PVV vraagt opnieuw om wapenstok en pepperspray voor boa’s

38

Den Helder – De Helderse boa’s moeten zo snel mogelijk worden uitgerust met wapenstokken en pepperspray. Dat stelt de Helderse PVV in een ‘wilde motie’ die is aangekondigd voor de eerstvolgende raadsvergadering. Aanleiding zijn de recente gewelduitingen tegen boa’s, elders in het land. Behalve wapenstok en pepperspray moeten de boa’s ook zo goed mogelijk worden getraind in het gebruik van deze middelen, zoals geregeld in de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing BOA (RTGB).

Na de mishandeling van handhavers in IJmuiden zijn voor 26 mei en 1 juni in meerdere steden acties door boa’s aangekondigd. Ook de handhavers zelf willen meer middelen om zich te kunnen verdedigen. Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, gaf vrijdag nog aan de oproep te snappen. Ook enkele burgemeesters roepen de minister op de boa’s te voorzien van wapenstokken en de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Arthus van Dijk gaf vrijdag aan dat een wapenstok inderdaad ondersteuning kan bieden.

“Boa’s leveren een waardevolle bijdrage aan het leefbaar maken van de gemeente Den Helder”, stelt de PVV, “maar mede door de Coronacrisis worden ze ook geconfronteerdmet handhaven van de openbare orde. De uitrusting van boa’s die werkzaam zijn in de gemeente Den Helder bevat nog steeds geen wapenstok en pepperspray.” Burgers en de gehele samenleving staan onder zeer grote druk door, wat de Helderse PVV “het onnodige en overdreven ‘nieuwe normaal'” noemt. “Maar het is ontoelaatbaar dat boa’s te maken krijgen met agressie en geweld. Ze moeten de middelen hebben zichzelf en anderen te kunnen beschermen tegen agressie en geweld, alsmede om waar nodig handhavend te kunnen optreden met betrekking tot de openbare orde.”

38 REACTIES

 1. Hadden ze allang al moeten hebben, denk dat er eerst een dode moet vallen ..
  Respect voor de handhavers ik zou het niet kunnen tegen het soort die denken dat de regels niet voor hun gelden …

 2. Natuurlijk is het waar dat agressie en geweld tegen boa’s niet goed te keuren is maar om ze ook een wapenstok en pepperspray te geven lijkt mij niet verstandig. Het zou meer op zijn plaats wezen dat er weer Gemeente Politie moet komen en de Boa’s c.q. handhaving weer terug gaan naar de ondersteuning van de Politie voor taken waar Politie geen tijd voor heeft zoals fout parkeren, hondenbeleid o.a. en administratieve werkzaamheden die dit mee brengt. Denk ook dat de gemiddelde agent hier niet blij mee zal zijn als een Boa een wapen draagt gezien de zware opleiding c.q. de fysieke training die ze hebben gehad. Dus een ‘wilde motie’ die voor mij zeer ab normaal overkomt.

  • daar de politie steeds meer taken overhevelt naar BOA’s vind ik het wel een goed idee, dan moeten ze wel 2 niveau’s BOA’s gaan instellen, de parkeer BOA’s die we nu hebben en dan de bewapende BOA’s die tussen de parkeer BOA en de politie in zitten qua niveau en ingezet worden bij de taken waar problemen niet uitgesloten worden (kroegen strand evenementen etc) maar dat ze dan wel een gedegen opleiding krijgen

    • en waarom schalen ze dan niet een geselecteerd deel BOA’s op naar dit hoger niveau BOA? zitten toch wel heel onbekwame mensen in het bestuur

     • Dat opschalen kan alleen als je de daarbij horende opleiding hebt genoten, en dat hebben deze BOA’s niet. Opleidingen zijn duur, en kosten tijd. Ik vermoed dat de meeste gemeenten, en particulieren die BOA’s inhuren voor evenementen en dergelijke, niet bereid zijn duizenden euro’s neer te tellen voor de benodigde opleiding die toestaat dat je onder bepaalde omstandigheden (dus zelfs dan nog steeds niet altijd) een wapenstok en pepperspray bij je mag hebben.

     • erg suggestief allemaal, met andere woorden u weet het eigenlijk niet maar wil wel iets neerzetten om maar duidelijk te maken dat u tegen het weerbaar maken van vaak weerloze BOA’s, die wel door de gemeente naar gevaarlijke situaties gestuurd worden, bent?

