Online petitie tegen stadhuis op Willemsoord

40

Den Helder – De Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder (SBCE) wil middels een digitale petitie het gemeentebestuur nogmaals bewegen af te zien van de, in de ogen van de SBCE, geldverslindende stadhuisplannen op Willemsoord. De petitie is te vinden via deze link.

“Uit de recente Quick scan lokale democratie blijkt dat nog maar 11 procent van de Helderse bevolking vertrouwen heeft in het lokale gemeentebestuur. Voor heel Nederland is dit een opmerkelijke lage score”, zegt SBCE-voorzitter Paul Schaap. “Dat geringe vertrouwen wordt vooral veroorzaakt door de ondemocratische handelswijze van het gemeentebestuur rond het besluit om het stadhuis in de gebouwen 66 en 72 op Willemsoord te vestigen. Bezwaren tegen dat besluit zijn onmogelijk gemaakt doordat het formeel een kredietverstrekking wordt genoemd. Onze stichting heeft er alles aan gedaan om naast bezwaren, heroverwegingen, handtekeningenacties, oproepen tot bezinning, het gemeentebestuur op andere gedachten te brengen. Tot heden tevergeefs, maar de tijden veranderen.”

De SBCE roept daarom de inwoners van Den Helder en Julianadorp op zich nogmaals uit te spreken tegen de vestiging van het stadhuis op Willemsoord door een digitale ondertekening van de petitie op petities.nl. De SBCE werpt zich op als beschermheer van het Helders cultureel erfgoed, waaronder het rijksmonument Gebouw 66, de voormalige mastenloods uit 1825, en van Museumhaven Willemsoord met zijn unieke collectie varend erfgoed.

40 REACTIES

 1. Het is absurd dat het gemeentehuis op Willemsoord te gaan bevestigen zonden van die oude gebouwen die het mooist uit komen in hun oude staat.Daarbij komen zomers het bruidspaar te laat op hun eigen bruiloft daar ze in een lange file staan van wegen de drukte naar Texel en of van Texel af.Zo zeggen na denken voor je wat gaat doen.

 2. Getekend, inmiddels 447 maal .. zou mooi zijn als het niet alleen in de actueel komt te staan, die wordt namelijk niet veel gelezen ..

  • Het NoordHollands dagblad plaatst alleen stukken die in het voordeel zijn van de gemeente. Wie betaald bepaald!

   • Stop de vestiging van een stadhuis op Willemsoord zondag 3 – mei om 11:43 tussenstand 593 ondertekeningen op zich loopt het leuk op maar aan de andere kant is het pas 1,5 % van de inwoners waar 79% ontevreden is met het bestuur dus kom op mensen tekenen!!

    • Inmiddels ook zoekbalk geprobeerd op NHD.nl maar ook dat geeft geen resultaat. Of had je niks in de krant zien staan en roep je alleen op om te tekenen?

 3. Ik ben benieuwd : volgens de tegenstanders is meer dan de helft van de inwoners tegen.Dat betekent ;(even snelle schatting ) toch zo’n kleine 20.000 hantekeningen.Het zal mij benieuwen .Ik heb vorig jaar tijdens een evenement in dat gebouw ook een petitie getekend ,ook tegen.Niks meer over gehoord.
  Ook deze “online petitie ” kan een “boomerang “effect hebben .Als er veel te weinig reactie op komt is dat weer een stok om mee te slaan voor de voorstanders (lees gemeente )
  En wat is de controle ? hoe weet ik of er echt mensen tekenen of mensen niet meerdere keren ?

  • Ik ben er niet van overtuigd dat meer dan de helft van de inwoners tegen is. Ik kom geen tegenstanders tegen. Hooguit haalt men de schouders op. Maar als het waar is, dan moet dit zwart op wit worden vastgelegd. Dan kan de politiek het ook niet zo gemakkelijk negeren. De initiatiefnemers van deze petitie wil ik aanraden om te zorgen voor een grotere bekendheid ervan. Als alleen de eigen kleine club kritische inwoners tekent en het niet een doorsnede van de gemiddelde inwoner van Den Helder vertegenwoordigd dan zal het bij lange na niet overtuigend zijn. Ik ben niet tegen een stadhuis op Willemsoord. Maar eerlijk is eerlijk: als meer dan de helft van de inwoners bezwaar heeft dan moet ernaar geluisterd worden. Wat zijn de bezwaren (zoals o.a. de slechte bereikbaarheid lees ik) en is daar wat aan te doen? Moet er dan toch nagedacht worden over alternatieven? Enzovoort.
   Tot nu toe blijkt de petitie nog niet massaal te worden ondertekend…..

