Campagne Aardgasvrij Wonen van start

8

Regio – De campagne wijdoenwat.nl, over aardgasvrij wonen, is deze week gestart. De campagne neemt inwoners mee in de overgang naar aardgasvrij wonen in 2050, informeert over de rol van de gemeente en over wat inwoners zelf kunnen doen. Vijftien gemeenten in Noord-Holland en Omgevingsdienst NHN lanceerden samen de nieuwe website www.wijdoenwat.nl, de spil van de campagne.

Op wijdoenwat.nl vertellen inwoners uit de verschillende gemeenten wat zij al hebben gedaan om aardgasvrij te wonen. En wat ze later kunnen doen. Ook wethouders, woningcorporaties en experts van Liander en het Duurzaam Bouwloket beschrijven hoe zij omgaan met aardgasvrij wonen. De gemeenten werken aan de Transitievisie Warmte die eind 2021 klaar moet zijn. In de visie regelen gemeenten wanneer en hoe gebieden en/of wijken overstappen op andere warmtebronnen. Tijdens de verandering wijst de website wijdoenwat.nl bewoners en ondernemers de weg naar onafhankelijk advies dat aansluit bij de visie van hun eigen gemeente.

Barbara Harskamp, adviseur Duurzaam, Circulair & Klimaat bij Omgevingsdienst NHN, opende de campagne. “Met wijdoenwat.nl laten we zien dat we de tijd hebben om stap voor stap richting aardgasvrij wonen te gaan. Ook komen de gemeenten zelf aan het woord om uit te leggen wat zij doen om deze veranderingen in goede banen te leiden en met haalbare en betaalbare oplossingen te komen.”

Duurzaam Bouwloket
Om inwoners goed te kunnen adviseren werken de gemeenten samen met het Duurzaam Bouwloket. Zij helpen woningeigenaren met onafhankelijk advies en informatie over duurzame woonoplossingen. Denk aan energie besparen, energie opwekken, duurzaam (ver)bouwen en subsidiemogelijkheden. Een duurzamere warmtebron is nodig en beter voor het milieu. Door de gaswinning in Groningen ontstaan aardbevingen die schade aan woningen veroorzaken. Ook komt er bij het stoken en koken op aardgas CO2 in de lucht en raakt het Nederlandse aardgas ooit op. Daarom gaan we op zoek naar een duurzaam, klimaatneutraal alternatief.

Hoe de andere warmtebron eruit gaat zien is nog niet duidelijk en zal per gebied verschillen. Mogelijkheden zijn: biogas, waterstofgas, groene energie (wind of zon), elektrische oplossingen, aquathermie, geothermie en innovaties die de komende dertig jaar nog volgen.

8 REACTIES

 1. Mooi initiatief, ahh r.b. het is pas in 2050 als we een beetje massel hebben dan maak jij daar al jaren niets meer van mee joh.

  • De gemeenten werken aan de Transitievisie Warmte die eind 2021 klaar moet zijn. In de visie regelen gemeenten wanneer en hoe gebieden en/of wijken overstappen op andere warmtebronnen
   .
   we krijgen nu al last van deze groene waanzin beste M.B. het wordt je gewoon door je strot gedouwd

 2. Het is dringend noodzakelijk dat er een volksopstand tegen deze waanzin komt.

  • Helemaal mee eens:allemaal op de brandstapel die idioten.Enige manier waarop ze nog van nut zijn.

 3. Afgelopen week een artikel in de telegraaf :er zijn al gemeentes waar hele wijken gedwongen van het gas af gaan.Vooral oudere slecht geisoleerde huizen zijn niet warm te stoken met een warmtepomp ,ook al pak je ze een meter dik in met glaswol.Nu mijn eigen woning tot voorbeeld : bouwjaar 1955,hoekhuis,matige isolatie,verwarming en koken dmv gas.Nu moet ik van het gas af .Wacht ff : de woning is niet van mij ,ik huur particulier.De eigenaar heeft geen geld voor zonnepanelen en een warmtepomp.Ik leef van een minimum loon.Hoe gaan we dat doen ?
  (gelukkig heb ik nog een oud potkacheltje staan ter decoratie,die moet dan maar weer op hout gestookt )

 4. En in Duitsland krijgt men € 750,00 subsidie als men overstapt op aardgas. Het lijkt wel dat wij alleen in de EU zitten als het die malloten uitkomt.

 5. er is er 1 die er beter van wordt Liander 722,72 euro voor het verwijderen van een gas aansluiting….

Comments are closed.