     • Ik suggereer helemaal niets, dat doet u hier. Alweer overigens, net zoals in dat andere bericht waarin u suggereert dat mensen die tegen het bewapenen van BOA’s zijn wel een grote bek geven nadat ze ‘weer eens’ een overtreding hebben begaan, en daarom bang zijn om rake klappen te krijgen. Waarmee u even laat zien dat u het hartstikke normaal vindt om rake klappen uit te delen op basis van niets anders dan een ‘grote smoel’. Zo iemand heeft niets te zoeken in het vak van BOA of politie, zo iemand gaat het niet om het handhaven van de orde of wet, zo iemand gaat het alleen om het uitoefenen van macht.

 3. Waarom zowel een wapenstok als pepperspray? Gebruik van een wapenstok nodigt uit tot verkeerd gebruik waarbij (blijvend) letselschade niet uitgesloten kan worden. Daarnaast is een intense training vereist voor het gebruik van een wapenstok. Mijn inziens vindt ik pepperspray wel een goede optie mits getraind en onder strikte voorwaarden. Dat geeft handhavers de gelegenheid om actie te ondernemen of uit een gevaarlijke situatie te vluchten.

  Daarnaast heb ik ook bedenkingen over het blauwe, opvallende, uniform van handhaving en boa’s. Ik zal nooit begrijpen waarom handhaving geen deel uitmaakt van Politie en hetzelfde uniform gebruikt wat meer gezag uitstraalt, ook van grotere afstand.

  • totaal oneens, respect er in rammen met die wapenstok, is het meteen gedaan met dat respectloze gezeik tegen de hulpverleners, wie niet horen wil moet maar voelen, keihard optreden

   • Heel eng ventje, die Peter met zijn ‘respect er in rammen’. Brrr. Voor wettelijk (legaal) gebruik van mishandelende acties is er wel zeker een gedegen persoonlijkheidsonderzoek en erkende training nodig voor dat de overheid een onverlaat loslaat op problemen bij burgers.

    • Na een dagje rammen met de wapenstok zit een paar dagen later de brievenbus propvol met brieven van advocaten.
     Overigens, als Peter zelf BOA is, en daar lijkt het op, dan zegt dat genoeg over het niveau van BOA´s.

 4. Wat is eigenlijk het probleem hier met onze BOA’s in Den Helder? Nooit problemen van gehoord, Loopt allemaal prima hier heb ik de indruk. Fijne gemeente, behalve het bestuur dan……….dat dan weer wel

 5. Klopt Dirky tis vrij rustig hier in Den Helder, denk maar niet dat iedereen Boa kan worden, dit zijn slimme mensen en niet zomaar hun wapen pakken .. nu hebben ze niks en laten zich slaan zonder terug te slaan, ik zou dat niet kunnen omdat ik het geduld niet heb .. ik zeg zo snel mogelijk bewapenen ..

 6. Bewapenen van onnozel volk kan alleen maar ellende veroorzaken
  Ik kan me niet heugen dat er in den helder problemen zijn geweest ivm agressie richting boa’s, hoewel de aanblik van dat volk bij mij de nekharen wel overeind doen staan
  Ik.mag mezelf ook niet bewapenen

  • Mee eens. De BOA is vooral bedacht om mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt aan een baantje te helpen. Zulke mensen met gezag, en straks ook nog met een wapen, op de burger af te sturen is een slecht idee.
   Het beste zou zijn BOA helemaal afschaffen en degenen die daar geschikt voor zijn een opleiding tot volwaardig politieman/vrouw aan te bieden.

   • Dan kan ik dus ook BOA worden,maar dan wil ik wel een pijl en boog ,met van die zuignapjes op de pijl want ik wil niemand blijvend letsel geven.
    En een wapenstok van piepschuim.

   • Ach
    Ze hebben zeker een nuttige functie
    En ik geloof dat het niveau van het volk de laatste jaren wel stijgt
    Toch moet je voorzichtig zijn, mandaat om geweld te gebruiken moet bij de professionals blijven

 7. Een wapenstok en pepperspray kun je verdedigend en aanvallend inzetten en daar zit wat mij betreft het verschil. Een Boa dient overtredingen te handhaven waar het publiek zich aan ergert. Echter, helaas is het vandaag de dag zo dat het aanspreken/beboeten van deze overtreders kan ontaarden in onveilig gedrag jegens de Boa’s. Dan is het fijn als betreffende Boa, ter verdediging, kan teruggrijpen naar genoemde verdedigingsmiddelen.

  Ik geloof dat Boa’s prima in staat zijn om in te schatten wanneer er opgeschaald dient te worden naar bijvoorbeeld politie inzet. Ik denk dan ook niet dat zij de grens van hun taken uit het oog zullen verliezen. Alsof ze nu ineens een charge zullen uitvoeren.

