Veel afgelastingen door nieuwe maatregelen tegen Coronavirus (update)

2

Regio – De maatregelen in verband met het Coronavirus zijn donderdag aangescherpt. Alle bijeenkomsten waar meer dan 100 mensen bij aanwezig zijn, zijn per direct verboden. Dat betekent geen voetbal of andere sportwedstrijden, geen concerten, et cetera. De maatregel duurt in elk geval tot en met dinsdag 31 maart.

In de regio Noord-Holland Noord is Paasvee in Schagen inmiddels ook officieel afgelast. Eerder schatte de organisatie de kans dat het evenement op 1 april door kan gaan al op niet meer dan 1 procent. Ook de basketbalcompetitie ligt stil. Ook de 35e editie van de populaire muziekquiz Pop in de kop die aanstaande zondag 15 maart gehouden zou gaan worden in Studio 62 te Den Helder gaat niet door. De organisatie laat weten deze beslissing te betreuren, maar volledig achter het besluit te staan. De quiz wordt verplaatst naar een datum later in dit jaar, maar eerst worden de verdere ontwikkelingen rond het virus afgewacht. “Er valt op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen wanneer de grootste zorgen voorbij zijn”, aldus Wop van Eis. “Alle inschrijvingen, ook die van teams die voor deze editie hebben afgemeld, blijven geldig tot aan de nieuwe datum. Ook voor de nieuwe datum gelden de huidige voorwaarden voor deelname aan Pop in de Kop met de restrictie dat teams die op de nog te benoemen datum verhinderd zijn, tot 14 dagen van tevoren hun inschrijfgeld kunnen terugvragen.”

De Buik- en Baby Bazaar van zondag is afgelast. “We overleggen vrijdag over de verdere stappen”, laat de organisatie weten. “Dat gaat dan over een andere datum dit jaar of pas in 2021.” Ook het schoonmaken van de Cultuurschuur in Wieringerwerf gaat niet door. Het Marinemuseum in Den Helder gaat dicht, net als De Helderse Vallei. Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers sluit haar deuren tot en met 31 maart.

Op basis van de maatregelen die minister-president Rutte gisteren heeft afgekondigd heeft KopGroep Bibliotheken besloten om alle activiteiten en groepsbezoeken tot en met 31 maart te annuleren. Vooralsnog blijven de openingstijden van de bibliotheken ongewijzigd en ontvangen ze de individuele bezoekers met inachtneming van alle hygiënevoorschriften en het houden van gepaste afstand. Mensen die door het Coronavirus liever thuis blijven en hun boek niet kunnen inleveren, hoeven tot en met 31 maart geen boete te betalen. De bieb stimuleert het lezen of luisteren van boeken onder mensen die thuis moeten blijven. Via de website of de app kunnen bibliotheekleden op afstand een boek verlengen of een luisterboek of e-book lenen.

Gezien de Corona crisis en de klemmende adviezen vanuit de overheid heeft het bestuur van Ondernemersvereniging Kooypunt unaniem besloten de Open Dag (18 april) Bedrijvenpark Kooypunt en Den Helder Airport te verplaatsen naar een nog nader te bepalen datum. Ook het Dorpshuis van Huisduinen sluit voorlopig haar deuren voor alle activiteiten.

Sport
De Halve van Den Helder gaat voorlopig nog wel door, meldt de organisatie. “Van officieel afgelasten is op dit moment formeel gezien geen sprake. We zijn druk in overleg met de gemeente.” De feestavond van het Rode Kruis in Den Helder, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan, is voor vrijdagavond ook geannuleerd. Ook het schoolvoetbal in Den Helder, dat later deze maand zou beginnen, wordt uitgesteld. De eerste speeldag vervalt in zijn geheel. Als het mogelijk is wordt het toernooi nu gespeeld op de woensdagen 1, 8 en 22 april. De opening van het nieuwe clubhuis (21 maart) van de Rugby Club Den Helder wordt uitgesteld.

