GemeenteBelangen niet achter stadhuiswens oppositie

21

Den Helder – GemeenteBelangen zal de oproep die de verdere oppositie tijdens de volgende raadsvergadering wil indienen over het stadhuis op Willemsoord, niet steunen. Dat schrijft fractievoorzitter Nancy List in een verklaring. “Voor ons is wel duidelijk dat het stadhuis Willemsoord een ‘gelopen race’ is.”

De oppositie wil een beroep doen op ’het gezonde verstand’ van de coalitie en het college, in de hoop dat zij alsnog afzien van een stadhuis op Willemsoord. List stelt dat Gemeentebelangen van meet af aan tegen vestiging stadhuis op Willemsoord is geweest en dat ook blijft. “Wij vinden het geen goede locatie, zeker niet in combinatie met een Museumhaven en andere ontwikkelingen op Willemsoord. De argumenten zijn bekend, Gemeentebelangen realiseert zich echter dat de coalitie anders besloten heeft en is benieuwd daar de enige echte peiling: de verkiezingen in 2022. Wij weten wanneer wij ons verlies moeten nemen – mocht er al sprake zijn van verlies- in deze. We vragen ons bovendien af welke nieuwe argumenten er nog zijn en waar eindigt discussie op argumenten en begint stemmingsmakerij? De tegenstanders lijken die grens helaas al te zijn overgestoken.”

Gemeentebelangen blijft in dit dossier een splijting in de gemeenteraad zien tussen een doordenderende coalitie en een niet constructieve oppositie. “Als constructieve oppositiepartij maakt GB zich zorgen om uitgaves in deze, maar realiseren wij ons ook dat uitstel alleen maar de kosten nog meer zal opdrijven, waardoor er nog minder geld elders besteed kan worden.”

Lening
Sommige oppositiepartijen stellen dat, in tijden van crisis, Den Helder het geld beter kan gebruiken en zich deze investering nu niet kan veroorloven. “Gemeentebelangen verneemt graag waar dat op is gebaseerd. Liggen al die miljoenen dan nu ergens op de plank en kunnen ze ergens anders aan uit worden gegeven? Volgens onze informatie wordt het geld voor het stadhuis gewoon geleend en geld is momenteel bijna gratis. Rente en aflossing zitten in de jaarlijkse exploitatiekosten van het stadhuis. Die werden in een raadsvoorstel vorig jaar op 1,7 miljoen euro per jaar gesteld, twee ton per jaar meer dan de huidige tijdelijke huisvesting kost. Dus hoezo gaat Den Helder ten onder aan de paar ton extra kosten per jaar voor een nieuw stadhuis? De leningen die de gemeente en verbonden partijen nu al hebben uitstaan hebben daar niets mee te maken, want of er nou wel of geen stadhuis wordt gebouwd, die andere leningen moeten hoe dan ook betaald worden.”

“Het is ons niet duidelijk wat de oppositie nu precies gezamenlijk als alternatief biedt. De ene partij wil de tijdelijke huisvesting permanent maken, een andere partij heeft steeds geroepen dat het stadhuis in de binnenstad moet komen. Hoeveel kosten die oplossingen dan? Gemeentebelangen heeft altijd begrepen dat het kantoorgebouw op Kooypunt, als dat na vertrek van de Rabobank permanent zou worden, ook ingrijpend verbouwd moet worden.”

Vertrouwen
“Het lage vertrouwen van de burgerij wordt gekoppeld aan het stadhuis op Willemsoord. Gemeentebelangen verneemt graag waar dat op is gebaseerd. Zijn er cijfers die deze koppeling leggen? Gemeentebelangen leest op sociale media van tegenstanders dat driekwart van de bevolking tegen een stadhuis op Willemsoord is. Wij zijn nieuwsgierig naar de onderzoeken daarnaar. Zou het misschien ook kunnen dat het lage vertrouwen van de burgerij vooral te maken heeft met het jarenlange gebakkelei van de gemeenteraad over het stadhuis? Wij kunnen ons zo voorstellen dat de bevolking dat spuugzat is en nu ook wil dat het eindelijk klaar is.”

“Als fractievoorzitter van een oppositiepartij heb ik wel eens het idee dat ik oppositie aan het voeren ben met andere leden van de oppositie”, schrijft List. “Dit met name door de opmerkingen die op een Helderse Facebookpagina worden gemaakt. Hierbij opmerkend dat ik deze en andere berichten verafschuw. Met name het ‘op de man spelen‘, met het doel er zelf schijnbaar beter van te worden is op zijn zachtst gezegd niet sjiek te noemen. Zowel onze fractie als ik persoonlijk zien graag dat er op een beleefde en respectvolle manier met elkaar om wordt gegaan.”