  In combinatie met een bodycam geven we zo de Boa de status en de middelen die zij verdient. Weerstand bij het handhaven (van vooral jeugdigen) zal afnemen. De Boa zal beter in staat zijn om haar nuttige werk te blijven doen.

  De Boa’s, ik kom ze regelmatig tegen, doen goed werk. Chapeau!

 8. Dit ´Boa incident´ is zeker niet goed voor het vertrouwen van de gemiddelde Nederlander in de kracht en souplesse van onze handhavers en dat is in dit geval een bijkomende schade die we als samenleving graag willen vermijden.
  Bovendien, de jongeren waar het hier om gaat zijn niet van het doorsnee soort dat je dagelijks om je heen ziet, ze zijn duidelijk losgeslagen en voelen zich (vooral ook doordat de beelden natuurlijk gretig onze aandacht trekken) machtiger dan ooit. Kijk vooral eens naar het televisieprogramma ´Dreamschool´ om enig inzicht te krijgen in de gedachtewereld van bepaalde groepen jongeren.
  Voor sommige mensen helpt op bepaalde momenten een gesprek maar voor andere op precies hetzelfde moment juist een flinke ´tik om de oren´.
  Die extreme verschillen in effectieve benadering zijn trouwens ´van alle tijden´.
  Het meest weerzinwekkend vind ik persoonlijk overigens diegenen die zo’n verstoring lafhartig filmen en zich daarbij dus tevens afsluiten van wat er daadwerkelijk gebeurt.
  We weten allemaal uit het verleden heel goed wat er gebeurt wanneer je iemand die in staat is om door precies dán te filmen wanneer een onschuldig iemand geslagen en mishandeld wordt bijvoorbeeld op enig moment ´een ander soort order´ geeft.
  Die order wordt dan zeer waarschijnlijk ook gedachteloos uitgevoerd …
  Die filmer waant zich namelijk volledig onschuldig en bovendien stoer op een moment dat dat natuurlijk volstrekt ongepast is dus met níét ingrijpen bij eclatant onrecht maar het wél gretig filmen plaats je jezelf eigenlijk gewoon buiten de gerechtigheid en de samenleving.
  Je toont dan namelijk zonder enige omhaal of terughoudendheid en onbeschaamd je meest onmenselijke kant aan tegenover volstrekt onbekenden en daar is dus naar mijn mening bestraffing weliswaar waarschijnlijk niet rechtmatig maar zeer zeker juist wel op zijn plaats.
  Beschaving moet je aanvoelen of aangereikt krijgen en de ´filmers´ zijn nu precies de types waarvan we er allemaal nog wel eentje kennen uit onze schooltijd en die daar schijnbaar ongevoelig voor zijn en waarvan we dan stilletjes hopen dat we die later in ons leven nooit meer zullen tegenkomen.
  Ook de man met de spillepootjes in het te ruime donkere broekje (staande naast de steeds maar pontificaal in beeld staande opgewonden ´Mister Orange´), de man die laf (want hij benadert zijn slachtoffer ongezien en schuin van achteren) uithaalt naar de Boa omdat hij zich vanuit die positie veilig waant (de Boa is aan het bellen) is van hetzelfde eerloze soort.
  Hoe pakken we dit soort gedrag nu het beste aan is natuurlijk de enige juiste vraag.
  De optimale oplossing voor dit soort extreme gebeurtenissen is de jongeren beheerst en met ´gelijke munt´ terug te betalen.
  Met andere woorden; íédereen die gefilmd (en natuurlijk vervolgens te herleiden is) rondóm het incident met de Boa´s behoort sowieso een ´Covid prent´ van 390,- Euro (95,- Euro van 13 tot 17 jaar) te krijgen, allemaal dus.
  Daarnaast natuurlijk ook automatisch ´een strafblad aantekening´, dit ook wegens overtreding van de Covid regels.
  Het is helemaal niet zo slim om het allemaal te filmen dus … makkelijker zoeken naar alle aanwezigen kan de politie bijna niet.
  Bovendien laten we op die manier zien dat we ons als samenleving in geen geval laten afleiden door geesteloze relletjes van medelanders in onze strijd tegen Covid en dat we daarnaast altruïstisch genoeg zijn om dat volledig in het belang van het beschermen van onze kwetsbare bewoners in de verpleeghuizen en ons zorgpersoneel op de I.C´s te doen.
  We laten op die manier dan dus zien dat we: consequent zijn, principieel en van goede wil. Dat feit op zich dwingt al respect af, speciaal in dit soort gevallen en zelfs soms bij de aanstichters van een mishandeling.
  ´Spillepoot´, de man die daadwerkelijk slaat krijgt bovenop de Covid boete vanzelfsprekend een rechterlijke straf voor mishandeling, alles staat op beeld (twee keer ´niet zo slim´ dus), daar kan derhalve ook niemand meer omheen.
  Om het vertrouwen in de rechtsstaat daarnaast overeind te houden zullen we nu bovendien de Boa´s op enige manier toch wel wat weerbaarder moeten maken (de ´bodycam´ die @ Ed aanreikt lijkt me overigens daarbij zeer zeker ook een passende optie), ook dat kan nu helaas niet anders meer.
  Vreselijk jammer natuurlijk (het streven is vanzelfsprekend zo min mogelijk bewapening bij publieke functies, dat is prettiger voor iedereen) maar dat het gaat helpen (aan het eind van het filmpje is dat goed te zien) bewijst de agent wel die de Boa´s in zijn eentje met slechts een wapenstok te hulp schiet; de groep spat werkelijk meteen van angst uit elkaar.
  Alleen al bij het zíén van een wapenstok (´Hij trekt stok ouwe!´ gilt een kleinhartig en van het bestaan van enig lidwoord onbewust meisje op hoge toon) rennen de voorheen zo stoere oproerkraaiers meteen als bange konijnen alle kanten op.
  Op de filmer en de mishandelaar na is de rest van de groep zich dus echt terdege bewust van het feit dat men behoorlijk ´fout´ zit, doodsangst voor onterechte klappen is het zeker niet.

