Tribute To John Coltrane in KeyKeg Jazzcafé

0

Den Helder – Jazzgenootschap Nieuw & Diep presenteert zondag 22 maart in het KeyKeg Jazzcafé een “Tribute To John Coltrane”, verzorgd door het Ben van den Dungen Quartet.

John Coltrane (1926-1966) wordt alom gezien als een van de allergrootste jazzmusici aller tijden, wiens invloed zelfs steeds groter lijkt te worden. Deze tenor- en sopraansaxofonist geldt als een vernieuwer pur sang, die steeds nieuwe muzikale wegen insloeg. Zo was hij een der eersten die oosterse invloeden integreerde in de moderne jazz, maar hij scoorde ook een hit met zijn magistrale vertolking van “My Favourite Things” uit de musical (en film) The Sound Of Music. Coltrane bracht als geen ander de spiritualiteit terug in de jazz.

Ben van den Dungen is als weinig andere Nederlandse saxofonisten geknipt voor een doorleefde hommage aan ‘Trane’, zoals deze door zijn fans, waar ook ter wereld, eerbiedig en liefdevol wordt genoemd. Hij speelt professioneel sinds 1982 en gaf ruim vijfduizend concerten in zo’n zeventig landen. Hij studeerde in 1988 cum laude af bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde verder in New York, Cuba, Colombia en India.

Hoogendijk
Samen met de uit Den Helder afkomstige trompettist Jarmo Hoogendijk vormde hij sinds 1983 een illuster duo in de jazz. Eerst in de fameuze latin jazz formatie Nueva Manteca en hun eigen Jarmo Hoogendijk/Ben van den Dungen Quintet, waarmee ze wereldwijd grote successen boekten. Als componist heeft Van den Dungen meer dan tachtig composities op zijn naam staan en hij speelde met een keur van internationale grootheden.

De tribute blijkt een groot succes te zijn en er zijn al meer dan veertig uitvoeringen geboekt, hetgeen tegenwoordig ongekend is in de jazz. Het is een overtuigend bewijs dat er nog steeds een grote behoefte is aan de muziek van Trane, misschien wel meer dan ooit.

Kaarten
Het Ben van den Dungen Quartet bestaat naast de naamgever op sopraan- en tenorsax uit de Spaanse pianist Miguel Rodriguez en de gelouterde ritmetandem Marius Beets op contrabas en Gijs Dijkhuizen op drums. Ze spelen geïnspireerde vertolkingen van Coltrane klassiekers als Wise One, Mr. Sims, Afro Blue, Spiritual en een verkorte versie diens magnum opus A Love Supreme. Gezien het grote succes elders en het beperkte aantal zitplaatsen in de KeyKeg-zaal worden de liefhebbers en belangstellenden aangeraden snel kaarten te kopen.

“A Tribute To John Coltrane” door het Ben van den Dungen Quartet. Zondag 22 maart 2020, aanvang 15:00 uur in het KeyKeg Jazzcafé van De Kampanje. Kaarten kosten 15 euro (jongeren tot 23 jaar: € 10,-) en zijn verkrijgbaar bij De Kampanje en op 22 maart aan de zaal (voor zover beschikbaar).