Al tweeduizend handtekeningen tegen stadhuis op Willemsoord

15

Den Helder – De online petitie van de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder (SBCE) tegen de plannen van de gemeente Den Helder om een stadhuis op het Willemsoordcomplex te vestigen, blijkt een groot succes. Binnen twee weken hebben al meer dan tweeduizend mensen deze petitie digitaal ondertekend. “Een absolute mijlpaal”, meent het SBCE- bestuur.

De op 2 mei via petities.nl van start gegane petitie leverde in de eerste twee dagen al duizend digitale handtekeningen op. In de daaropvolgende week zijn de handtekeningen gestaag binnengekomen tot een verdubbeling ervan op 14 mei. Verwacht wordt dat dit aantal nog verder zal stijgen, aangezien de actie nog tot eind juli 2020 doorloopt.

De petitie is door de SBCE opgezet, “omdat het Helderse gemeentebestuur de bezwaarprocedure voor de stadhuisplannen onmogelijk heeft gemaakt en een verzoek tot het houden van een referendum heeft verworpen. Het door de SBCE aangeboden ontwerp voor een alternatieve en zeker de helft goedkopere locatie voor een nieuw stadhuis is door de gemeente ongezien naar de prullenbak verwezen.”

Duidelijk signaal
SBCE-voorzitter Paul Schaap zegt hierover: ”Het grote aantal ondertekenaars is wederom een duidelijk signaal van de Helderse bevolking richting gemeentebestuur om af te zien van de financieel onverantwoorde stadhuisplannen die de Helderse inwoners de komende jaren veel geld zullen gaan kosten. Het resultaat van de actie is veel groter dan verwacht. We dachten dat de Helderse bevolking het voortslepende stadhuisdossier ondertussen wel goed zat zou zijn. Het tegendeel is echter waar, gelet op de vele positieve reacties die wij hebben mogen ontvangen.”

Het is reden voor de SBCE om op volle kracht door te gaan. “Ik hoop dat nog veel meer mensen de petitie gaan ondertekenen. Dit is mogelijk op de site petities.nl en vervolgens zoeken op Willemsoord.”

De SBCE werpt zich als beschermheer op van het Helders cultureel erfgoed, waaronder het rijksmonument Gebouw 66, de voormalige mastenloods uit 1825, en de Museumhaven Willemsoord met zijn unieke collectie varend erfgoed.

15 REACTIES

 1. Als je 2000 stemmen tegen heb, betekent het dan dat de rest van de Helderse bevolking voor is of dat het ze geen bal kan schelen

  • dat klopt maar straks wel weer lopen te janken dat de gemeentelijke lasten weer stijgen omdat een stel amateur bestuurders het geld over de balk smijten met steun van 20 sukkels in de raad

  • Of…. zij hebben geen Facebook of ander communicatiemiddel om de petitie te kunnen lezen en in te vullen. Als de petitie nu ook eens via andere en meerdere kanalen aan de burger ter kennis en invulling wordt aangeboden, dan is de kans groot dat het aantal stemmen nog verder dan nu oploopt.

   • Helaas heb je bij deze petitie geen mogelijkheid om voor te stemmen dus een eenzijdige keuze.

 2. Valt me juist tegen, het aantal ondertekenaars. De petitie wordt wel gepromoot zag ik hier en daar. Betekent in mijn ogen dat veel mensen voor zijn of het inderdaad niets kan schelen. Vrees het laatste, Nederlanders lijken de laatste jaren steeds meer hun kop in het zand te gaan steken of de andere kant op kijken voor misstanden in de samenleving. Ik heb overigens het wel ondertekend.

  • iedereen die ik spreek is tegen. maar wat ik veel verneem is “heeft toch geen zin meer, de gemeente luistert niet meer naar burgers en dramt het toch wel door, voorbeelden te over”, ik probeer ze wel altijd te motiveren maar ik moet ze ergens wel gelijk geven, helaas

 3. Een prachtig initiatief om het nautische karakter van Willemsoord met die mooie museumhaven, de reddingsboten, de botters, lichtschip, de Bonaire, De Schorpioen etc. , waar zeer vele vrijwilligers jarenlang met hart en ziel aan hebben gewerkt, te behouden en te behoeden voor het vermoorden van de ziel van het nautisch monument Willemsoord. Het is onvoorstelbaar dat nota bene de drie marineofficieren, Harm Krul, Pieter Blank en Michiel Wouters in gemeenteraad en college, waarvan toch op zijn minst verwacht mag worden dat zij een ziel hebben voor al wat nautisch is, dit verkwanselen en van het terrein Willemsoord een allegaartje maken van komende en ook weer gaande zaken, waaronder de campers waarvan de meterslange elektriciteitsdraden gewoon over het straatje en het pleintje gevaarlijk liggen te zijn. Dat moet een particuliere ondernemer eens doen, staat meteen handhaving voor de deur, maar op Willemsoord kan dat zomaar.!! Verrommeling van de eerste orde. En dan laten we het hele financiële wanbeleid nog maar even buiten beschouwing. Burgers van Den Helder, teken de petitie en zorg ervoor dat dit geweldige nautische terrein door al hetgeen de vroegere wervianen en thans de vele vrijwilligers doen en hebben gedaan, in stand blijft. Ga naar petities.nl en ga verder naar Willemsoord en breng uw stem uit.

 4. Het was verstandig geweest om iedereen een
  akkoordverklaring te laten ondertekenen die;

  – geen bezwaar heeft tegen een stadhuis op WO
  – geen problemen heeft met een slechte bereikbaarheid
  – geen problemen heeft met verspilling van gemeenschapsgeld
  – geen problemen heeft met een zelfingenomen gemeentebestuur
  – geen problemen heeft met partijen die er financieel voordeel uit halen

  En hierbij belooft in de toekomst nooit negatief te spreken over het gemeentehuis. Voorkomen is beter dan genezen … toch?

 5. Het is jammer dat er rondom deze petitie weinig publiciteit is gegeven, Paul Schaap had bijv in de nabijheid van supermarkten kraampje met vrijwilligers kunnen organiseren.
  Waardoor je grote bekendheid aan deze petitie had kunnen verwerven,en dus meer handtekeningen .
  Is idee van mij om wat te noemen.
  Dan zou het mooie initiatief van SBCE bredere bekendheid hebben gehad.

 6. Bij een vorige stemming waren er 7000 stemmen voor, voor de plaatsing van het stadhuis in het stadshart/station. Ging niet door. Hopelijk nu wel op Willemsoord.

 7. Dus minder dan 6% van alle huishoudens te Den Helder is op dit moment tegen de vestiging van een stadhuis op Willemsoord. Daar schrikken de beleidsmakers niet echt van schat ik in.

  • De meeste tegenstanders weten dat die beleidsmakers er toch schijt aan hebben en hun kont er mee afvegen en hebben de moed opgegeven. Zelf toch maar getekend, al zou het alleen maar zijn om de organisatie een hart onder de riem te steken zijn.

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.