  • Je noemt letterlijk het probleem: ‘groepen’. Want zonder groepsvorming zullen veel jongeren twee keer nadenken voordat ze kattenkwaad uithalen. In een groepje moet je jezelf bewijzen volgens het boekje. Uiteraard heeft de opvoeding ook een groot aandeel. Jezelf de titel ‘vader of moeder’ geven zonder het te verdienen komt helaas iets te vaak voor …

 9. de mensen die hier tegen zijn hebben vast zelf iets op de kerfstok of zijn die mensen die een grote smoel tegen de BOA’s hebben wanneer ze weer eens een overtreding plegen en dus zijn bang dat wanneer de BOA’s bewapend worden ze rake klappen krijgen

  • Ga jij even gauw fietsen met je drogreden .. potverdorie, hier kan ik me toch zo kwaad om maken.
   Ik wil geen mensen zonder de juiste opleiding bewapenen, dat noem ik mijn gezonde verstand gebruiken. Mij proberen af te schilderen alsof ik, als aan de lopende band, weer eens een overtreding pleeg en alleen maar bang ben om klappen te krijgen is tenenkrommend.

   • Als jij mijn reacties doorleest dan wil ik ook een gedegen opleiding voor de groep BOA’s die dan daarna bewapend worden, maar daar lees jij gewoon overheen, en daar bijschilderen jij en anderen hier de BOA’s af als achterlijke ondergeschikte ongeschikte afgekeurde kneuzen die nooit een opleiding zouden kunnen halen en geven deze kneuzen geen schijn van kans om zich te bewijzen en ja daar kan ik dan weer kwaad om worden en dan denk ik weer verder waarom is dit en ja dan komt er in mij op dat jullie dus gewoon bang zijn voor consequenties, geef mij eens een andere reden waarom jullie zo tenenkrommend denigrerend tegenover de BOA’s zijn?

    • Lees ik daar overheen? Oh, vandaar dat ik er antwoord op gaf, en je erop attent moest maken dat het door jou gewenste gedeelte BOA’s met opleiding al bestaat!
     Verder zou ik het wel prettig vinden als je mij geen woorden in de mond gaat leggen die ik nooit heb geschreven, met je ‘jij en de anderen’.

     Dat ik persoonlijk bang ben voor de consequenties klopt wel, maar dat is niet om persoonlijke reden, ik heb nog nooit met die gasten te maken gehad op professioneel vlak. Ik maak me zorgen om de gevolgen voor de maatschappij in zijn geheel. Een groep mensen zonder gedegen opleiding de straat op willen sturen, met machtsmiddelen die gebruikt mogen worden tegen een burger ‘met een grote smoel’, dat is vragen om een geweldsspiraal.

 10. Feit is dat handhaven steeds moeilijker wordt.
  Het publiek wordt assertiever en soms agressiever.
  Zelfs de echte politie heeft daar moeite mee. Vrijwel elke dag zijn er berichten over agenten die worden mishandeld. Of het andere uiterste, en als de politie een keer wél hard optreedt komt er vaak achteraf een hoop gedonder van.
  Is het in die moeilijke situatie nog verantwoord mensen in te zetten die de kwalificaties missen om agent te worden?

