Grote schoonmaakactie hondenpoep

22

Den Helder – Om de overlast van hondenpoep te beperken, is de gemeente met een grote schoonmaakactie gestart. Twee weken geleden is het team Wijkbeheer begonnen met maaien en het inzetten van een speciale hondenpoepzuiger met als doel: een hondenpoepvrij Den Helder. De hondenpoepzuiger is diverse speel- en grasvelden, groenstroken en bermen afgegaan om het helemaal schoon te maken. Ook in het centrum is de poepzuiger langs geweest. Nu is het aan de hondenbezitters zelf om de boel netjes te houden.

Afgelopen week zijn de schoonmaakwerkzaamheden afgerond. Met als resultaat: een grotendeels hondenpoepvrij Den Helder. De schoonmaakactie is bedoeld als nieuwe start om het daarna met zijn allen schoon te houden. Hondenpoep is namelijk een van de grootste ergernissen van inwoners. En niet overal wordt de hondenpoep door de baasjes opgeruimd. En met een hondenpoepvrij Den Helder kunnen kinderen veilig en aangenaam buiten spelen en sporten.

Eind vorig jaar heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat óveral in de gemeente de hondenpoep moet worden opgeruimd. Hondeneigenaren die hun hond uitlaten moeten dus altijd iets bij zich hebben waarmee hondenpoep kan worden opgeruimd. Zoals een schepje of een zakje. Hondenbezitters die de hondenpoep niet opruimen riskeren een boete van € 140,-. Hondenpoepzakjes kunnen trouwens ook in het klepje van de ondergrondse afvalcontainers worden gegooid. Zo houden we het samen schoon!

Meer informatie over het hondenpoepbeleid van de gemeente is te vinden op www.denhelder.nl/honden.

22 REACTIES

 1. Ik hoop toch wel dat handhaving de pleinvrees overwint en hier dus streng op gaat handhaven, dit geintje heeft de hondloze inwoners al meer dan zat gekost

 2. Belachelijk !! Er is een opruimplicht.
  Naast stront veroorzaken hondenbezitters meer overlast: byten, lawaai, ongewenst kontakt, urine, enz.
  Er zyn ook wat voordeeltjes, maar dankzy de hondenbezitters loopt het de spuigaten uit.
  Strontvrijmaken met masjienes lukt nooit.
  Daarom: binnen de bebouwde kom honden verbieden. Buiten de bebouwde kom alleen op eigen grond.
  Boetes: E 1500,00 per overtreding.

  • Laten we beginnen met het invoeren van een aanlijnplicht binnen de bebouwde kom. Ik ben het met u eens dat honden, en dan vooral de agressievere exemplaren (hij doet echt niks hoor, zegt de gemiddelde eigenaar als zijn hond met blikkerende tanden tegen je staat te blaffen) voor de nodige overlast zorgen. Als ze op dat moment aan de lijn zitten, kunnen ze tenminste tot de orde worden geroepen. Het is mij namelijk opgevallen dat een hond over het algemeen niet goed luistert naar zijn baas.
   En wat betreft dat opruimen van hondendrollen: ik zie veel eigenaren spiedend om zich heen kijken als hun trouwe viervoeter een grote boodschap doet. En niet zonder reden, want als ze geen pottenkijkers ontwaren, doen ze alsof hun neus bloedt en besluiten ze om snel door te lopen, zonder zich te bekommeren om de uitwerpselen van hun hond.

  • Ik vind uw reactie een beetje kort door de bocht. Omdat er een aantal tussen zitten die het voor de rest verpesten moeten we maar alle honden verbieden? Het is allemaal een kwestie van juiste training en opvoeding van de honden; als een hond goed is opgevoed zullen ze echt niet jan en alleman zomaar bijten bijvoorbeeld. En urine, tja, gaan we dan ook alle straat schoffies binnen de bebouwde kom verbieden want die plassen ook tegen elke muur aan. En wat u precies bedoelt met het ongewenst contact dat begrijp ik niet helemaal.

