Nieuw stadhuis krijgt binnenstraat en multifunctionele raadzaal

26

Den Helder – Het schetsontwerp voor het nieuwe stadhuis is donderdag gepresenteerd in de KeyKegzaal van de Kampanje. Office Winhov uit Amsterdam heeft in samenwerking met Van Hoogevest Architecten het ontwerp gemaakt, waarbij behoud van de cultuurhistorische waarde van de panden en inpassing binnen het nautische karakter van Willemsoord uitgangspunt waren. “Met respect voor hun karakter en structuur worden de panden geopend en gereedgemaakt voor hun nieuwe, publieke rol als huis van de stad op Willemsoord”, stellen de architecten in hun visie. Het ontwerpproces is nog voor het einde van dit jaar gereed.

In het schetsontwerp dat donderdag 27 februari is gepresenteerd door architect Jan Peter Wingender van Office Winhov, valt te zien dat er in gebouw 66 alle publieksfuncties komen. Een ‘binnenstraat’ verbindt de kade aan de zuidzijde van het gebouw met de open ruimte tussen het natte dok en gebouw 72. “De binnenstraat is verbinding, ontvangstruimte en evenementenruimte in een. Hieraan liggen de stadsbalies, de raadzaal, de commissiekamers en het werkcafé.”

In het centrum van het dak van gebouw 66 komen ramen, waardoor er daglicht komt in de gehele voormalige mastenloods. Een groot deel van het dak wordt ingezet voor het duurzaam opwekken van elektriciteit. De buitenste randen van de authentieke schild- en zadeldaken blijven geheel intact, zodat het aanzicht hetzelfde blijft. In de grotere ruimtes, zoals de multifunctionele raadzaal (die ook als trouwzaal kan dienen) en het entreegebied, wordt de volle nokhoogte behouden. Elders wordt een plafond boven de trekbalken geplaatst. Met opzet erboven, zodat de geschreven namen van havenarbeiders zichtbaar blijven.

Bij gebouw 72 zijn er andere ingrepen. De betonstructuur aan de noordzijde krijgt een nieuwe, transparante voorkant met extra ramen. De zuidkant, tegenover gebouw 66, wordt ook doorzichtig. Hiermee krijgt gebouw 72 een samenhangend, duidelijk publiek voorkomen. Toch blijft tegelijkertijd het oorspronkelijke karakter in stand.

Volgens de architecten keert met de keuze voor het stadhuis op Willemsoord terug bij haar historische, maar ook culturele essentie. “Werkgebouwen in plaats van paleizen, handen uit de mouwen en in alles verbonden met scheepvaart en de zee. Het inpassen van het publieke hart van de Helderse gemeenschap op de Rijkswerf is een opgave die praktisch, maar ook cultureel van groot belang is voor de stad.”

Dit ontwerp is slechts een schetsontwerp. Nu volgt nog een voorontwerp en dan een definitief en technisch ontwerp. De ambitie is om tempo te maken, zodat eind dit jaar het echte uitvoeringsontwerp gereed is. Dan volgt de Europese aanbesteding en kan in september 2021 de bouw starten. Officiële opening staat gepland voor april 2023.

26 REACTIES

 1. de verkrachting van monumenten gaat gewoon door deze lieden die ons besturen horen in een inrichting thuis waar ze een onderzoek naar hun geestelijke gesteldheid moeten ondergaan om het gevaar voor de samenleving te beteugelen

  • Doe toch normaal. Lekker anoniem achter je computertje dit soort onzin uitkramen is normaal vind je?
   Fantastisch ontwerp van een mooie locatie.

   • Beste Bastiaan. Mij is Juttertje 51 bekend, Dat onwelgevallige anonieme reactie’s niet op uw respect kunnen rekenen. is mij bekend. Veel doen dat. De reden hiervoor zijn repercussies en repressailles van het ambtelijk apparaat. U hoeft niet bang te zijn, bij u komen ze niet langs met centimeters voor kozijnhoogten, bestemmingsplannen en bestuurlijke dwangsommen. Dit is een van de redenen dat mensen anoniem reageren. Wel het teken dat deze stad een dictatuur is.

