Ontwikkeling stadhuis in handen van Zeestad

38

Den Helder – Ontwikkelmaatschappij Zeestad is sinds 17 februari 2020 officieel verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe Helderse stadhuis op Willemsoord. Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst heeft de gemeente Den Helder formeel het stokje overgedragen aan Zeestad voor de totstandkoming van de gebouwen 66 en 72 tot Het Nautisch Hoofdkwartier. Daarmee zijn ook de financiën in handen van de ontwikkelmaatschappij.

Wethouder Michiel Wouters en Zeestaddirecteur Ferdinand Vreugdenhil hebben de overeenkomst ondertekend in gebouw 66. Op deze plek komen over een aantal jaar de publieksbalies, raadszaal en de multifunctionele ruimte met voldoende plek voor (nautische) evenementen. Gebouw 72 wordt ontwikkeld tot backoffice voor medewerkers van de gemeente.

Directeur Zeestad, Ferdinand Vreugdenhil: “Wij gaan vol vertrouwen de ontwikkeling in van dit unieke project. Binnenkort kunnen we officieel de architecten presenteren. De keuze is gevallen op een ijzersterke combinatie van een restauratie-architect en architect met veel ervaring met binnenstedelijk bouwen. Ook zijn straks andere deelnemende partijen uit het bouwteam bekend. Denk hierbij aan de installatieadviseur, bouwfysica-adviseur en bouwkostenmanager. Dit is dan het startschot van het ontwerptraject.”

Ontmoeting
Wethouder Michiel Wouters is enthousiast over de plannen van de architecten: “Zij geven het vertrouwen dat de gebouwen behouden blijven en het karakter ervan in stand blijft. Straks staat daar een fantastisch mooi stadhuis, midden in Het Nautisch Hoofdkwartier. Een stadhuis voor inwoners en ambtenaren waar ontmoeting belangrijk is en waar genoeg ruimte is voor activiteiten en de Museumhaven.”

38 REACTIES

 1. Kan hier niet meer boos over worden en het was al bekend in April 2019 dat Zeestad hier verantwoordelijk voor zou worden. Het enigste wat van belang is dat ze binnen het budget blijven wat er is afgesproken. Helaas gaat het daar meestal mee fout gezien de vele ambtelijke projecten die er gerealiseerd zijn in Nederland.

 2. Raar plan en op een verkeerde plek. Maar ik behoor echter tot een zeer klein aantal tegenstanders.

  • Zeer klein? Denk eerder dat de groep voorstanders zeer klein is, daarom wordt ook een referendum tegengehouden en wordt niet gepraat over de handtekeningen de verzameld zijn door dhr. Klut en vrienden.

 3. Verscheidene politieke partijen hebben in hun partijprogramma opgenomen om tot een afbouw van de organisatie Zeestad over te gaan. Onder andere de partij Behoorlijk Bestuur van deze wethouder Wouters. Uit niets blijkt dit, helaas. We blijven tot onbepaalde tijd doorgaan met deze autocratische ondoorzichtige organisatie. Het electoraat zou zich bij de nieuwe verkiezingen eens flink achter de oren moeten krabben om nog op deze ondemocratische voet door te gaan..

 4. Is de gemeente niet met 51% de grootste aandeelhouder in Zeestad en behoudt het hierdoor ook de verantwoordelijkheid ? Links of rechtsom, dat gemeentehuis gaat daar komen. Tja, de term farizeeër is voor sommige wethouders wel op hun plaats.

  • Juridische Constructie
   Zeestad is een CV/BV, een commanditaire vennootschap met twee stille vennoten en één beherend vennoot. De beherend vennoot handelt namens de CV. De provincie Noord-Holland en de Gemeente Den Helder zijn beiden voor 49,5% commanditair vennoot. De besloten vennootschap, waarin gemeente en provincie beiden 50% van de aandelen hebben, is voor één procent de beherend vennoot van de CV. De BV wordt bestuurd door de directeur van Zeestad, die wordt aangesteld door de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA).

 5. Mooie mijlpaal van een zeer mooi project, waar uiteindelijk Den Helder weer een stukje mooier van wordt, en ook aantrekkelijker om deze mooie stad te bezoeken! Keep up the good work!

  • alleen jammer dat door dit ridicule plan er een hoop evenementen niet meer door kunnen gaan en dus Den Helder minder interessant gaat worden voor de inwoners en eventuele toeristen en dus de door u bedachte bezoeken eerder gaan dalen omdat er weinig animo is om alleen naar een verkloot gebouw te gaan staan kijken

   • R…. (wellicht netjes om jezelf gewoon kenbaar te maken) – maak je opmerking eens specifieker (welke ‘enorme’ evenementen die vele bezoekers trekken gaan dan niet door?)
    Laten we ook eens positiever kijken naar het geheel. Dit gemeentebestuur is daadkrachtig en staat voor verandering, die de stad nodig heeft.

    • bastiaan je hebt het bij het verkeerde eind. Door de jaren heen is de samenstelling van het gemeente bestuur dusdanig dat hoofdpijndossiers eenvoudig nu worden goedgekeurd.

     Je hoort niets meer van BVDH; de pizzaboer heeft zijn woord niet gehouden.