 11. Tja @HZdwg, u raakt daar een gevoelig punt, mijn betoog schiet vind ik nu toch wel een beetje tekort en dan vooral met betrekking tot het eenvoudig maar aannemen dat ´extra bewapenen´ altijd en overal meteen een juiste en passende oplossing zal zijn.
  Dat krijg je wanneer je een beetje vanuit boosheid reageert vanwege het onrecht dat kort daarvoor via zo’n walgelijk filmpje je netvlies is gepasseerd, dat zal het zijn geweest.
  Bovendien, de minister is het met u eens en hield gisteren zijn principiële en ´knuppelvrije´ poot zo stijf als een plank.
  Krachtiger reageren op ´de situatie´ in IJmuiden kon het wellicht inderdaad nog wel eens zijn om eerst maar eens een uitgebalanceerde discussie te houden over ´het hoe en waarom´ van de Boa.
  De tijden veranderen en we moeten ons vanzelfsprekend wel aanpassen aan nieuwe situaties.
  Parallel daaraan hoort natuurlijk ook een openbare discussie te verlopen over welke soort van handhaving ´krachten´ we met z´n allen zichtbaar op straat willen.
  Ook begrijpt iedereen dat Boa´s bijzonder nuttig werk verrichten en bovendien dat; de politie ook nog de taken van een boswachter, een parkeercontroleur en andere handhavingsfuncties laten uitvoeren niet meer van deze tijd is en daarnaast te duur.
  Wederom geld beschikbaar stellen om meer politieambtenaren op te leiden lijkt aantrekkelijk maar je wil toch ook zeker geen hoogopgeleide ambtenaren achter triviale zaken aan sturen en daarmee belastinggeld over de balk smijten.
  Zelf ben ik echt wel een fan van de Boa want hoewel er natuurlijk altijd een paar rotte appels in elke samenleving verkeren hebben de meeste mensen toch zeer zeker baat bij een mild uitgeruste en toegankelijke opsporingsambtenaar die door zijn welwillendheid en vriendelijk ´gezicht´ zeker van toegevoegde waarde zal zijn voor een aangename samenleving om in te verkeren.
  We vergeten vaak hoe belangrijk vooral ook ´het uitzicht´ op opsporingsambtenaren is vanuit het perspectief van een welgezinde, toegenegen burger en we moeten ons eigenlijk dus vooral niet laten ´terroriseren´ door uitwassen, in dit geval de misstanden zoals we in IJmuiden zagen.
  Daarnaast geeft een complete wapenuitrusting een rustig gevoel aan de één terwijl het voor de ander juist vooral een teken is van ´oei, opletten hier, echt veilig is het hier blijkbaar niet´.
  De voorheen genoemde ´Bodycam´ zou misschien toch ook al een flink verschil maken.
  Bedankt voor uw opmerking @ HZdwg.

  • Inderdaad, in welke vorm het “kleine handhaven” moet worden gegoten, aangepast aan de maatschappelijke ontwikkelingen, gerespecteerd en toch betaalbaar, dat is een probleem waarvoor geen eenvoudige oplossing voor de hand ligt.
   Ik denk ook dat de oplossing gezocht moet worden in een of andere vorm van nauw elektronisch toezicht op het handelen en het behandeld worden van de eenvoudige handhavers.

 12. Handhaven en orde zijn taken voor de Politie.De Boa is een slechte tussen vorm voor iedereen.
  Typisch een Hollands voorbeeld van “polderen” zoals de politiek dat zo mooi zegt.

  • veel taken worden langzaam overgedragen naar handhaving, en dat is best wel een goede verandering, kan de politie zich op de zwaardere criminaliteit focussen terwijl de BOA’s de lichte overtredingen in de hand houdt, zonde van een politieagent zijn tijd om een parkeer bon uit te schrijven niet? vandaar dat vooral de nieuwe instroom handhavers gemotiveerde BOA’s zijn met een goede gerichte opleiding daarin en zeker niet meer de Melkert banen zijn van de jaren 80 zo als een hoop hier boven nog steeds denken, dat zijn vast van die antieke “weet je nog” zemelaars die in het verleden vast zitten geroest en bang zijn voor verandering

 13. Een Boa is net zo iets onzinnigs als een “off the road motor.Tussen vorm van een weg motor en een cross motor, voor beide niet geschikt.

  • en welke oplossing voor het handhavingsprobleem zou dan wel geschikt zijn?
   (en nu niet domweg zeggen aannemen agenten want we weten beiden dat dat niet gaat lukken en het dus geen oplossing is)

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.