     • als je de spelregels goed bekijkt staat er eigenlijk dat iedereen anoniem reageert omdat het niet te controleren is of iemand wel de eigen naam gebruikt, voor hetzelfde geld heet jij Bertje de Clown maar schrijft reacties onder de naam hierboven……

    • mvr seinstra als je zegt dat je op de pvv stem word je ook meteen weg gezet als rasist nazi en wat al niet meer daarom reageer ik liever anoniem en dat geld ook voor dit idioote plan van dit corrupte stads bestuur

 2. ik zie die veel gebruikte botenhelling niet terug op de schets?
  moet ook weer wijken voor dit onzin plan?

  waarom niet alleen dat gebouw 72, dat kan wel een beurt gebruiken, laat dat (multifunctionele) gebouw 66 voor wat het is, woonbeurs, schepenbeurs, historisch weekend, pasar malam, en zo voorts en zo voorts

 3. Beste Harry dit staat er: Dit ontwerp is slechts een schetsontwerp. Nu volgt nog een voorontwerp en dan een definitief en technisch ontwerp.. Volgens de schrijver van het atikel. Dus de ambtenaren en de corrupte bestuurders van deze bananenstad, hebben nog alle kans om deze gebouwen verder te verpesten.

  Vroeger zeiden de corrupte bestuurders altijd: we zitten in een oud weeshuis, (stadhuis Kerkgracht) nu in een oude verzorgingsflat.(Drs Bijlweg)

  Wat is nu het lot? De afgang van een takelaarswerkplaats of nog erger een mastenloods. Waar nepotistische ambtenaren lekker aan hun mast kunnen trekken.. Hier werd vroeger gewerkt……

  ..Dit idee is uit intellectuele armoede ontworpen, een armoede waar deze stad helaas aan lijdt..

  • Hahaha….Mandy Seinstra, bij het lezen van uw reactie schoot ik in de lach. Want waar kunnen (nepotistische) ambtenaren beter aan hun mast trekken (ofwel masturberen) dan in een voormalige mastenloods. Het masttrekken is een zuivere vorm van soloseks. De gemeentelijke regenboog krijgt er met deze nieuwe geaardheid een kleurtje bij en natuurlijk een extra vlagdag en nationale feestdag. Het is nu dan voorlopig LHBTIS dat iedereen als normaal dient te beschouwen. Er zullen ongetwijfeld nog vele geaardheden bijkomen en doet de gemeente er verstandig aan om voor iedere soort een ruime kast te realiseren in het nieuwe gemeentehuis. Ruim baan voor allen die uit de kast willen komen om daarna rechtstreeks via de scheepshelling te water worden gelaten.

 4. Morgen beginnen aub , eindelijk een eind aan dat jaren lange getouwtrek.De knoop is doorgehakt . Aan de gang !

 5. Megalomaan

  Een ander woord voor het stadhuis op Willemsoord schiet mij niet te binnen, dat zelfde geldt evenzeer voor Wethouder Wouters. Het geleuter van de architect over behoud van de cultuurhistorische waarde van de panden etc, hoort bij zijn werk.
  De architect voert deze opdracht uit en zou er ook voor tekenen dit ontwerp op de bollenvelden te realiseren als Wouters c.s.,dat zouden willen. Kortom alles wat de architect oreert is niet anders dan his masters voice.
  Gemakshalve zwijgt de architect over wat hier kapot wordt gemaakt, niet zijn zorg als de opdrachtgever maar betaalt!
  En dat doet Wouters graag, hij heeft geld genoeg!
  Wat er is gezegd door burgers, deskundigen en prominente belangenorganisaties, en met name wat hier wordt verkwanseld doet er niet toe.
  De egotripper Wouters, zonder mandaat, interesseert het niets dat de burgers van Den Helder hier voor moeten bloeden.
  Hij negeert de relevante zorg van de burgers als het gaat om bereikbaarheid van Willemsoord en zwijgt in alle talen wat voor oplossing hiervoor nodig is en last het afweten om deze nood te lenigen.
  Ik zeg u, hij heeft geen oplossing voor deze problemen en laat de burgers achter in een wolk van fijnstof, files op de Texel route en geluidhinder.
  Gewoon lekker in de soep laten lopen, als eerst het stadhuis er maar staat!
  Welhaast maniakaal en hoe gek kan je zijn?
  Opening 2023? Eerst de Raad van State maar afwachten zou ik zeggen!

