Controle op afstand op terras niet door handhavers (update)

27

Den Helder – De handhaving van de 1,5 meter afstand op het terras zal niet zozeer plaatsvinden door politie of gemeentelijke handhavers, maar door de locatie-eigenaren zelf. Dat meldt de gemeente Den Helder in een uitleg over de regels en hoe horeca-ondernemers uitbreiding van hun terras kunnen aanvragen. Deze handhavingsregel betekent dus dat, als voorbeeld, op Willemsoord niet de ondernemers, maar medewerkers van Willemsoord BV zelf moeten controleren en, waar nodig, optreden. Update: Volgens de gemeente is dit niet juist en moet de ondernemer wel degelijk zelf de controle uitvoeren, als eigenaar van de horecavergunning.

Restaurants en cafés mogen open, onder deze voorwaarden:

 • Een maximum van 30 gasten per horecagelegenheid (exclusief personeel);
 • Bezoekers moeten reserveren;
 • Iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
 • In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). “Evenals in de publieke ruimte vindt handhaving van de 1,5 meter plaats vanaf drie personen”, zo benadrukt de gemeente. “In dit geval gebeurt deze handhaving primair door de locatie-eigenaar. Dit laatste is ook van toepassing in de binnenruimte van horecagelegenheden.”

Uitbreiding terras
Horecaondernemers krijgen de mogelijkheid om tijdelijk (van 1 juni tot en met 30 oktober 2020) hun terras uit te breiden. Dit om het verlies van inkomsten door de coronacrisis te beperken. Uiteraard binnen de landelijke richtlijnen en rekening houdend met de omgeving. Aanvragen indienen kan voor de volgende opties:

 • uitbreiding van een bestaand terras bij horecazaak:
 • nieuw terras bij horecazaak of:
 • een eilandterras op een plein of op een pleinachtige omgeving.

Uiteraard gelden in alle gevallen de landelijke richtlijnen voor corona en de wettelijke regels voor onder andere veiligheid en bereikbaarheid. “Omdat we dit snel willen kunnen regelen, zal het nodig zijn om in de praktijk gekozen oplossingen bij te sturen. Wij rekenen daarbij op uw medewerking”, aldus de gemeente.

Voorwaarden
De gemeente heeft wel wat voorwaarden gesteld voor de uitbreiding. Zo moet er uiteraard wel ruimte zijn voor terrasmeubilair, mag niet zonder overleg ruimte voor het pand van de buren worden gebruikt en moet er voldoende ruimte zijn om toilet en vluchtweg (bij een calamiteit) te gebruiken. Klik hier voor het volledige overzicht van de voorwaarden.

Vragen? Stuur dan een e-mail naar vergunningen@denhelder.nl.

27 REACTIES

 1. Ja de verantwoordelijkheden vooral aan de burgers overlaten, je ziet dagelijks hoe deze hier mee om kunnen gaan…… stomme beslissing door het gemeentebestuur, maar ja we weten al een tijdje hoe incompetent deze zijn….

 2. Rb,zoals ik het lees ligt de gehele verantwoording bij de eigenaar van de locatie .

  • En dat zijn geen burgers? Zitten er zat tussen die het beter weten dan de overheid, sportscholen die vinden dat ze open mogen, strandtenten die tegen de regels in open gaan, nou ik zie de tweede golf corona doden en overvolle IC’s al zeer snel komen op deze lakse manier van handhaven

 3. Uitbater tevens handhaver: ik ben niet jaloers op de stakkers die opgezadeld worden met deze hachelijke dubbelrol. …

 4. “Deze handhavingsregel betekent dus dat, als voorbeeld, op Willemsoord niet de ondernemers, maar medewerkers van Willemsoord BV zelf moeten controleren en, waar nodig, optreden”

  vooral door het woordje “optreden” ben ik benieuwd welke bevoegdheden deze medewerkers van Willemsoord BV gaan krijgen en hoe ze dit in één week tijd allemaal gaan organiseren?

