Uniek concert op Helders carillon

0

Den Helder – Beiaardier Arie Abbenes geeft donderdagmiddag 13 februari een carillonconcert in het Monument voor het Reddingwezen in Den Helder. Van 14.30 tot 15.00 uur speelt Abbenes op het instrument.

Aanleiding om te spelen is een artikel van Abbenes’ hand over de muzikaal-historische betekenis van het carillon in het tijdschrift “Levend Verleden” van de Helderse Historische Vereniging. Hiervoor wil hij het instrument bespelen en onderzoeken.

Het is de eerste keer in zestig jaar dat de beiaardier het carillon bespeelt: “Ik ben geboren in de buurt van het Monument. Mijn eerste belangstelling voor het spel is gewekt door het instrument.
Toenmalige stadsbeiaardier Tjalling Dito liet mij ermee kennismaken. Ik verheug me erop om te gaan spelen. Het is per slot van rekening het instrument waarop mijn carrière begon.”

Abbenes heeft na zijn muziekstudie gewerkt als stadsbeiaardier, onder andere in Utrecht. Ook heeft hij een internationale muziekcarrière gehad en is betrokken geweest bij restauraties van historische beiaarden.