Suns wint bekervoorproefje van Aris

0

Den Helder – Den Helder Suns heeft het bekervoorproefje tegen Aris Leeuwarden in winst omgezet. De Suns blijven daardoor nog in de race voor een ticket voor de play-offs, waar de Friezen even een stapje terug moeten doen.

De 76-51 overwinning van de Suns zegt overigens nog niets over de afloop van de bekerwedstrijd. De Friezen traden namelijk aan zonder Arunas Mikalauskas en Samuel Idowu en dat scheelt wel een flinke slok op een borrel. Daar Aris maar met zeven man rotatie het veld betrad werd het zaterdagavond ook nooit een echte wedstrijd. De bezoekers uit het noorden stonden alleen bij 0-2 voor, de rest van de wedstrijd was het voordeel aan de kant van de Den Helder Suns.

Na een vrije worp van Josh Williams was het Boyd van de Vuurst de Vries die namens de Suns het eerste gaatje kon slaan. Dit deed hij met vijf punten op rij. Topscorer Thibault Vanderheagen zette met een driepunter de Suns op een 11-4 voorsprong. De time-out die Aris coach Ferried Naciri kort daarvoor nam, kon de Friezen niet op scherp krijgen. Toen Willams scoorde vanachter de driepuntslijn was het gat al twaalf punten: 16-4.

Bij 21-10 mochten Ole Hoogsteden en Giannes Tsormpatzoglou minuten maken. Met een driepunter van K.J. Beyers en twee vrije worpen van Nino Gorrissen werd het 26-14. Bjorn de Vries kon namens Leeuwarden het leed iets verzachten. Met een driepunter zette hij 26-17 op het bord na de eerste tien minuten.

Goaltending
Binnen anderhalve minuut was Aris op twee punten gekomen: 26-24. De tien punten run van de Friezen werd onder meer veroorzaakt door ‘goaltending’ van Sunsspeler Byers, een dunk van Craig Osaikhwuwuomwan en een driepunter van De Vries. Toch konden de Friezen niet aanklampen en liepen de Suns weer vrij gemakkelijk weg bij hun tegenstander. Met scores van achter de driepuntslijn van Tsormpatzoglou en Van de Vuurst de Vries was het verschil snel vijftien punten in het voordeel van de Suns: 39-24.

Aris wist gedurende vier minuten niet meer te scoren, ook niet toen Osaikhwuwuomwan het met twee vrije worpen mocht proberen vanachter de vrije worplijn. Niet veel later konden de mannen van Aris toch twee punten aan het totaal toevoegen, omdat Osaikhwuwuomwan dit keer wel raakte. Laatstgenoemde zette al dunkend zijn ploeg op een 46-34 ruststand.

Rommelig
Het derde kwart (10-9) kunnen we zo goed als overslaan in dit verslag. Veel spelersfouten van beiden kanten. Erg rommelig basketbal. Vanderhaeagen maakte 48-36. Twee minuten voor het einde mochten de Suns, uit naam van dezelfde Vanderheagen, eindelijk weer scoren. Een score plus bonus leverde een 51-43 stand op. Beyers zette het verschil weer op tien: 53-43. Gorrsissen zette met een benutte vrije worp einde derde kwart 56-43 op het bord.

In het laatste kwart kwam de voorsprong van de Helderse basketballers niet meer in gevaar. Mede door een tweetal technische fouten aan de kant van de Friezen liep het verschil aan het eind van de wedstrijd op naar 25 punten. Ondanks dat Aris een paar keer dichtbij wist te komen kwam de Helderse overwinning nooit in gevaar: 76-51. De spelers van Peter van Noord zullen met een goed gevoel aanstaande donderdag andermaal Aris in sporthal Sportlaan ontmoeten. Ditmaal in een eerste halve finale voor de beker. Zaterdag dient het tweede bedrijf, in Leeuwarden.

Topscorers
Suns: Vanderheagen 20, van de Vuurst de Vries 12, Brussen 11
Aris: Osaikhwuwuomwan 14, de Vries 14, Koopmans 8