 5. Peter dit zijn de regels handhaving. In dit geval gebeurt handhaving primair door de locatie-eigenaar. Dit laatste is ook van toepassing in de binnenruimte van horecagelegenheden.

  • nou dat is dan zogezegd “clear as mud” Willemsoord (dus gemeente) is eigenaar van de locaties op Willemsoord, de horeca gelegenheden huren deze panden en zijn dus geen eigenaar? dus vandaar mijn vraag hoe ze dit in zo’n korte tijd willen gaan realiseren ? als je ziet dat handhavers al geen overwicht hebben wat gaat hier dan terecht van komen met de Willemsoord medewerkers?

 6. Voorwaarde.Kijk of bij uw terras of pand plaats is voor terrasmeubilair.
  Komt u daarbij vóór de gevel van uw buren, overleg dan met hen onder welke voorwaarden zij instemmen met deze tijdelijke uitbreiding. Maak eventueel afspraken over de tijdvakken waarbinnen het terras open mag zijn en leg dit alles schriftelijk vast. Deze afspraken moeten overlegd worden bij het indienen van uw aanvraag.
  Als je goed met je buren leeft mag je 24 uur open zijn.

 7. Wel leuk, elkaar aanwijzen als handhaver, en als het zover is weet niemand meer iets en iedereen dacht 😉

 8. Ik denk dat de eigenaren zeker zelf kunnen handhaven. Goede beslissing van de gemeente mocht het niet lukken kunnen ze altijd nog ingrijpen … Je hebt altijd mensen die lak aan de regels hebben, kunnen zij ook niks aandoen, opvoeding zonder normen en waarden …

  • eigenaar panden horeca Willemsoord = gemeente
   uitbaters huren het pand en zijn dus geen eigenaar, vindt je dit niet een beetje vreemd?

   • Dat had je in het centrum ook . Daar waren zat horeca ondernemers ook geen eigenaar van het pand, Maar wel van de inboedel .En er wordt hier ook gesproken , over de horecawet en wat daar in staat over de verantwoordelijkheden van de eigenaar omtrent de veiligheid van zijn klanten, daarom , is het ook verplicht , dat horecaondernemers en hun personeel , in het bezit zijn van het diploma sociale hygiëne. Het is namelijk volgens die wet al zo , dat de horeca ondernemer verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn klanten. Dus in zekere zin , heeft hij/zij daarmee al een “handhavingsfunctie”.

 9. Gemeente site.
  Uw terras tijdelijk uitbreiden? Zo kunt u dit aanvragen
  20 mei 2020

  Het kabinet heeft besloten dat we de eerste voorzichtige stappen kunnen zetten naar het openen van horecagelegenheden.

  Restaurants en cafés mogen open, onder deze voorwaarden:
  Een maximum van 30 gasten per horecagelegenheid (exclusief personeel);
  Bezoekers moeten reserveren;
  Iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
  In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). Evenals in de publieke ruimte vindt handhaving van de 1,5 meter plaats vanaf drie personen. In dit geval gebeurt deze handhaving primair door de locatie-eigenaar. Dit laatste is ook van toepassing in de binnenruimte van horecagelegenheden.

  Uitbreiding terras (coronamaatregel)
  Horecaondernemers krijgen de mogelijkheid om tijdelijk (van 1 juni tot en met 30 oktober 2020) hun terras uit te breiden. Dit om het verlies van inkomsten door de coronacrisis te beperken. Uiteraard binnen de landelijke richtlijnen en rekening houdend met de omgeving.

  Het gaat om een tijdelijke regeling van 1 juni en met 30 oktober 2020. We adviseren u om eerst de hele tekst op deze pagina te lezen voordat u een aanvraag doet.

  Mogelijkheden
  U kunt een aanvraag indienen voor de volgende opties:

  uitbreiding van een bestaand terras bij uw horecazaak:
  nieuw terras bij uw horecazaak of:
  een eilandterras op een plein of op een pleinachtige omgeving.
  Waar moet u rekening mee houden?
  Uiteraard gelden in alle gevallen de landelijke richtlijnen voor corona en de wettelijke regels voor onder andere veiligheid en bereikbaarheid. Omdat we dit snel willen kunnen regelen, zal het nodig zijn om in de praktijk gekozen oplossingen bij te sturen. Wij rekenen daarbij op uw medewerking.

