Onward

0

Hij werkt al bijna 20 jaar voor Pixar, Dan Scanlon, de regisseur van de nieuwste animatiefilm Onward. De laatste jaren als regisseur, maar daarvoor actief als schrijver en op de animatieafdeling. Hierdoor betrokken geweest bij films als Pocahontas, de Kleine Zeemeermin, 101 Dalmatiërs en de populaire film Cars. Een Pixar werknemer die bekend is met het genre film, bestemd voor jong en oud.

“Lang geleden was de wereld vol wonderen”, vormt het korte magische intro van de film, die ons naar het heden voert. We komen in een bijzonder dorp met het huishouden van Laurel Lightfoot (Louis-Dreyfus). Deze alleenstaande elfenmoeder heeft het niet makkelijk met twee opgroeiende jongens; hun vader is lang geleden overleden. De jongste Ian (Holland) is erg onzeker, terwijl zijn oudere broer Barley (Pratt) zich juist onbezonnen in elk avontuur stort. Hij is nogal overtuigd van zijn kwaliteiten en mag graag roemen over de door hemzelf opgelapte auto, die hij liefkozend Guinevere heeft genoemd.

Als Ian zijn16e verjaardag viert, zonder gasten want het lukt hem weer eens niet ze uit te nodigen, gebeurt er wat bijzonders. Nu haar jongens volwassen zijn heeft moeders een cadeau wat vader heeft achtergelaten; het blijkt een toverstaf te zijn. En als ze dan toch kunnen toveren is er maar één wens en dat is om hun vader nog eens één dag te kunnen ontmoeten, spreken en meemaken. Barley’s hocus pocus kunsten doen niets met het eind hout, maar bij Ian gebeurt er wel wat. Het gaat echter niet van een leien dakje en zo komt alleen de onderkant van pa tevoorschijn, de rest ontbreekt!

24 Uur
De broers hebben 24 uur om de bovenkant van hun vader erbij te toveren, maar dan moet er wel wat gebeuren. Het wordt een roadtrip, met Guinevere uiteraard, langs de Manticore (Spencer) en andere plaatsen om een steen te vinden die ze kan helpen. Het zit daarbij best wel wat tegen, vooral als een trollen motorbende en een grote draak hun pad kruizen.

Het thema met de zoektocht naar de onbekende vader is autobiografisch te noemen. De vader van regisseur Scanlon overleed toen hij een baby was en hij groeide ook op met een oudere broer. De jonge Ian wil graag zijn zoals hij denkt dat zijn vader was, maar is angstig en verlegen. De manier waarop het in de film speelt, maakt het ontwapenend en als kijker sluit je de jongen snel in je hart. Het wordt gelukkig niet te zoetsappig, want de andere maffe, gestoorde karakters zorgen voor branie en gekkigheid in de zoektocht.

Fantasierijk
Het is nog steeds een wereld vol wonderen, want waar kun je van een eetbaar stukje chips een boot toveren om in een ondergrondse grot rond te varen? Het zijn die en andere fantasierijke vondsten die van Onward een prachtig avontuur hebben gemaakt; de jongens beleven zoveel en moeten tegen de klok in racen, want als de 24 uur om raakt en de zon verdwijnt zijn de kansen voorbij.

Een verrassende animatie van Pixar, waarbij de kijkwijzerkeuring voor de inhoud en lengte van de film wat jong uitvalt. Als advies lijkt een leeftijd vanaf acht, negen jaar beter bij de film passen. Vanaf die leeftijd kan echter wel de rest van de familie mee!

Regie: Dan Scanlon
Met de stemmen van: Tom Holland, Chris Pratt, Octavia Spencer, Julia Louis-Dreyfus, Mel Rodriguez
Kijkwijzer: 6 jaar