Eindelijk weer competitiewinst voor Den Helder Suns

0

Den Helder – Na een aardige start van het seizoen is de klad er ingekomen bij Den Helder Suns. De ploeg verloor in december en januari zeven wedstrijden op rij in de DBL. Echter, in de bekercompetitie hebben de Suns weer mogen beleven hoe winnen voelt. In Utrecht werd ruim gewonnen van de studenten van SBU en daarmee een halve finaleplek afgedwongen.

In de competitie was Apollo Amsterdam zaterdag de opponent in sporthal Sportlaan. In een bij vlagen zeer slordige en rommelige wedstrijd was het Apollo dat na veertig minuten met lege handen stond en hadden de Suns met 77-73 eindelijk weer eens een overwinning te pakken in de Dutch Basketballleague.

Voor de start van de wedstrijd sprak coach Peter van Noord: “Het is erop of eronder. De laatste keer met ruime cijfers verloren van Amsterdam. Ik hoop dat nu de ‘payback mentality’ overheerst. Ik hoop dat we kunnen gaan genieten: De planken moeten uit de vloer!”

Stilte
Na 24 seconden stilte ter nagedachtenis van de vorige week omgekomen NBA-ster Kobe Bryant ging het eerste kwart gelijk op. Berend Weijs was de scorende man bij Apollo en zette zijn team op 10-10 en kort daarna met een driepunter op voorsprong: 12-13. Bij 12-16 was het Van Noord die orde op zaken diende te stellen in een time-out. De Suns knokten zich terug met een driepunter van K.J. Beyers en via Thibault Vanderheagen en Nino Gorrissen werd de voorsprong heroverd. Micheal Miller zette de eerste tien minuten weg op 22-19.

Kwart twee begon mat. Na drie speelminuten had enkel Boyd van der Vuurst de Vries een score laten noteren. Hierna wisten ook Miller en Gorrissen het netje weer te vinden. Ook aan de kant van Apollo liep het allerminst soepel. Na vijf minuten was het Dexter Hope die met een driepunter eindelijk weer eens punten aan het totaal van de Amsterdammers kon toevoegen: 30-25. Hope herhaalde zijn kunstje vanachter de driepuntlijn en de wedstrijd was weer bijna in balans. Een dunk van Jesse Markusse zette Apollo op 33-32. Amsterdammer Xavier Cannefax liep, wegens praten, tegen een technische fout aan en vanachter de vrijeworplijn zette Josh Williams de Suns op 37-32. Vanderheagen dunkte de Suns naar een ruststand van 39-32.

Dramatische start
Het derde kwart start rommelig, Van Noord noemde het na de wedstrijd dramatisch. Met een verre driepunter van Beyers en twee driepunters van Van der Vuurst de Vries kwamen de Suns toch op een afstand van tien punten. Op dat moment kende de wedstrijd ook een nare uitvaller. Miller kwam ongelukkig terecht en er schoot een behoorlijke heftige kramp in zijn been. Zodanig dat hij uiteindelijk niet meer terugkeerde op de vloer. Met nog drie minuten knokte Apollo zeg terug in de wedstrijd aan de hand van Markusse en Siem Uijtendaal. Mede door een onsportieve fout van Golan Michaeli konden de Amsterdammers de schade beperken tot 57-50.

In het vierde en laatste kwart gebeurde er van alles. Dom balverlies aan beide kanten, een onsportieve fout van Van de Vuurst de Vries en het gelijk trekken van de wedstrijd door Markusse bij 58-58. De Amsterdammers kwamen zelfs met zes punten voor te staan (62-68), een time-out aan de kant van Den Helder moest verandering brengen in de Noord-Hollandse derby. Dit lukte, Weijs incasseerde namens Apollo zijn vijfde fout en de Suns keerden de wedstrijd om door te naderen op 1 punt (69-70). Het publiek stond ook op en zag de club met nog 48 seconden op de klok een 74-70 voorsprong pakken. In deze slotseconden mochten de Suns maar liefst tien vrije worpen nemen. Daarvan werden er slechts drie verzilverd. De driepunter, vlak voor tijd, van Hope namens de Amsterdammers kwam te laat en Gorrisen bepaalde de eindstand met een van de tien vrije worpen op 77-73.

Van Noord na afloop: “Het was bij vlagen dramatisch, maar toch hebben wij niet opgegeven. Complimenten voor het hele team en daar wil ik het nu graag bij laten.”

Topscorers:
Den Helder: Vanderhaegen 19, van der Vuurst de Vries 17
Amsterdam: Cannefax 22, Weijs 17