Schommelboom Donkere Duinen is weer gewoon boom

11

Den Helder – Vlak bij de hoofdingang van de Donkere Duinen hingen diverse schommels aan een boom. Ook heeft iemand ooit een paar pallets in de boom geplaatst. “We snappen dat dit een leuke plek voor kinderen is om te spelen. Toch moesten we deze speeltoestellen verwijderen”, aldus de gemeente .

“Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor alle speeltoestellen in de openbare ruimte. Dus voor alles wat we zelf plaatsen, maar ook voor wat inwoners (illegaal) neerzetten, ophangen, ingraven, enzovoort. Alle speeltoestellen in de openbare ruimte moeten aan zeer strenge veiligheidsregels voldoen. Daaronder valt dan ook bijvoorbeeld een ‘schommelboom’ als deze in de Donkere Duinen.”

Elk jaar laat de gemeente de speeltoestellen inspecteren. Die inspecties zijn er op gericht risico’s te voorkomen die kinderen zelf niet kunnen inschatten. Denk aan de mogelijkheid dat een vinger of arm klem komt te zitten in een gat. Zo wordt het risico op een ernstig ongeluk klein gehouden.

Oogluikend
De schommels in het bos hangen er al even en zijn oogluikend toegestaan. Nu is echter duidelijk te zien dat de touwen slijtage vertonen. Om de veiligheid van de spelende kinderen te garanderen zijn de ‘toestellen’ nu dus weggehaald. “Mogelijk nieuwe bouwwerken halen we in het vervolg gelijk weg.”

Naast de veiligheid is er nóg een reden om speeltoestellen niet in dit bos toe te staan. De Donkere Duinen is een Natura 2000 gebied. Dit betekent dat het een beschermd natuurgebied is en daarin hoort geen speeltuin. “Daarom hebben we er voor gekozen om recreatie, anders dan wandelen, te verplaatsen naar de overkant. Zo is er volop speelgelegenheid bij de Helderse Vallei en bij de Klimvallei.”

11 REACTIES

 1. Zorg er dan als gemeente voor dat het een bos blijft en rooi dat rotte zooitje dode bomen dan kan men spreken van een bos.
  Wel over kinder spul klagen maar zelf geen vinger uitsteken om het bos goed te onderhouden.
  Robbenoordbos is pas een bos en daar word wel onderhoud gepleegd waar zo nodig.

 2. Misschien een teken om meer kinderspeel voorzieningen te plaatsen daar met natuurlook
  Ik zie altijd veel kinderen spelen daar.
  Wat is er mis met spelende kinderen.
  Maak t veilig dan ipv verwijderen.

 3. zo is het hier hebben ze gewoon de top om gezaagd geen gezicht de struiken aan 1 kant gesnoeid het ziet er niet uit

 4. Het is mij bekend dat alle prioriteiten meer liggen bij de Helderse Vallei dan het bos Donkere Duinen. Zelf de laatste vijf weken regelmatig in het Helderse Bos geweest en kon toen zelf constateren dat het er niet uit ziet zo dor dat alles mij overkomt en weinig onderhoud. Ook met mijn gezin in het Robbenoordbos geweest maar daar werd ik ook droevig van en dat heeft allemaal te maken met de kaalslag die daar plaatsvindt o.a. i.v.m. het plaatsen van windmolens. Vorige week een bezoek gebracht aan een ander bos wat vlak bij het Robbenoordbos ligt die de naam heeft Dijkgatsbos dat kan ik pas een bos noemen en even het Nieuwe monument bezocht tussen deze twee bossen wat daar is geplaatst ter herdenking van wat in April 1945 is gebeurt. Het moedwillig vernielen van de Dijk om de Wieringermeer onder te laten lopen.

 5. Alhoewel ik vlak bij de Donkere Duinen woon, moet ik tot mijn schaamte bekennen dat ik er al enige tijd niet meer ben geweest. Zal van het weekend weer eens langs gaan.

  Ik heb de eer gehad om ooit eens mee te mogen lopen met een keuring van speeltoestellen op een vakantiepark. Neemt u van mij aan; zo’n keuring is niet mals en kan enkele dagen duren. Zware boetes mogelijk tot gevolg.

  Den Helder is al enige jaren een prachtig natuurgebied aan het creëren vanaf de kanoroute richting Julianadorp; westwaarts richting strand (Mariëndal) en noordelijker richting Hengstepad. Via Grafelijkheidsweg langs Harmplas, door de Helderse duinen richting forten, de Kroontjesbunker, of gewoon je route vervolgen over de dijk. Om via Kaaphoofd de Texelse boot te bereiken.

  Een prachtig bos daartussen, waar de natuur haar gang kan gaan, zou gaaf zijn. Naast kustgebied, duingebied, weilanden en struinnatuur (Naast “wetlands” een toegankelijk gebied; een blik hoe Den Helder er waarschijnlijk Millennia terug uit zag) een habitat ertussen genaamd “bos”.

  Momenteel zou ik er voor willen pleiten om de Donkere Duinen zoveel mogelijk niet te onderhouden. Laat de natuur haar gang gaan. Eén of twee kronkelpaden erdoor lijkt me genoeg. De Helderse vallei is prima in het centrum van dit alles gevestigd. Wil je een natuurbeleving langs goed onderhouden paadjes; ga lekker met je kinderen hier naar toe. Wil je de echte natuurbeleving?; prima vertrekpunt richting diverse, laat de natuur haar gang gaan, habitats.

  Neem wel je verrekijker mee!

  Ik ga wel, van het weekend, even een kijkje nemen in het bos. Mocht ik treurig stemmen, laat ik het jullie weten.

 6. ED, Je hoeft je niet te schamen dat je al een tijdje niet bent geweest in Donkere Duinen (grapje) en kan mij ook wel vinden in je reactie en als je een bezoek gaat brengen aan het bos geeft ik je alvast een tip want aan de andere kant van het pad waar de schommels zijn verwijderd heeft de natuur ook zijn werk gedaan maar of je daar zo blij moet mee zijn betwijfel ik. Bijna het hele bos is gort droog. Alleen op die plek heeft het water! wat lijkt alsof een oliemaatschappij aan het boren is geweest en zo zwart als roet ziet geen frisse aanblik en daar zou de gemeente wel wat aan kunnen doen. Is mijn mening.

  • Hoe dat kan zou ik ook niet weten Es, maar ruim 60 jaar geleden was het op die plek ook al drassig

 7. Nu is duidelijk waar de prioriteit ligt van de gemeente bang voor boetes als er iets met speeltuig gebeurd……geen oren voor de waarschuwingen/klachten van bewoners Ruygweg i.v.m. parkeren daar waar het overdag niet mag, nu er een kind gewond is luisteren sommigen wel. Maar zal vast wel jaren duren terwijl onveilige speeltoestellen binnen enkele weken verwijderd worden.

 8. Het stoppen van waterwinning ten behoeve van drinkwater, heeft het bos de “nek” omgedraaid. Aan de achterzijde ( Hengstenpad), staan de bomen met de voetjes in een meter grondwater. Het bos daar verzuipt, bomen staan op omvallen en reeds omgevallen exemplaren worden niet geruimd , maar aan de loop van de natuur over gelaten. Sommige onder u , vinden dit prachtig, anders denkenden , gruwelen er van . Het is maar wat uw smaak is .

 9. Veiligheid voor de kinderen is een pre, maar je kan ze ook in glazen hokkie stoppen zodat hun niets overkomt. Maar het gaat meestal om schadeclaims (een rage welk uit Amerika is komen overwaaien) te voorkomen .

Comments are closed.