  Voorwaarden
  Kijk of bij uw terras of pand plaats is voor terrasmeubilair.
  Komt u daarbij vóór de gevel van uw buren, overleg dan met hen onder welke voorwaarden zij instemmen met deze tijdelijke uitbreiding. Maak eventueel afspraken over de tijdvakken waarbinnen het terras open mag zijn en leg dit alles schriftelijk vast. Deze afspraken moeten overlegd worden bij het indienen van uw aanvraag.
  Maak een situatieschets (met afmetingen) en geef hierop de huidige en de gewenste (uitgebreide) situatie aan.
  Teken de tafels, stoelen en terrasafscheidingen in zoals u ze wilt plaatsen.
  Houd rekening met de 1,5 meter richtlijn (in een bezette situatie!).
  Zorg dat voldoende ruimte is om toilet en vluchtweg (bij calamiteit) te gebruiken.
  Vul het aanvraagformulier (pdf) volledig in, anders kan deze niet in behandeling worden genomen. Vermeld daarbij een telefoonnummer waar u altijd op bereikbaar bent. U kunt het aanvraagformulier downloaden en digitaal invullen,
  Vragen?
  Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar vergunningen@denhelder.nl.

  • welke bevoegdheden krijgen de uitbaters / Willemsoord personeel om te checken of personen uit één en hetzelfde huishouden komen en hoe gaan de uitbaters / Willemsoord personeel checken of personen uit één en hetzelfde huishouden komen? wat een flauwekul toch allemaal weer

 10. Handhaving is een gevolg van het feit dat anderen zich niet aan de afspraken houden. Als de zelfingenomen burgers van Nederland zich aan de afspraken zouden houden had je geen handhaving nodig. Dus i.p.v. de gemeente of de overheid aan te spreken, spreek uw mede inwoner van Nederland aan.

  • Die verantwoordelijkheid kunnen de zelfingenomen burgers van Nederland helemaal niet aan, die hebben een harde duidelijke leiding nodig icm strenge handhaving, de enige manier om het land er weer bovenop te krijgen

 11. Ik denk dat dit een mooie oplossing is voor de mensen die graag op een terras zitten en zie geen problemen bij handhaving zolang de sociale hygiene en de nieuwe maatregelen voor covid19 in 8 worden genomen. Hopenlijk kunnen de ondernemers op deze manier hun schade iets beperken en de bezoekers genieten van de nieuwe vrijheid zonder zich te buiten te gaan aan consumpties en het daarbij behorende gebral

 12. Rc licht,je hebt gelijk maar betreft handhaving daar heb ik mijn twijfels over, wat betreft samenhorigheidsgevoel in den helder van de horeca op willemsoord zie ik niet zoals in breda er zijn horecazaken die geen terras kunnen plaatsen, horeca wees solidair.

  • Will be very hard with the amount of brainless tokkies we have in Den Helder….

    • Dus omdat er personen zijn die zich weigeren aan te passen, weigeren zich aan regels te houden, en weigeren rekening met de medemens te houden moet ik maar verhuizen? Nog meer van dit soort heldere ideen?

 13. Wordt toch tijd dat ze gaan stoppen met deze 1.5 meter .. totaal geen zin op het terras
  Laten ze eerst maar bewijzen dat het nodig is …

 14. Nee RB, er zijn op dit moment aanklachten tegen de regering door Virologen en Juristen waarin de regering o.a. wordt uitgenodigd te bewijzen dat die 1.5 meter “zin” heeft. Of lees het uitgelekte rapport van de Duitse regering er eens op na, er blijft geen spaan heel van vrijwel alle Duitse maatregelen, die identiek zijn aan de Nederlandse…..om van Maurice d’Hond maar te zwijgen.

Comments are closed.