Grote opkomst voor Triade’s Winter Open Huis

0

Den Helder – De deuren van het Huis der Kunsten Triade openden zich zaterdag voor het Winter Open Huis. De open dagen trekken altijd veel belangstellenden die kennis komen maken met het veelzijdige aanbod aan cursussen. Ook dit keer was de belangstelling weer groot.

In de vele lokalen werden demo’s gegeven met de muziekinstrumenten waarin les gegeven wordt. Wie interesse had mocht het zelf ook proberen. Zo liet Mirjam Rietberg volwassenen, maar vooral ook kinderen spelen op de harp. Bij Louis Carlebur en Henk-Jan van Sluijs mochten de kinderen plaatsnemen achter een echt groot drumstel, waar ze naar hartenlust op konden slaan. Bij Irene vd Heuvel en Jussi Paananen zag je de kleintjes stoeien met de cello en de viool.

Metsje Cnossen liet de kinderen op de trompet blazen. Ander instrumenten die uitgeprobeerd konden worden waren de piano, accordeon, gitaar, keyboard, saxofoon, klarinet, hobo en dwarsfluit. Loes Bakker is al jaren de docente voor de dwarsfluit, maar ook leidt zij het Keltisch samenspel. Dat is een groep mensen die met verschillende instrumenten vooral Ierse muziek maken. Voor de zang kon je terecht in het lokaal van zanglerares Hanneke Bergsma.

Fonduijnkoor
Naast alle mogelijkheden om instrumenten uit te proberen konden de bezoekers ook kijken en luisteren naar de miniconcerten en demonstraties. In de grote Jos Post zaal speelden de leerlingen van de Strijkersklas en zongen de kinderen van het Fonduijnkoor kinderliedjes. Tijdens het Muziekplein in de Postzaal mochten de kleine kinderen samen muziek maken met de verschillende instrumenten. Op andere locaties binnen het gebouw gaven de Bigband, Jazzcombo, accordeonensemble en de Crashband miniconcerten.

De creatievelingen konden terecht bij de inlooplessen, waar ijverig getekend, geschilderd, gebeeldhouwd of met klei gewerkt kon worden. In de hal daagde Michiel Bakkum de kinderen, in zijn KinderKunst Atelier, uit om van plastic een fraai hoofddeksel te maken. In de foyer een werkplek waar van oude materialen muziekinstrumenten gemaakt konden worden. Lucille Lobles liet in haar “van Flop naar Top” hoekje zien hoe je met naald en draad je kleding kunt verfraaien.

Dans
Natuurlijk was er in de danszaal weer de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende vormen van dans. Rinske Posthumus leerde de peuters op een speelse wijze de eerste stappen en bewegingen van de balletschool. Rik Niks en Noa Tielens verzorgden de Streetdance en Jazzdance workshops.

Een docent die al sinds 1987 te vinden is binnen de muren van het creativiteitscentrum is Bert Schuiling. Hij heeft al veel theaterliefhebbers kennis laten maken met diverse mogelijkheden om op de planken te acteren. Of het nu toneel, cabaret, musical, improvisatie of regie is, hij weet het beste uit de deelnemers naar boven te halen. Dat de appel niet ver van de boom valt laat dochter Lotte Schuiling zien. Zij volgt in vaders voetsporen en neemt de Theaterkids onder haar hoede.

Traditioneel gaven de docenten aan het einde van de middag een concert waarbij ze interactief met het publiek samenwerkten. Woordvoerder van Triade, Petra Clowting, was zichtbaar tevreden en sprak van een geslaagde middag.