21 REACTIES

 1. Dat de verantwoordelijke(n) voor dit wanbeleid mogen stikken in de vervuilde slib!
  Wat een waardeloze gemeente om eigen belangen boven die van de burgers te stellen…
  Niemand is gebaat bij een stadhuis op deze moeilijk te bereiken plek…
  Drukte i.v.m. Texelseboot geen stopplaats openbaar vervoer, etc.
  Ook zo lekker centraal gelegen voor bewoners uit Nieuw Den Helder, De Schooten en Julianadorp.
  Duidelijk voorbeeld van het warme luxe pluche, belangenverstrengeling en vriendjespolitiek… oh .. ik was heilige huisjes nog vergeten.

 2. “Gemeentebelangen leest op sociale media van tegenstanders dat driekwart van de bevolking tegen een stadhuis op Willemsoord is. Wij zijn nieuwsgierig naar de onderzoeken daarnaar.”

  Gemeentebelangen zou ook eens naar buiten kunnen gaan en gewoon wat mensen op straat vragen, maar ja ze zijn allemaal bang voor de confronterende waarheid

 3. Oke eerlijk en open dus, nou Mevr List vertel dan maar eens wat u beloofd is, mag u nog langer in uw anti kraak pand blijven wonen, groter fractiekamer, of ben je gewoon bang geworden van de reactie van de coalitie afgelopen vergadering. Ik zou zeggen zoek een stil hoekje op en ga lekker uithuilen, want het wordt echt helemaal niks meer met Gemeente Belangen, dat heeft u nu gelukkig zelf, (zodat u niemand de schuld kan geven), om zeep geholpen.

 4. GB is pertinent tegen een stadhuis op deze locatie , altijd geweest , is daarom ook steeds deel van de oppositie geweest .
  “ Wij vinden het geen goede locatie, zeker niet in combinatie met een Museumhaven en andere ontwikkelingen op Willemsoord. “
  En daarom , omdat oppositie juist nu hard nodig is , stoppen ze met oppositie voeren . Is het niet geniaal , helemaal geweldig !! “ De coalitie heeft zijn besluit genomen , wij weten wanneer we ons verlies moeten nemen “ .
  Mevrouw List , juist omdat de coalitie dit besluit genomen heeft dient U de oppositie te blijven steunen . Dit is het kenmerk van politiek . Twijfelachtige beslissingen zonder brede steun uit de samenleving , zonder steun uit de oppositie , dienen te worden bestreden net zolang tot er een compromis bereikt wordt waarvoor wel brede steun bestaat . Het is van de zotte dat U nu al de handdoek in de ring gooit , terwijl er op 15 Mei pas een stemming gehouden gaat worden in de gemeenteraad . E.P.Graafland was Nederlands beste keeper omdat hij tot het laatste moment geloofde dat hij de bal zou stoppen . Als hij Uw karakter had gehad , was hij bij elke aanval van de tegenpartij op de grond gaan zitten denkende , “ daar komen ze weer , nou ja , ze zullen wel een goede reden hebben , ik laat ze maar “ .
  En nieuwe argumenten ? Er is helemaal geen behoefte aan nieuwe argumenten , want de huidige argumenten zijn allemaal stuk voor stuk , zeer valide !!!!!! Er is een verschil tussen het herhalen van overtuigingen en drammen .
  Dat de kosten verder zouden oplopen door uitstel is een raar argument . Een jaar lang pas op de plaats is een jaar lang zonder onnodig risicovolle uitgaven aan allerlei instanties , ontwikkelaars en architecten .
  Nee , het geld zal wel niet op de plank liggen . Daarom is het ook zo mooi dat we aan de Kerkgracht no.1 al een mooi gemeentehuis hebben . Op een mooie locatie met een stoere uitstraling . En bovendien heeft het een overeenkomst met gebouw 72 , het zijn namenlijk allebei historische gebouwen . Gaan we nu het ene historische gebouw nadat het voor kapitalen is gerenoveerd , inruilen voor het andere dat dan vervolgens voor nog veel grotere kapitalen ( dertig miljoen !! ) wordt geramponeerd en verprutst omwille van een onzalig idee . ?
  Ik heb geen idee van hoeveel meneer Huib Broeke indertijd ontvangen heeft voor het pand aan de Kerkgracht toen het verkocht werd aan woningstichting , en hoeveel deze stichting nu ontvangt aan huur van de gemeente . Maar 150.000 Euro per maand huur voor een gemeentehuis in een stadje als Den Helder lijkt me royaal .
  Dat de bevolking steeds minder vertrouwen krijgt in de politiek lijkt me , zeker na Uw voorgenomen opstelling in deze , volkomen terecht en begrijpelijk . U bent zelf het zoveelste bewijs hiervoor .
  Oppositie voeren met de oppositie ? Het is nog veel erger . Door Uw opstelling worden mensen in de armen gedreven van bedenkelijke partijen als PVV , die althans wel de ballen heeft om hun woord te houden .
  Last but not least . Ik las gisteren in de krant dat het zwembad iedere maand een gat in de begroting ziet van tenminste 30.000 Euro . Dat is na 7 maanden , amper een half jaar , al meer als een jaar waarin de gemeente , zoals U zelf zegt , twee ton had kunnen besparen wanneer ze afziet van een idioot plan .
  ( twee ton per jaar meer dan de huidige tijdelijke huisvesting kost. Dus hoezo gaat Den Helder ten onder aan de paar ton extra ? )
  Nou , zo dus !!!!

