Birds of Prey

0

De film Birds of Prey kun je met recht een vrouwenproject noemen. Margot Robbie speelt de duivelse Harley Quinn en is tevens producent van de film; de andere hoofdrollen zijn het meest voor vrouwen. De 34-jarige Cathy Yan zat op de regiestoel en daarnaast bestaat de uitgebrachte soundtrack grotendeels uit vrouwelijke muzikanten. Het is een ‘vrouwenpower’ project in een wereld die het meest door mannen wordt gedomineerd.

Harley Quinn (Robbie) heeft zo haar eigen ideeën over de dominantie van de man: “Achter elke succesvolle man staat een stoer wijf!”. Die zinsnede maakt deel uit van het geinige animatie-introfilmpje over Harley, dat vertelt hoe ze is opgegroeid. Na een rommelige jeugd wel een goede studie afgerond, maar via verkering met Gotham’s grootste boef de Joker enigszins van het padje afgeraakt. Dat pad is in geen velden of wegen meer te bekennen nu haar relatie uit is en ze volledig los gaat om te beginnen in de nachtclub van Roman Sionis (McGregor).

Sionis
Er zitten nogal wat mensen met wraakgevoelens achter Quinn aan, die zich uit allerlei benarde situaties moet zien te redden. Dat lukt aardig, ondanks dat de politie en met name agent Renee Montoya (Perez) haar ook op de hielen zit. Het wordt echter allemaal gecompliceerd als een diamant met een waarde van drie miljoen dollar een rol van betekenis gaat spelen. Meerdere partijen jagen op het kleinood en één daarvan is Sionis, de boef in de stad. Ook wel bekend als Mr. Gezichtspeller en dat gaat heel wat verder dan een facelift. Hij stelt Harley een ultimatum en ze moet op jacht om haar hachje te redden. Dat valt niet mee als de hele stad ook achter het juweel en jouw persoontje aan zitten!

Birds of Prey zit bomvol actie en een aantal scènes zijn ook nog eens verbluffend in beeld gebracht; mooi is de acrobatiek in slow motion temidden van een grote hoeveelheid snel geweld. De kijker wordt meegezogen in het hoge tempo van vermaak en keiharde knokpartijen. Tussendoor ziet Harley nog kans om in de camera te grijnzen, in al haar slechtheid is ze werkelijk aanbiddelijk voor het bioscooppubliek. Het is een meer dan uitstekend idee geweest om Harley Quinn een podium te geven en Margot Robbie straalt in haar rolprent. De gezichtsuitdrukkingen zijn ongekend veelzijdig; zij is de vrouwelijke Jack Nicholson met haar mimiek.

Flashbacks
De film heeft een hoog tempo en het is bij de les blijven, want het verhaal wordt gelaagd verteld met de nodige flashbacks. De afdeling stunt- en vuurwerk heeft zich goed kunnen uitleven en de sinistere sfeer gecreëerd door de decorbouwers en computerexperts maken het Gotham plaatje compleet. Sterke film door Cathy Yan, waar wij nooit eerder iets van zagen. Dat willen we nu wel meer en om te beginnen nogmaals met Harley Quinn, doe nog maar eens zo’n paranoïde gezelschap, wij smullen ervan in de bioscoop. Zoals Harley smult van haar broodje ei!

Regie: Cathy Yan
Met: Margot Robbie, Ewan McGregor, Ella Jay Basco, Jumee Smollett-Bell, Mary Elizabeth Winstead, Rosie Perez, Chris Messina
Kijkwijzer: 16 jaar