De Suns blijven ook na rust achter de Friezen aanlopen. Mazurczak, die namens de bezoekers samen met Craig Osaikhwuwuomwan voor het leeuwendeel van de scores zorgde, brengt de Friezen naar 32-40. Een driepunter van Golan Michaeli is het laatste wapenfeit van de Suns in kwart drie: 35-44.

Acceptabel niveau
Bij 39-51 heeft Aris de grootste voorsprong van de wedstrijd te pakken. Miller brengt de Suns weer binnen de tien puntengrens en diezelfde Miller brengt in combinatie met Yarick Brussen de stand weer terug op een acceptabel niveau: 51-54. Op dat moment zijn er nog ruim drie minuten te spelen. Josh Willams brengt de spanning terug met een driepunter: 54-58. Als Thibault Vanderhaegen, vier seconden voor het einde de 56-58 door het netje heen dunkt, is het verschil twee na veertig minuten basketbal.

Zaterdag is wedstrijd twee. In de bekerwedstrijd gelden de scores bij elkaar opgeteld over twee wedstrijden, de kans om de finale te halen ligt voor de Suns nog volledig open. Al zullen de Suns wel beter basketbal moeten laten zien dan in deze wedstrijd.

Topscorers
Suns: Miller en Williams Beiden 12
Aris: Mazurczak 21, Osaikhwuwuomwan 19