“Oppositie schetst verkeerd beeld over toekomst Willemsoord”

38

Den Helder – De komst van het stadhuis op Willemsoord verloopt keurig via dezelfde regels die voor iedereen gelden. En het betekent ook niet dat er in de toekomst een stop komt op andere ontwikkelingen in het gebied. Dat zei wethouder Michiel Wouters maandagavond in de gemeenteraad.

Wouters reageerde op opmerkingen van CDA-fractievoorzitter Harmen Krul, die op zijn beurt vragen stelde naar aanleiding van het recent geopperde initiatiefvoorstel van de oppositie met betrekking tot de vestiging van het stadhuis op Willemsoord. “Er wordt een beeld geschetst dat de gemeente een bepaalde voorkeurspositie voor zichzelf creëert, dat we zelf andere procedures volgen dan voor alle andere ontwikkelingen geldt. Klopt dat?”, vroeg Krul.

“Er wordt ook een beeld geschetst dat, als de voorgenomen ontwikkelingen op Willemsoord doorgaan, er in de toekomst geen ruimte meer is voor andere ontwikkelingen. Klopt dat?”, was de tweede vraag.

Normale procedure
Wethouder Michiel Wouters was er duidelijk over: “Nee, er loopt een normale procedure waarbij indien nodig ook een bestemmingswijziging zal worden aangevraagd. Daar ziet het niet naar uit, want de plannen lijken binnen het bestemmingsplan te passen. Mocht dat toch niet zo zijn, dan wordt de reguliere procedure gevolgd.”

Op de tweede vraag gaf Wouters het volgende antwoord: “Alle evenementen die nu op Willemsoord plaatsvinden, moeten daar plaats kunnen blijven vinden. En de realisatie van dit stadhuis mag op geen enkele manier de activiteiten van bijvoorbeeld de Museumhaven in de wielen rijden. Waar dat toch aan de orde is, zetten we alles op alles voor een oplossing. Het college vindt het heel belangrijk dat de Museumhaven zich als onderdeel van Willemsoord kan blijven ontwikkelen.”

38 REACTIES

 1. ze kunnen wel zeuren over de oppositie maar ik zie naast een hoop geheimzinnigheid niets positiefs van de coalitie komen?

 2. Ik heb over veel dingen in Den Helder wel een menig ook over het stadhuis op Willemsoord , maar ik denk als de oppositie volhoud zullen er wel meer mensen zoals Marines Vermooten met de oppositie gaan mee doen. Ik hoop altijd nog dat de Stadspartij zich opnieuw gaat beraden en als dank aan de bevolking van Den Helder ook zal overstappen en een groot nee laat horen dat mag Den Helder van hun verwachten. En verder hoop ik dat de bezwaarmakers en dat weet ik zeker genoeg munitie hebben om er een halt toe te roepen. Beste tegenstanders veel succes in jullie strijd en mochten jullie hulp nodig hebben dan wil ik graag helpen.

 3. Wouters,

  Normale procedure
  Wethouder Michiel Wouters was er duidelijk over: “Nee, er loopt een normale procedure waarbij indien nodig ook een bestemmingswijziging zal worden aangevraagd. Daar ziet het niet naar uit, want de plannen lijken binnen het bestemmingsplan te passen. Mocht dat toch niet zo zijn, dan wordt de reguliere procedure gevolgd.”

  Verantwoordelijk wethouder en nu nog het bovenstaande verkondigen over de procedure die nodig is om te komen tot een stadhuis op Willemsoord!
  Reken maar dat hij weet hoe het zit, ofwel de normale procedure waar hij over rept is niet toereikend.
  Als het anders zou zijn, had hij al in een hoera stemming verkeerd.
  Ik verbaas me er over dat raadsleden hem hier mee weg laat komen en niet doorvragen!
  Er is niet een aan het college van B en W gedelegeerde bevoegdheid voorzien, om het plan te wijzigen.
  Een bestemmingsplan wijziging is dus nodig.

  Jammer voor u heer Wouters die onzekerheid voor u, maar u weet wel wie u met voldoende munitie bij de Raad van State zal tegenkomen.
  Spijtig is het wel dat u de burgers van Den Helder dan al met veel kosten heeft opgezadeld.
  U heeft een dure hobby, heeft u geen andere hobby’s?