 4. Ik zie dat er een aantal mensen “anoniem” heeft getekend.
  Slechte zaak : komt de geloofwaardigheid helaas niet ten goede.
  (voor de goede orde : ik ben ook tegen)

  • Richard, die hebben wel hun naam en email adres ingevuld. Zij willen alleen niet met hun naam op de site komen. Dat wil niet zeggen dat hun tegenstem niet zou tellen. 585 inmiddels 🙂

 5. Als men wil dat deze petitie kans van slagen heeft, zal men er toch meer ruchtbaarheid aan moeten geven, denk ik zo maar.
  Los van hoe ik er over denk.

 6. Ik denk idd meer ruchtbaarheid maar verder : ook mensen kunnen laten tekenen die voor zijn.
  Dan heb je het effect van een referendum .
  En is het mogelijk om een goed vergelijk te maken.
  En wie niet stemt moet achteraf niet zeuren.
  Zo is het in grote lijnen meteen duidelijk hoeveel voor en tegenstanders er zijn.

  Lijkt mij wel zo eerlijk.

  • Je kunt bij petitie.nl geen referendum houden. Je kunt daar alleen tekenen of je voor of tegen iets bent.

  • Goed idee, want de kans is groot dat door luiheid, onverschilligheid en onwetendheid van veel mensen het aantal ondertekenaars ver beneden de helft van de stemgerechtigden zal blijven. En daar zal dan van gemaakt worden dat “dus” de rest, de grote meerderheid, vóór het stadhuisplan is.

 7. Even ongeacht mijn persoonlijke mening : met een petitie van voor en tegenstanders ben je in mijn ogen duidelijker dan :” het over grote deel is tegen ” uitspraak.
  Dat is dan mooi door getallen zichtbaar.
  Maar wel veel reclame maken voor deze petitie ,en dan denk ik aan: Krant,Sociale media,LOS en noem maar op.Zodat niemand achteraf gaat lopen roepen : ik wist het niet.
  En dan alleen de keuze uit : voor of tegen.

 8. Er moet nu ook een petitie voor het stadhuis komen. Dit om de voorstanders een kans te geven! En kan ze gelijk de mond snoeren.
  Vraagje hoe zit het met meerdere tegen en/of voorstemmers op hetzelfde IP adres?

  • Als het goed is, onthoudt het systeem de adressen van waaruit gestemd is en accepteert het van ieder IP-adres niet méér dan één stem.

   • Kwalijke zaak. Er zijn genoeg situaties dat meerdere personen op het zelfde IP adres zitten met ieder hun eigen mening.

    • Is waar, maar aan de andere kant: zonder die beperking zegt zo´n peiling erg weinig, want dan is het voor fanatieke figuren té makkelijk om hun stem een enorm gewicht te geven.

 9. Sinds de invoering van de referendum-wet , is de regering verplicht om bij 300.000 handtekeningen mee te werken aan zo`n referendum .
  Op een bevolking van 17.000.000 is 300.000 minder als 2 procent . Als we dit afzetten tegen een stad met slechts 57.000 inwoners zouden 1100 handtekeningen genoeg moeten zijn om de gemeente nogmaals te vragen om een volksraadpleging .

  • momenteel 4 mei om 19:30 1192 ondertekeningen dus die hoeveelheid is al bereikt

 10. Ik scrol uit nieuwsgierigheid eens door de lijst (er zit nu een goede vaart in!) en kom tot mijn verbazing ook stemmers tegen van buiten Den Helder. Het lijkt mij dat zij niets te maken hebben met een stadhuis binnen de gemeente. Deze stemmen kunnen natuurlijk niet meetellen. Het gaat om de mening van de inwoners van Den Helder en het moet een serieuze meting blijven. Ik hoop dat initiatiefnemers zich realiseren hoe belangrijk dit is.

  • Er zijn veel mensen in Nederland die de huidige verkwanseling van de museumhaven ter harte gaat hoor. Die mogen ook hun mening geven vind ik. Het gaat hier wel om Nederlands erfgoed.

 11. Leuk hoor, zo’n mening Dirky. Maar daar gaat het nu even niet om. Het gaat om een serieuze petitie van de inwoners van Den Helder over het stadhuis van Den Helder. Iemand uit Nijmegen of Weesp hoort daar niet in thuis. Uiteindelijk zullen deze stemmen van buiten de stad door het gemeentebestuur ook niet meegeteld worden natuurlijk. De stelling is dat veel inwoners tegen zijn tegen zijn. Inwoners uit Julianadorp en Den Helder worden opgeroepen om te tekenen.

 12. Er komen verkiezingen aan en dan is het tijd om af te rekenen met de gevestigde orde. Ga dan stemmen en stem op de juiste. Nautisch is toch duidelijk. Gemeentehuis? Het is om te lachen en huilen te gelijk.

 13. Ik moet zeggen dat (op dit moment) 1.822 petitie ondertekenaars (3,25% van het aantal inwoners) nog niet echt hoog is.
  Valt me eigenlijk tegen (of mee voor wie dat vindt).

 14. kan hier weer eens aandacht aan gegeven worden?
  de eerste dagen toen het net op DHA stond is er goed getekend, de laatste paar dagen is het beetje ingestort

Comments are closed.