Nieuwe mijlpaal voor Museumhaven Willemsoord

11

Den Helder – Met het op de helling zetten van de klipperaak Hollandia is weer een mijlpaal bereikt voor Museumhaven Willemsoord. De bijna 28 meter lange Hollandia is niet alleen het grootste en zwaarste schip, maar ook het 75-ste vaartuig dat sinds de hernieuwde ingebruikname van deze helling voor het uitvoeren van onderhouds-, reparatie- en conserveringswerk aan de romp is drooggezet.

De klipperaak Hollandia van de eigenaren David Drent en Canan Babayigit maakt sinds kort deel uit van de unieke schepencollectie van Museumhaven Willemsoord in Den Helder. Het bijna 28 meter lange en 5 meter brede schip is in 1912 bij Scheepswerf De Goede in Zwartsluis als zeilende vrachtvaarder van stapel gelopen. Rond 1930 is het schip gemotoriseerd om hierna nog tot 1975 als vrachtschip dienst te doen. Hierna is het tot voor kort in de zeilchartervaart actief geweest, met lange tijd Hellevoetsluis als thuishaven.

Sinds februari van dit jaar heeft de Hollandia echter Museumhaven Willemsoord als thuisbasis. De huidige eigenaar, die de klipperaak onlangs in Duitsland heeft aangekocht, wil op de helling van deze museumhaven onderhouds-, reparatie- en conserveringswerk aan de romp van het vaartuig uitvoeren. “Het is geweldig dat op Museumhaven Willemsoord zoveel kennis aanwezig is en dat er zoveel bijzondere faciliteiten beschikbaar zijn om oude schepen te repareren en in een goede conditie te houden. Ik ben dan ook heel blij dat ik hier een mooie ligplaats heb gekregen.”

De helling van Museumhaven Willemsoord is in april 2011, na jaren van stilstand, weer officieel in gebruik genomen. De hellingwagens zijn in de daarop volgende jaren diverse keren gemodificeerd en werken nu optimaal. Naast tjalken, aken, botters, sleepboten, kotters en steilstevens kunnen hierop nu ook grote nautische monumenten, zoals de klipperaak Hollandia, worden drooggezet.

11 REACTIES

 1. jammer dat dit straks allemaal weg zal moeten met de komst van het nieuwe gemeentehuis

  • Ik denk dat 100 idd niet gehaald gaat worden,kunnen ze nu beter een feestje van maken.
   Hebben ze toch iets om straks op terug te kijken.

 2. Geweldig die museumhaven en respect voor al die vrijwilligers die vele jaren hebben bijgedragen aan het succes hiervan. Natuurlijk moet de museumhaven blijven daar waar hij is en degenen die zich inspannen om alles te doen om de vestiging van een stadhuis op Willemsoord tegen te houden, wens ik alle succes en indien nodig wil ik mijn steentje daaraan bijdragen. Mannen ga zo door, een grote meerderheid van de burgers van Den Helder steunen jullie hierin, het gonst in Den Helder….

 3. Waarom gaat de waarnemend Burgervader niet ondercover inde gemeente en vraagt wat de helderse bevolking wilt dan is dit ook op gelost en dan eind discussie

  • omdat hij net als de anderen hier alleen aan zichzelf denkt en geen moer geeft om wie dan ook

 4. Werkelijk fantastisch wat er daar gepresteerd wordt.
  Geweldig al deze kennis en inzet van deze mensen.
  Doet eer aan wat ooit de inzet is geweest voor het opzetten van Willems-oord,
  incl de restauratie van gebouwen,onder het mom van nautische verbondenheid
  van deze stad, en in het bijzonder de historie van Willems-oord.
  Hoe verkwanseld deze gedachte door de lokale politiek.
  Het zou geweldig zijn als al deze kennis van scheepbouw/onderhoud/restauratie
  gebundeld zou kunnen worden hier in Den Helder.
  Wat zou het dan geweldig kunnen worden deze plek genaamd ,,Willems Oord,,

Comments are closed.