  Martien Rietveld

   • Je bent gewoon een zakkenvuller als je je principes laat varen….
    Het is zeker niet alleen Michiel Wouters, maar zeker ook Tjitske Biersteker.
    Beide waren tegen nieuwbouw van een stadhuis, wat ze ook tijdens de verkiezingen verkondigden. Nu willen ze opeens een stadhuis op Willemsoord.
    Dan ben je niet alleen een zakkenvuller, maar zeker ook een bedrieger/huichelaar……
    Zij zijn het bewijs dat politici in Den Helder niet te vertrouwen zijn….. Terwijl zij enkele jaren geleden hun voorgangers ook verweten dat ze niet te vertrouwen waren…..
    Dat geldt overigens ook voor de PvdA, ook die waren tegen nieuwbouw. Alleen hun vorige wethouder wilde nieuwbouw doordrukken….

 4. Niet alleen bij fregatten zit een radartje los lijkt wel. Samenvatting blijft wat mij betreft staan: Raar plan op de verkeerde locatie.

 5. Het is niet alleen dat dit zeer tegen de zin van de burger is , het is bovendien niet in verhouding met onze stad . Den Helder trekt een veel te grote broek aan m.b.t. het onderdak brengen van de bestuurders van onze gemeente . In de periferie m.b.t. “ ons “ stadhuis onderscheiden we momenteel de locatie aan de Bijlweg , Kooypunt , Kerkgracht , en als utopisch vergezicht op een beschermd cultureel stuk erfgoed dat zich er niet voor leent ….Willemsoord !!.Niet alleen dat er een mooi stukje erfgoed wordt gestript en ingericht als multifunctionele werkplek voor ambtenaren , waar het gebouw zich eigenlijk helemaal niet voor leent en waar het veel te groot voor is . Het wordt bovendien , het kan niet anders , schreeuwend duur . Maar het wordt nog veel gekker als we bedenken dat momenteel , en dat al zeker sinds drie maanden , het oude stadhuis aan de kerkgracht dag in dag uit wordt belaagd door personeel van van der Wal , Wilms , het schildersbedrijf , stijgerbouwers , metselaars ,
  electriciens , stucadoors , binnenhuisarchitecten , luchtbehandelingsysteemspecialisten ,(wablief ? Jawel , in een gemeente waar het altijd weet te waaien , in een gebouw dat naar men zegt te klein is voor zijn functie ,een “ luchtbehandelingssysteem !!! ) IT-specialisten ,enz.enz. En dat allemaal omwille van een gebruik voor niet langer als 3 jaar , want dan gaan we ( god verhoede het ) weer verhuizen!!!!
  En opnieuw wordt er dan natuurlijk flink geinvesteerd in meubilair , want de ergonomisch verantwoorde bureaustoeltjes van de Kerkgracht zijn dan weliswaar nog lang niet versleten , maar ze “ matchen “ natuurlijk net niet bij de moderne look van het oude nieuwe pand op ons beschermde Willemsoord , waar gebouw 72 inmiddels de uitstraling heeft gekregen van een absurdistisch staaltje doordrammerij , een maskerade , een wangedrocht . Een Ferrari motorblok maakt van een Rolls Royce nog geen racewagen .
  Blijkbaar heeft het waddenfonds nog wel een miljoentje of wat , of heeft de gemeente Den Helder bij vergissing het budget van Amsterdam toegewezen gekregen . Hoe dan ook , zouden we niet liever eerst eens het gemeentehuis aan de Kerkgracht ( weer ) in gebruik nemen , alvorens ons te vergalopperen dan wel belachelijk te maken met een megalomaan project als dat op Willemsoord . Dames en Heren bestturders , ga eens een flinke dijkwandeling maken en bedenk daarna nog eens wat ongeveer de verhouding zou moeten zijn tussen 56000 inwoners en de werkplek cq kostenpost voor hun bestuurders .

  • Mooi verhaal! Dit betekend dat u ook precies weet hoeveel ruimte er exact nodig is om alle ambtenaren te huisvesten?

