PvdA Noord-Holland stelt vragen over storten vervuild slib in Museumhaven Den Helder

3

Den Helder – De PvdA Noord-Holland maakt zich zorgen over de berichten van het storten van verontreinigd slib in de Museumhaven van Den Helder. Helders Statenlid Aukelien Jellema wil van het Noord-Hollandse college weten of het storten van het vervuilde slib wel volgens de regels en gemaakte afspraken gebeurt. De PvdA vindt dat de vervuilde bodem van de haven niet nog verder moet worden vervuild.

De bodem van de Museumhaven in Den Helder wordt momenteel afdekt met verontreinigd slib afkomstig uit de Zaanstreek, nabij de Wilhelminasluizen. Deze bagger is vermengd met grove stukken beton, steen, hout, autobanden en ander afval. Volgens de gemeente Den Helder mag dit omdat de Museumhaven een spoedlocatie is. De Provincie Noord-Holland zou het saneringsplan dat dit mogelijk maakt, goedgekeurd hebben.

PvdA Statenlid Jellema, zelfs woonachtig in Den Helder, is verbaasd over de gang van zaken: “Is de Provincie na het mede-subsidiëren van de sanering en restauratie van de waterwerken in Willemsoord betrokken geweest bij de uitkomsten daarvan? En als de sanering niet geslaagd blijkt te zijn, waarom wordt er dan nu gekozen om de al zwaar vervuilde bodem af te dekken met nog meer vervuild bagger?”

De PvdA wil van Gedeputeerde Staten onder andere weten of het transport en de stort van het verontreinigde slib wel voldoet aan de PFAS- en PFOS-normen. Daarnaast wordt er gevraagd of er milieubeschermende maatregelen zijn opgenomen in de afgegeven omgevingsvergunning.

3 REACTIES

  1. Als een verontreinigde havenbodem afgedekt dient te worden, gebruik je toch schoon zand? Daar heeft Den Helder genoeg van getuige het opspuiten van de kustlijn. Wat is dit toch weer een raar en ongelofelijk dom besluit van het gemeente bestuur!

Comments are closed.