The Gentlemen

0

Wat hebben de bekende figuren Sherlock Holmes, King Arthur en Aladdin gemeen? Over alle drie is een film gemaakt door de Britse filmmaker Guy Ritchie. Deze regisseur maakte met zijn filmdebuut “Lock, Stock en Two Smoking Barrels” in 1998 al zoveel indruk dat hij in de daaropvolgende film over een prima cast kon beschikken. Brad Pitt, Benicio del Toro en Jason Statham vulden de vermakelijke gangsterfilm Snatch en in Sherlock Holmes kwamen Robert Downey Jr. en Jude Law opdraven. En in The Gentlemen prijken ook grote namen op het filmaffiche.

In The Gentlemen neemt detective / riooljournalist Fletcher (Grant) de kijker mee in de wereld van drugs, delicten, afpersing en verraad. De rode draad in zijn verhaal is Mickey Pearson (McConaughey) een geslaagd zakenman in de drugshandel. Hij is verslaafd aan de verkoop van marihuana en praat dat goed voor zichzelf, want er “vallen geen doden bij in tegenstelling tot de Chinezen met hun opiumhandel”. Hij heeft het dan over klanten en laat de geliquideerde concurrenten gemakshalve achterwege! Daarnaast is Mickey verslaafd aan zijn vrouw Rosalind (Dockery), die een garagebedrijf runt als doorzichtige dekmantel!

Rentenieren
Die drugshandel is een dingetje, want Mickey heeft een zo goed als unieke onzichtbare methode ontwikkeld voor de wietteelt. Niemand weet waar het zit, hoe hij aan zijn spul komt en dat maakt het interessant, zeker als het nieuws doorsijpelt dat Mickey mogelijk wil gaan rentenieren. Meerdere partijen hebben interesse, troeven elkaar onderling af en het loopt letterlijk in de shit als een locatie bekend wordt. Een zekere Matthew (Strong) en de Chinese James Bond Dry Eye (Golding) zitten in de race voor de overname, maar maken het zichzelf niet makkelijk. Mede door Ray (Hunnam), de rechterhand van Mickey en een bokscoach (Farrell) die poogt op het rechte pad te blijven, nemen zaken een onverwachte wending.

De storyteller Fletcher heeft een prachtig verhaal met flashbacks en door de verteltrant ontrolt dit zich als een onwaarschijnlijke film met veel plotwendingen. Echter wel met verrukkelijke gebeurtenissen, waar allerlei mensen uit alle lagen van de bevolking bij betrokken zijn. Het is vooral het eerste half uur bij de les blijven en zelfs dan begrijp je niet hoe de vork in de steel zit. Pas richting het eind vallen de puzzelstukjes in slow motion op hun plek, maar het blijft verrassen tot de laatste seconden van de film. Knap gedaan, zo’n script met alle gelaagdheid verfilmen.

Tarantino
Het heeft wat weg van Tarantino met het geweld, de humor en de teksten die in het beeld speels als pop-up verschijnen. En het is actueel te noemen als we kijken naar de scènes met de stoere pubers die hun kracht ontlenen aan bezit van een mes en een mobiel. Waarbij het laatste uiteraard gebruikt wordt om selfies te fabriceren, helemaal als er een lijk op straat ligt. De tendens van deze tijd.

The Gentlemen is geen simpele kost, maar wel heel smakelijk als je van het genre houdt. De rollen worden fenomenaal gespeeld, waarbij met name een onherkenbare Hugh Grant de show steelt met zijn performance. Een gedegen komische misdaadfilm, die begint met een combinatie van een glas bier en een ei uit het zuur. En dat zegt zeker wat over het eigenzinnig karakter van de film!

Regie: Guy Ritchie
Met: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant, Michelle Dockery, Colin Farrell, Henry Golding, Jeremy Strong
Kijkwijzer: 16 jaar