   • Als je alle ambtenaren die buiten Den Helder wonen laat thuis werken, dan heb je aan de Kerkgracht meer dan zat ruimte….. Kun je meer als de helft van het pand nog onderverhuren. En de gemeente hoeft bijna niets meer te doen om de “klimaatdoelstellingen” te halen…

 6. Waarom waren de heren Krul en Wouters zo nerveus tijdens dit onderonsje? Voelen zij de hete adem van de inwoners in hun nek? Het was opvallend hoe gestresst beide heren tijdens het vragenkwartiertje achter de microfoon stonden. Bijna met tranen in de ogen.

 7. CDA fractie voorzitter stelt vragen die in de coalitie van te voren zijn besproken met de wethouder om de illusie te wekken dat er kritisch wordt gekeken door de coalitie. Toneel en neemt de oppositie niet serieus.

  • Ik moet zo lachen om dit soort reacties. Laat wel duidelijk weten dat de gemiddelde reactie op Den Helder actueel geen idee heeft hoe procedures bij raden werken. Dingen worden voor besproken bij het Presidium. Dat is hoe het overal werkt.

   • De vragen die in de raad worden gesteld worden niet automatisch in het presidium besproken. De coalitie overlegt vooraf gaande aan de raadsvergadering meestal met wethouder aanwezig. Hier kan men bespreken wat te doen met punten die ter spraken komen in de raad. Maar lach maar lekker zalig zijn de simpele van geest.

 8. die meneer wouters heeft aan getoond onbetrouwbaar te zijn over stap bhb naar de maffia partij van don corleone assorgia dus daar gelooft niemand meer in

 9. Vraag me af wat met deze opmerking de bedoeling is? Hebben de machthebbers gelijk en de oppositie liegt de bevolking maar wat voor?

 10. Bizar – al deze ongenuanceerde opmerkingen zonder inhoud en enige kennis van mensen die anoniem maar wat in de wereld slingeren. Stoer hoor!

 11. Hier zijn dingen aan de hand die echt niet kloppen , dat div Partijen om slaan als een blad van een boom , Beter voor DH niet op Willemsoord, Stadspartij was voor Renovatie Bijlweg . Toen ging ook het CDA mee . En nu , boven verwachting, Hoe is dit mogelijk, zeg het maar !!!

 12. Het is momenteel moeilijk te doorgronden waarom de meerderheid van de gemeenteraad voor stadhuis op Willemsoord is en of het toch niet beter voor Den Helder is deze op goedkopere en centralere plaats in onze gemeente te situeren. Met de beste wil van de wereld kan ik mij geen reden bedenken waarom het stadhuis op Willemsoord voor de bevolking het beste uitpakt. Een volksraadpleging zou een tip van de sluier oplichten maar dat is in de kiem gesmoord. Een stelling wel of niet stadhuis op Willemsoord in de Helderse Courant zou alsnog kunnen of een door een actiegroep betaalde advertentie met oproep voor en tegenstemmers te plaatsen. Dat kan mogelijk een doorslag geven. De volksverontwaardiging heeft in het verleden sloop van de Visbuurt en de aanleg van een noordelijke randweg ten koste van veel woningen aldaar in de Oostslootbuurt voorkomen. Voorlopig zitten we er binnenkort ‘warmpjes’ bij in het voormalig stadhuis aan de Kerkgracht waar we in 1969 met een kleine aanbouw en de komst van de zestigduizendste inwoner niet ongelukkig bij voelde.

  • “ Een stelling wel of niet stadhuis op Willemsoord in de Helderse Courant zou alsnog kunnen of een door een actiegroep betaalde advertentie met oproep voor en tegenstemmers te plaatsen. Dat kan mogelijk een doorslag geven. “

   Vergeet dan niet dat een heleboel mensen de krant niet meer lezen. Plaats dan ook een stelling op internet, waarbij de bevolking hun mening kan geven.
   Niet dat het de gemeente tegen zal houden hun zin door te drijven, er zijn teveel amices die hier aan gaan verdienen.

  • Marinus, alvorens oppositie te voeren is het belangrijk je te verdiepen in de huidige tijd. Over het verleden hoeven we je niets te vertellen.
   De laatste zin in jouw betoog doet vermoeden dat het ambtenaren apparaat heden ten dage ondergebracht zou kunnen worden in het voormalig stadhuis op de Kerkgracht.

 13. beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald , heus , het kan .Den Helder zou niet de eerste wezen ….