   Er is opruimplicht, dus er moet ook handhaving komen om ervoor te zorgen dat dit zal worden nageleefd. Vooral in de omgeving van speelweides en andere plekken die niet bedoeld zijn voor al dan niet aangelijnde honden. Maar om nou meteen alle honden binnen de bebouwde kom te verbieden… Dan zouden ook alle katten verboden moeten worden want die plassen en poepen ook overal. Nou, laten we dan meteen ook alle wilde vogels verbieden want die poepen auto’s vol terwijl ze overvliegen. Zo kan je bezig blijven.

   Dat is hetzelfde om te stellen dat we maar alle winkels en fastfood ketens binnen de bebouwde kom moeten verbieden omdat er overal verpakkingen op straat liggen want de klanten zijn te lui om het in de vuilnisbak te gooien.

    • En voor beide geldt toch eigenlijk een opruimplicht? Ruim hondenpoep op en gooi het weg in de containers, ruim je frietbakjes op en gooi het weg in de containers. Dus als men hierboven stelt dat honden binnen de bebouwde kom helemaal verboden moeten worden wegens overlast van hondenpoep – omdat mensen te lui zijn dit verantwoordelijk op te ruimen zoals men verplicht is – dan geldt dat ook voor de overlast van vervuiling door middel van weggegooide bakjes en zakjes en blikjes. Als we voor het éne extreme willen gaan dan ook voor het andere.

     • is er een specifieke opruimplicht voor de frietbakjes? nee voor de hondenpoep wel dus appels en peren vergelijken, hondenbezitter?

     • Inderdaad een hondenbezitter (dat hoefde u niet twee keer te vragen, hoor). Maar wel een die zich wel netjes aan de regels houdt. Dus, moet ik nu extreem benadeeld worden omdat er een aantal mensen zijn die het niet snappen? Handhaving ben ik voor maar om nou meteen alle honden te verbieden… Goed, dan nemen laten we het stukje frietbakje achterwegen, gaan we dan ook katten en wilde vogels verbieden die ook voor overlast zorgen? En de zuiplappen die lekker tegen de muur aan pissen?

     • ja in dit land moeten de goeden onder de kwaaien lijden, kun je alleen veranderen door de kwaaien er op te attenderen maar de meeste kwaaie hondenbezitters zijn niet voor rede vatbaar dus de enige hoop is op een sterke handhaving maar ook dat geloof ik in onze mooie stad niet zo, trouwens ik was het niet die alle honden wilde verbieden, maar dat terzijde.

      ook dit gaat niet over katten en of wilde vogels, het gaat specifiek over hondenpoep, en dan komen we ook op het puntje zuiplappen die tegen van alles en nog wat zeiken, ben ik ook zeker geen liefhebber van en zie het ook liever niet maar ook daar hebben we het niet over maar als we dat wel willen aanhalen dan ben ik er ook voor om het overal tegenaan zeiken ook van honden ook aan banden te leggen, als je de hond uitlaat meteen een gietertje water mee om het weg te spoelen lijkt me een mooie aanvulling

 3. Is het eigenlijk langs de grachten ook schoongemaakt? Heb ze daar niet gezien maar er ligt helaas genoeg hondenpoep…

 4. alles wat ze opzuigen wordt gedumpt in de nieuwe stortplaats binnen de gemeente genaamd de museumhaven?

 5. Er zijn enorme investeringen gedaan voor de hondenbezitter zonder dat daar een hondenbelasting tegenover stond. Denk aan het in kaart brengen van de uitlaat- en/of losloop gebieden in Den Helder. Het vervaardigen, aanschaffen en plaatsen van de diverse verkeersborden en bijvoorbeeld het implementeren van een stortmogelijkheid aan de zijkant van ondergrondse containers. Het voelt wat onrechtvaardig dat ik, als niet hondenbezitter, daar klaarblijkelijk aan mee heb betaald.