    • bijna elk (groot) evenement gehouden op Willemsoord maakt gebruik van gebouw 66 en kan dus daar niet doorgaan omdat er geen ruimte meer beschikbaar is….

     dit gemeentebestuur heeft alleen maar oog voor zichzelf, geen enkel gehoor voor de (betalende) burger, veegt burgerinitiatieven en referenda van tafel, het is eerder een dictatuur dan een democratie hier en u met uw oogkleppen heeft dit niet door…..

 6. Het is in dit kader wellicht verstandig het NHD te lezen waarin de deskundigen het woord voeren!

 7. Eigenlijk heeft dit artikel c.q. berichtgeving door het College geen enkele toegevoegde waarde meer daar dit al in April 2019 al was besloten http://www.denhelderactueel.nl/2019/04/realisatie-stadhuis-willemsoord-nu-definitief-in-handen-zeestad/ De enigste reden zou kunnen zijn dat men op de hoogte is van de felle protesten c.q. ingezonden artikelen die er de komenden weken in de Helderse Media worden geplaatst i.v.m. het Stadhuis op Willemsoord. Waarbij de Politiek uit Den Helder die voor dit plan zijn een spiegel wordt voor gehouden.

 8. Dit was al lang bekokstoofd, echter de betrouwbaarheid van diverse oersonen betwijfel ik,welke partij had ook alweer in het partijprogramma staan , weg met zeestad ?
  Wat gaat het ons als burger nu weer kosten en wat blijft er over van het nautisch erfgoed ?
  NHD helderse suffertje heer koopman.

 9. Wil even opmerken dat Behoorlijk Bestuur nog steeds tegen het stadhuis is op Willemsoord.De heer Wouters is GEEN wethouder van B.B. maar van Beter voor Den Helder.

  • Nee nou wordt ie fraai, meneer Bierens. Hij was toch lijsttrekker voor Behoorlijk Bestuur? De mensen hebben op Wouters gestemd met het door u gestelde “geen stadhuis op Willemsoord.’, Is dit een bananen republiek, dat dezelfde heer Wouters als wethouder voor een andere partij een overeenkomst tekent voor bouw van een stadhuis op Willemsoord. , Wat eeen kiezersbedrog, van Behoorlijk Bestuur als van Beter voor Den Helder..

 10. wouters de grootste leugenaar die er is gewoon over gestapt naar die maffia partij van assorgia

 11. De heer Wouters moet nu pakken wat hij pakken kan want over 2 jaar is zijn politieke loopbaan echt voorbij, bij welke partij dan ook. Als je mensen zo kunt belazeren dan houd het snel op.

 12. dit geintje gaat de Heldersche burger wel 270 euro kosten las ik laatst….. en maar juichen, runderen

 13. Een Abeline paradox…
  Ik zie geen enkel voordeel van gemeentelijke huisvesting in dit historisch pand. Wat jammer dat, vanuit voortschrijdend inzicht (kennelijk onvoldoende aanwezig) , er niet een betere bestemming is gevonden voor het gemeentehuis. Deze huisvesting ontneemt potentiële ondernemers kansen om voor nog meer uitgaansvreugde voor jong en minder jong te zorgen.
  In het, uitbreidende, digitale tijdperk zijn er voor onze volksvertegenwoordigers zat mogelijkheden om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast kunnen beide Wijkhuizen worden ingericht op vergaderingen. Hoe dicht bij de burger wil je staan? Krijgen beide huizen ook nog eens een extra invulling. Er is helemaal geen nieuw gemeentehuis nodig!
  Geen geld meer naar huisvesting van onze vertegenwoordiging. Geld moet vooral gaan richting het sociale domein.

 14. Het kan natuurlijk niet maar hier zou een motie van wantrouwen door de Helderse bevolking tegen de wethouder Wouters zeer op zijn plaats zijn.

 15. De foto spreekt al boekdelen ,,de twee Ceausescus,, van het noorden .
  Schijt aan enig democratisch moraal..
  Sprekend over ,,nautisch hoofdkwartier,, is nog iets van blijven hangen,maar reeds lang verkwanseld.
  Zoals zoveel van beide heren.
  Zwalkers vind ik ze.

 16. Ben ’n leek op dit vlak (modesto topos..), maar hoeft er bij ’n miljoenenproject als dit niet (Europees) aanbesteed te worden??
  Elke keer als ik langs het voormalig postkantoor fiets, denk ik: daar had prima ’n (deel van het) stadhuis in gerealiseerd kunnen worden. Busverbindingen te over, station. Parkeren op ’n deel van het Vinkenterrein.

  Te simpel gedacht allemaal, vermoed ik.

  • Vooral dat parkeren. Denk je nu werkelijk dat bezoekers of werknemers van het gemeentehuis , daar gaan parkeren ????

 17. misschien een goed id om een nieuw stadhuis neer te zetten met ondergrondse parkeergarage op het terrein van de ijsclub,ik denk dat die grond van de gemeente is,ruimte genoeg en bouw er dan ook wat appartementen op om de kosten te drukken en mooi in het centrum van de gemeente of over station zuid dan zou het wel een stuk veiliger wezen en ook goed bereikbaar?

  • Misschien nog niet tot het besef gekomen …. in Den Helder wordt niet naar burgers geluisterd en goedbedoeld advies vanuit anderen wordt niks mee gedaan. Welkom in Den Helder!

Comments are closed.