  Martien Rietveld

 6. Liever vandaag nog beginnen met de bouw/verbouw dan morgen.Maak wat moois van die ouwe troep.
  En hou allemaal eens op met zeiken.Die Wouters verdient een ridderorde.Eindelijk eens iemand die de knoop door durft te hakken.

    • misschien iets van dat anderen geen andere mening dan de uwe mogen hebben en moeten stoppen met zeiken of zo iets dergelijks of zo laten we maar zeggen of zo?

     • @ Richard. Nederland is een rechtstaat. voor het bouwen van een gebouw als een stadhuis, zijn allerlei vergunningen nodig. Ook in een bananenstad als Den Helder. Dat heeft niets met een mening te maken. Het benoemen van de de heer Wouters tot lid van de orde van Oranje Nassau is aan het Kabinet der Koning. U, meneer Richard kan een voordracht doen. De historie van de bouw van het stadhuis is een lange. In 2001, deed Luc van der Wal een oproep na de verkoop van de multikabel aandelen om van dit geld een nieuw stadhuis te bouwen. Daarbij voegde hij het dreigement, dat de bouwsom elk jaar 10% zou stijgen. (nu dus 200% duurder) De heer van de Wal is ereburger. Er is geen stadhuis gekomen. Later zijn alle pogingen gestrand op procudurele gronden. De heer Rietveld verwoord het prima. De kosten in totaal voor de voorbereidingen van dit project overstijgen het normale budget voor de bouw van een stadhuis hier in Den Helder. Zowel in het verleden als nu. De omslag per hoofd van een burger is onacceptabel. Daar zal uiteindelijk de budgettering op sneuvelen. Vergeliikbaar is het dossier Willemsoord. De gebouwen die er staan is geen oude troep. Ze hebben museale waarde. Iets waar deze stad helaas nog weinig van heeft.

 7. Misschien ooit eens op de gedachte gekomen dat er misschien ook inwoners van Den Helder zijn die vinden dat het wel een goed plan is ? Rechtstaat hangt samen met democratie :dat betekent dat voorstanders ook hun mening mogen geven.Iets wat in Noord Korea bv niet mogelijk is .En dan word ik vergeleken met Kim ?
  Dan mogen jullie van geluk spreken dat ik Kim niet ben en niet aan de macht ben.Dan had je niks te vertellen,mogelijk al in een heropvoedingskamp gezeten en misschien wel erger.
  Acceptatie is ook een groot gedachte goed.Kennelijk is dat bij een aantal mensen hier niet gehaal tot ontwikkeling gekomen.

   • Als ik Kim was .had ik jou al lang geleden de mond gesnoerd wegens :opruiing,negativisme en staatsondermijnende aktiviteiten ha ha

 8. Beste Richard, er zijn verscheidene pogingen voor een volksraadpleging gedaan. (referendum) Zo’n voorstel is referendabel. Een gemeenteraadslid kan hiertoe een voorstel indienen. In 2013 is een fake-referendum georganiseerd door de toenmalige collegepartijen. Ik kan me voorstellen dat mensen zat worden van het Stadhuisgedram. Oh Kim Jung Un? die draagt toch een mondkapje;)

 9. Nee hoor,ik persoonlijk !!! ,vind het een mooie lokatie en een mooi ontwerp .En verder niks.
  Dat is mijn mening en daar moeten jullie het mee doen.En staat het je niet aan :jammer jou probleem.
  Daggggg

Comments are closed.