Protest GroenLinks tegen weigering rolstoelpad Donkere Duinen

10

Den Helder – GroenLinks heeft schriftelijke vragen ingediend omtrent de weigering van het college een bestaand pad in de Donkere Duinen te verharden, zodat er ook een korte route voor rolstoelers en mensen met een rollator ontstaat. Door de onverharde paden is gebruik voor duizenden gehandicapten en senioren onmogelijk. In juni 2019 diende GroenLinks hiertoe een plan in, dat aanvankelijk positief werd ontvangen door gemeente.

De motivatie achter dit plan was de toezegging van gemeente om het Verenigde Naties verdrag voor een toegankelijke samenleving uit te voeren. Steeds meer natuurgebieden zijn- of worden de laatste tijd in Nederland voorzien van een rolstoelroute. Daardoor wordt een gebied ook aantrekkelijker voor gehandicapte- en oudere toeristen.

In februari 2020 maakte een ambtenaar samen met enkele rolstoelers een verkenning. Aanbevolen werd om een korte route door het park aan te passen. Op 24 maart besloot het college echter het plan af te blazen. De argumenten waren dat er niets mag veranderen in een Natura 2000 gebied en dat rolstoelers maar gebruik moesten maken van het toegankelijke Mariëndal.

GroenLinks protesteert hiertegen:

 1. In vele andere Natura 2000 gebieden zijn ook rolstoelpaden aangelegd, onder meer op de Wadden.
 2. Het gaat om het verbeteren van een bestaand pad, niet om het aanleggen van een nieuw pad. Het argument van ‘natuurbescherming’ is buiten proportie. Er wordt geen enkele schade of verandering aan de natuur aangebracht.
 3. Gebiedsvreemd is niet van toepassing. Er kunnen bijvoorbeeld grastegels gebruikt worden.
 4. Het gaat om het aanpassen van een korte route, niet om alle paden van het bos.
 5. Volgens de gemeente ‘moeten rolstoelers maar gebruik maken van het nabij gelegen Mariëndal.’ Dit is een betuttelend en discriminerend ‘appels en peren’ verhaal. Mariëndal is een polderlandschap, Donkere Duinen een bos. De tijd is voorbij dat overheden bepaalden waar gehandicapten wel- of niet van mogen genieten en mee mogen doen.
 6. GroenLinks heeft sterk de indruk dat gemeente kiest wat haar het beste financieel uitkomt, en dan ander beleid terzijde schuift, ook het landelijke.

Actie
GroenLinks gaat actie voeren om steunbetuigingen vanuit de bevolking te krijgen. Niet alleen voor rollers en hun begeleiders, maar ook (groot)ouders achter de kinderwagen. Iedereen kan een mail sturen naar keesdejager@mac.com met ‘natuurlijk… ook voor rollers’ in het onderwerp. De gegevens blijven strikt anoniem en worden nergens anders voor gebruikt.

10 REACTIES

 1. Een teken aan de wand. Het is de Gemeente natuurlijk te duur. De kosten van overbodige uitgaven en de toekomstige niet te overziene crisis laat zich hiermee al zien. De bevolking , en met name bepaalde groepen worden de dupe. Natura 2000 , is natuurlijk een rot smoes. Donkereduinen, is een door de mensen aangelegd , dus gèèn uit de natuur ontstaan bos, net als Marieendal, dat is gewoon weiland geweest. Dus , die redenering volgende ,men plant een boom en noemt dat natuur . Dan mag je er volgens natura 2000 niets meer aan veranderen.

 2. De gemeente heeft überhaupt nog een hoop in te halen in de toegankelijk maken van haar gemeente t.b.v.rollator- en rolstoelgebruikers. Menig stoep is te hoog voor de meesten van hen.

  We weten inmiddels wel waar de gemeente hun geld aan uit wil geven. Of zijn ze vergeten dat er ook nog een potje “Bereikbaarheid Kust” bestaat, waar ze deze rolstoel vriendelijke paden uit kunnen financieren.

  Verder kan men volgens artikel 6.1 Rechtsgevolgen ex artikel 12 (vergunningen) gewoon een vergunning aanvragen voor het verharden van paden…
  https://www.natura2000.nl/sites/default/files/gebieden_aanwijzing_en_archief/084/N2K084_WB%20HN%20Duinen%20Den%20Helder-Callantsoog.pdf

 3. Zoals een oud Hollands spreekwoord zegt: Ike en de rest kan stikken.
  De gemeente houd liever het geld voor het o zo mooie (????) nieuwe stadshuis.
  Waar natuurlijk ook geen openbaar vervoer is voor slecht ter been zijnde.
  Helaas gaat dit ten kosten van andere en dit doen ze met een lach.
  En zo zouden ze nog wel meer regeltjes weten te vinden, zodat het niet door kan (??????) gaan.
  De gemeente moet eerst eens luisteren naar de bewoners en niet doen als of die er niks van afweten.
  Of tijdens de verkiezingen zeggen dat ze tegen zijn en als ze er dan eenmaal zitten spontaan voor zijn.
  O ja kan ik meteen mijn eigen winkel plaatsen op de oude rijks werf.

  Het is en het blijft een puinhoop in de gemeente raad!!!!!!!!

 4. Wat is er met de subsidie gedaan, die de gemeente enkele jaren geleden voor onderhoud aan het bos heeft gekregen ? Ik meen mij te herinneren, dat ,dat om tienduizenden euro,s ging.!.

 5. Er spelen in dit artikel, en met name in de reacties, een drietal verschillende dingen. Laten we die uitrafelen:
  1 Het immer gemekker uitgaven vs investering gemeentehuis (ik heb de petitie overigens (tegen) getekend);
  2 Natuurbehoud;
  3 Rolstoelbeleid/-bereikbaarheid.

  Ik ga me even beperken tot punt drie (uiteindelijk gaat hier het artikel over)

  Gelukkig ben ik gezond ter been; ik kan me dus te weinig inleven in mensen die (enigszins) verbonden zijn aan een rolstoel. Wel is er veel verbeterd. Ik herinner me de strandopgangen, de verbeteringen aan station Zuid. Om me heen zie ik niets anders dan mooie verbindingen tussen straat en stoep. Maar ik ben goed ter been dus ik heb makkelijk praten.

  Ik geloof dat een (loop)beperking altijd een beperking zal blijven. Wat is de volgende stap bijvoorbeeld; een lift in de klimtoren? Asfalt richting de pieren?

  Volgens mij gaat het ook veel meer om wie de rolstoel duwt en wie er mee gaan. De communicatie en interactie.

  • ja ze komen hier met busladingen tegelijk naar de Donkere Duinen, echt waar hoor.

 6. Groenlinks dient een motie voor de bühne in voor hun lid Kees de Jager met zijn eigen vervoers bus. Een voorbeeld van cliéntelisme. Nu kan ik mij herinneren, dat Innerwheel, de DamesRotary eens speciale rolstoelen bij een strandopgang heeft laten plaatsen. Dit is dus een schone taak voor de Rotary en hun aangesloten stratemakers.en geen taak voor de belastingbetaler en het oplossen van een privé probleem.

Comments are closed.