Wedstrijden/trainingen en de Helderse Hockey Weken bij HSC Hermes zijn ook afgelast. Ook handbal (DSO), tafeltennis (Dozy), hockey en de Helderse Hockey Weken (Hermes) en veel andere sportwedstrijden zijn voorlopig geannuleerd. Dat geldt ook voor de Scholierenveldloop, het kickboxgala van 21 maart en het Health and Beautie Fest Sporthal Sportlaan. Ook Gymnastiekvereniging Sportlust stopt voorlopig alle activiteiten. Bowling Vereniging Den Helder heeft voorlopig ook alle activiteiten stilgelegd. De open dag van Tennisvereniging Julianadorp op 22 maart is ook afgelast. De informatie over het Sportakkoord Den Helder zou voorafgaan aan de algemene ledenvergadering van de Sportfederatie. De algemene ledenvergadering niet door, evenals de informatie over het sportakkoord.

Kampanje
In verband met het verbod vanuit de overheid op evenementen op locaties waar meer dan honderd mensen komen, zullen tot en met 31 maart voorstellingen in de Kampanje NIET doorgaan. “Wij gaan nu eerst alle energie steken in het proberen te verplaatsen van de voorstellingen. We brengen u later op de hoogte over eventuele verdere consequenties. Bezoeker voor voorstellingen in de maand maart, worden zo spoedig mogelijk per mail op de hoogte gesteld.”

Op Texel is Texelpop uitgesteld en de Halve Marathon van De Waal afgelast. TESO veerdienst vraagt reizigers die met een voertuig op de boot komen, om daar in te blijven zitten. Andere passagiers wordt gevraagd zich aan boord zoveel mogelijk te verspreiden. Ecomare volgt de aanwijzingen van de overheid in zake de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarom is het museum van vrijdag 13 maart tot en met dinsdag 31 maart gesloten.

De Julianadorper bridgeclub annuleert het Julianadorper bridgekampioenschap en voorlopig een aantal clubavonden. Ook de G-disco Hoezo Anders, die zondag in Club7 zou plaatsvinden, is afgelast. Ook alle bijeenkomsten van Klup Effe d’r Uit (Wijkhuis) gaan tot 1 april niet door. Ook de Helderse bockbiertocht (19 april) vervalt, net als de Tropical Salsa in de MOOC (14 maart). De KBO in Den Helder heeft alle activiteiten in buurthuis West End geannuleerd en ook de jaarvergadering van 25 maart.

Vanaf zaterdag 14 maart tot en met 31 maart 2020 is het zwembad in Den Helder voor vrij zwemmen gesloten. De zwemlessen, scholen, gebruikers gaan gewoon door.

Club7
Club7 op Willemsoord is tot nader order gesloten en de bijeenkomsten van het Mantelzorgcentrum en Longfonds Den Helder gaan tot en met 10 april niet door. Scoutinggroep Minerva heeft de bijeenkomsten voorlopig afgelast. Masoek sadja in de Draaikolk op 31 maart is geannuleerd. Ook het optreden van Krentebrood in de Pimpandoer vervalt en zo ook de zondagse samenkomsten van de Baptistengemeente Het Lichtbaken. Ook Stichting Nida Ul Islam heeft de dienst in de moskee op vrijdag afgelast.

Eerder was de open dag van Zorggroep Tellus al afgelast, net als alle evenementen en bijeenkomsten op ’s Heeren Loo. Ook de informatieavond over Helders Perspectief, die de Stadspartij Den Helder voor 17 maart had gepland, is afgelast.

Het Oranje Fonds adviseert de deelnemende organisaties aan NL Doet hun activiteiten uit te stellen. Dit in verband met het oprukkende coronavirus. “Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding, maar er is niks belangrijker dan gezondheid”, stelt waarnemend directeur Marc van Hal. Voor vrijdag (13 maart) en zaterdag (14 maart) stond de 16e editie van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van ons land, gepland. Er stonden zo’n 8.700 klussen gepland waarbij mensen iets goeds konden doen voor een ander.

Nieuwe besmettingen
Donderdag is verder vastgesteld dat er in de regio Noord-Holland Noord weer drie mensen met het coronavirus (Covid-19) besmet zijn. Het gaat om drie volwassen vrouwen; twee uit hetzelfde gezin uit de gemeente Heiloo en een uit de gemeente Langedijk. Er is geen verband tussen de personen. De drie vrouwen zijn in Italië geweest en daar besmet geraakt. Zij zijn in thuisisolatie geplaatst.

2 REACTIES

  1. zouden deze redelijk milde maatregelen afdoende zijn om de snelle verspreiding te voorkomen?

  2. Supermarkt kan je ook classificeren als een evenement met continu 100+ bezoekers. Ideale broedplaats voor verspreiding.

Comments are closed.