 5. Wie heeft er het meest een (financieel) belang bij een nieuw stadhuis op Willemsoord? Of is dit een lastige vraag ….?

  • Alle wethouders die het plan niet van tafel vegen; dat is afgesproken met elkaar. Alle voorstellen lijken door te gaan zonder enige weerstand van welke wethouder dan ook.
   De pizzabakker vaart er als voorzitter van de partij het meeste wel bij en lacht in zijn vuistje.

   • zal de pizzabakker het lunch / catering contract al hebben getekend?

    • Gaat hier om Helderse gemeente ambtenaren, Die hebben alleen een bestek en een gratis bakje koffie nodig om hun homemade lunchpakketje, het liefst op een picknicktafel aan de rand van de oude scheepswerf(museumhaven) te nuttigen, en even lekker kijken naar de harde werkers op die werf 😉

 6. Rinkeldekinkel, en daar ging de reputatie van gemeente belangen. De verkiezingsstandpunten worden hier in het boerenverdriet gesmeten. “”Vaarwel “” mevrouw List . Het ga u goed in de toekomst , maar in de politiek heeft u niets ,meer te zoeken. De partij die u vertegenwoordigd, heeft bij deze bewezen een ruggengraat van rubber te bezitten.

 7. Nancy vindt het “niet sjiek “dat er op FB “op de man gespeeld “wordt. Weet je wat niet sjiek is maar verraderlijk Nancy List? De handdoek in de ring gooien onder het mom; wij weten wanneer wij ons verlies moeten nemen. En dan nog wil je dat er beleefd en respectvol met je omgegaan wordt! Jij en je laffe partij zijn de titel Gemeente Belangen niet waard en je moet je rot schamen.

  • Nou , nou, het besluit rond het nieuwe stadhuis is toch echt al genomen hoor mensen. De voorbereidingen zijn reeds in volle gang. En het museum Rob Scholte komt ook niet meer terug. Alleen de Iepen worden weer geplant op dezelfde plek. Ook weer niet goed natuurlijk.

   • en u vind het echt normaal dat er in deze crisis tijden zoveel geld over de balk gegooid wordt? hele bergen (kleine) bedrijven staan op instorten en de gemeente DH geeft vrolijk even 40 miljoen uit aan iets totaal overbodigs, die (over het algemeen) heren leven nog in de middeleeuwen waar een groot gemeentehuis nog nodig was

    • 40 miljoen voor een nieuw stadhuis? Het bedrag gaat op dit forum bijna elke dag omhoog. Eerst las ik 30 miljoen, toen 35 miljoen. Zou die List dan toch gelijk hebben over die stemmingmakerij?

 8. Gemeente belangen, vertoont herfstgedrag, Het zijn net blaadjes die hun ondergang te gemoed dwarrelen.

 9. Mevr List,Ik vind U met de stelling opgeven oppositie een waardig vertegenwoordigster van de zwalk politiek der monologen gemeente Den-Helder.
  Vooral ook Uw schaamteloos geredeneer dat geld lenen bijna gratis is,waarbij U volledig negeert dat de hoofdsom binnen termijn geheel moet zijn terug betaald aan de schuldeiser,over de rug van de belasting betaler,geeft voor mij al aan dat ik Uw moraal in deze denigrerend vind.

  Vertrouwen: ook op dit punt laat U volop zien hoe U in zwalk politiek zwelgt van zelf genoegzaamheid.
  Div keren zijn er pogingen gedaan ook vanuit burgers om tot een raadgevend referendum te komen.
  Dan hadden de cijfers wel zichtbaar geweest,die U nu niet ziet.
  Nee grote partij der monologen waar U nu deel van uitmaakt mede olv van voormalig opperhoofd Schuiling hebben keer op keer deze initiatieven vakkundig de grond in geboord.
  U stond daarbij en keek er naar.

  Mocht er behoefte ontstaan bij U om naar aanleiding van mijn ingezonden commentaar op Uw bovenstaande mening,ben gaarne bereid U nadere toelichting op mijn beknopte toelichting via DHA te verstrekken.

 10. Wel fijn om te weten voor het gemeentebestuur bij toekomstige besluitvorming: gewoon “doordenderen”, dan heb je in ieder geval van GemeenteBelangen” geen last.

 11. Aan wat hier gezegd wordt over Gemeentebelangen ga ik niets toevoegen: het spreekt voor zich. Wel dat ik het ruim een half jaar geleden heb zien aankomen en toen elke relatie met het (nog resterende) groepje van 3 heb verbroken.
  Dat Nancy het idee heeft dat ze oppositie aan het voeren is met andere leden van de oppositie mag niet verbazen: ze is al geruime tijd aan het hengelen naar erkenning en een plaatsje bij de meerderheid.
  Oppositiepartij Gemeentebelangen heeft opgehouden te bestaan op de dag van het ontslag als raadslid van Geurt Visser.

Comments are closed.