  Maar oké, ergens is dat misschien ook wel prima. We moeten elkaar het één en ander gunnen. Ware het niet dat dit, mijns inziens, wel een extra verantwoordelijkheid meebrengt voor de hondenbezitter. Je zou van de hondenbezitter hiervoor wel wat terug mogen verwachten. Dat regels wel in acht worden genomen. Al eerder schreef ik dat niet alleen deze viervoeter trouw is maar ook vooral de baasjes; in looproute wel te verstaan. Als er iets makkelijk te handhaven is dan zijn het de looproutes van hondenbezitters (vooral op werkdagen). Het wekt ook wel wat ergernis wanneer een hondenbezitter haar/zijn hond(en) uit laat, ook nog eens loslopend, bij een speelweide.

  En dan zo’n machine (ook weer een investering); ongetwijfeld met de beste intenties ingezet. Maar ga me nou niet vertellen dan zo’n zuigslurf even de totale wekelijkse hondenbemesting weghaalt. Alsof Den Helder nu schoon zou zijn. Een nieuw begin…….Tja..

  Ik ben niet iemand van, in eerste instantie, knetterhard aanpakken en geloof in het Nederlandse rechtssysteem. Een ieder mag zijn foutje maken (buiten misdrijven uiteraard). We hebben allemaal onze jeugdzondes. Maar ik geloof ook in een hard oplopende strafmaat bij recidive. Het lijkt me dat extra inzet van BOA’s zich hiermee automatisch terugverdient. Maar goed; laten we de hondenbelasting maar niet herinvoeren. Wellicht is dat helemaal een vrijbrief…..

 6. Last van vuurwerk…nou ik heb last van die poep machines het helen jaar , ze vallen je nog aan ook zo af en toe
  alleen met oud en nieuw is het lekker rustig met die poepmachines
  en ook nog zielig zo beest met zo band om ze nek
  dierenbeulen,beesten horen los te lopen in de natuur
  en niet in kooitjes en aan halsbanden

  • Ja, en koeien horen ook vrij te lopen in de velden en niet opgesloten in stallen om gemolken te worden zodat mensen weer een lekker glaasje melk kunnen drinken of een boterham met een plak kaas kunnen nuttigen. Allemaal van het zuivel af, dierenbeulen!

 7. Mensen die hun hond laten poepen buiten hun eigen tuin, dienen niet alleen een zakje bij zich te hebben om hun rotzooi op te ruimen, maar ook hun ID-kaart, anders komt er 95 euro bij in geval van overtreding.. Ga dat maar eens handhaven…………… Als ik tegen een lantaarnpaal loop te zeiken, krijg ik een boete; de hondjes mogen overal hun pootje omhoog houden. Al met al, het blijft een smerige gewoonte dat uitlaten van de hond. Bah!

 8. Hondenpoepvrij? Overal ligt het nog bezaaid met schijt van honden. Eigenaren hebben lak aan het verbod. Dit is dweilen met de kraan open. Keihard handhaven. Niet op anderhalve meter maar op die ranzige schijt van honden. Ook een gevaar voor de volksgezondheid. En eigenaren die honden uitlaten op speelterreinen mogen van mij een afranseling van hogerhand ontvangen.

 9. Het is het paard (hond) achter de wagen spannen. Zodra het veld weer schoon is opgeleverd kunnen de honden er weer gebruik van maken. Net als thuis waar het toilet voor je wordt schoon gemaakt.

 10. Met dank aan de Stadspartij, die omwille van zieltjes winst , de honden belasting kreeg afgeschaft. Daar mogen we nu de wrange vruchten van plukken.

 11. Over poep gesproken,kom ik gister bij mijn pandje ligt er serieus een grote hoop paardendrollen voor de deur (Jan vervailleweg ) .Het is schijnbaar een paarden pad geworden.Vanmorgen zag ik toevallig weer twee ruiters ter hoogte van het kerkhof op die zelfde weg lopen. Die gasten mogen van mij ook wel de troep achter hun paarden kont opruimen.Sterker in betwijfel of ze daar wel mogen lopen.

Comments are closed.