  Verbouwing stadhuis Arnhem afgeblazen
  De geplande verbouwing van het stadhuis van Arnhem gaat niet door. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. In 2018 was berekend dat de renovatie 22 miljoen euro zou kosten. Uit nader onderzoek blijkt dat zeker 36 tot 40 miljoen euro te zijn. Het plan was het sinds eind jaren 60 gebruikte pand te verduurzamen. Ook moesten er meer flexibele werkplekken komen, om minder externe ruimte te hoeven huren. Naast de hogere kosten is ook niet zeker dat de verbouwing leidt tot structurele verlaging van de huisvestingslasten.

 14. Een pas op de plaats zou voor de financiën van Den Helder beter zijn. Er wordt nu door het aanwijzen van een architect weer veel geld in het stadhuis op Willemsoord gepompt. Er zal een bestemmingsplan wijziging moeten komen. Die is er niet zomaar. De bezwaren zullen tot de kroon worden doorgevoerd. Gevolg is dat wij dan de volgende verkiezingen al weer gehad hebben. Zet de architect in de wachtkamer dat scheelt de gemeente dus de burger een hoop kosten. De kosten komen toch wel in de claim van de architect. De gemeente gaat de weg naar een stadhuis op Willemsoord achterste voren lopen door eerst een architect te benoemen en dan pas het bestemmingsplan aan te passen. Het kwaad is reeds geschied, kan er dan niemand van de coalitie meer normaal denken?

  • Heer Reenders, u heeft mag ik aannemen nog enige invloed binnen de Stadspartij? Waarom gaat de Stadspartij dan nog door met dit achterlijke plan van een stadhuis op Willemsoord? Uw wethouder kan worden aangespoord om binnen de coalitie en het College “Nee” te zeggen….

 15. Het gaat ook helemaal niet of er op willemsoord een stadhuis komt. Mij verbaast het 180 graden draaien van partijen of het pluche belangrijker is dan standpunten uit het verleden verdedigen. Ze draaien alle kanten op zolang men maar in de raad plaats kan nemen of nog beter wethouder kan worden. En is men dan gekozen kunnen alle grote woorden van “daar gaan wij voor zorgen” de prullenbak in. Ik heb meer respect voor de VVD, D66 en GL deze partijen zijn duidelijk en waaien niet met alle winden mee. Hier uit blijkt ook dat de VVD de grote beslisser in deze coalitie is. En als je als CU BB en BVDH (de grootste criticasters uit de vorige raad met bierstekers en wouters voorop) je verkiezingsprogramma of belooftes verkwansteld dan weet je dat het niet om de kiezers gaat maar om de wethouders posten die je vervult en verdedigt wat je eerst vervloekte.

  • Wat mij dan weer verbaast is dat het u verbaast dat politici over het algemeen niet tot de meest betrouwbare mensen behoren. Het is toch algemeen bekend dat ze er een handje van hebben om de kiezer rond de verkiezingstijd met fraaie beloften te paaien. Beloften die ze vaak niet kunnen of zelfs weigeren na te komen. Het getuigt van grote naïviteit om een politieke vertegenwoordiger op zijn woord, laat staan op zijn mooie blauwe ogen te geloven…..

   • Ik begrijp u. mijn punt is dat de helderse kiezer steeds weer in mooie praatjes trapt ipv feiten.en zich hierover (zoals elke 4 jaar) steeds weer verbaast. 🙂

 16. Het is te betreuren dat de meerderheid van de gemeenteraad geen boodschap meer heeft aan de bewoners van deze stad, maar wel luisterd naar een handjevol mensen die het uitmaken.
  Het credo van deze partijen in de verkiezingsprogramma’s was “de burger bepaald en de raad vertaald”. Dit moet nu vertaald worden in “de raad bepaalt en de burger betaald”. De partij die het grootste is geworden is dankzij het feit dat zij tegenstander waren van een nieuw stadhuis.

  Treurig.

 17. Het enige wat het bovenstaande artikel onomstotelijk aantoont, is het zwalk beleid van een stelletje monologen.
  Vanaf beslissing renovatie stadhuis drs Bijlweg tot heden.
  Onder tijdelijke leiding van een kwijnende fan club Schuilling en zakken vullende consorten.

 18. Eindelijk een reactie van iemand met verstand. Je gaat op laatst aan jezelf twijfelen.

Comments are closed.