VVN vraagt gemeente om eenrichtingsfietspaden

12

Den Helder – Veilig Verkeer Nederland, afdeling Den Helder, is blij met de getroffen maatregelen rondom de scholen, vooral omdat dit ook de verkeersveiligheid onmiskenbaar ten goede komt. Al jarenlang stimuleert VVN schoolgaande kinderen van de basisschool te voet of op de fiets naar school te komen en al jaren pleit zij voor een autoluwe, of nog liever, autovrije schoolomgeving. Het is naast alle hinder die van de getroffen corona-maatregelen wordt ondervonden goed dat de ouders van de kinderen, maar ook de scholen, omwonenden en natuurlijk de kinderen zelf, de voordelen van een veel minder chaotische schoolomgeving ervaren.

Jonge kinderen vinden het lastig om afstand en snelheid in te schatten. Het is voor hen moeilijk te beoordelen of zij wel of niet voor een aankomende auto kunnen oversteken. VVN zet zich in om weggebruikers hierop te blijven attenderen. Juist in kinderrijke omgevingen moet autoverkeer zoveel mogelijk worden vermeden. Kinderen moet voldoende ruimte worden geboden om zelfstandig, maar vooral veilig naar school te komen.

Eenrichtingsfietspaden
Om ook fietsers voldoende ruimte te bieden, zeker nu het fietsverkeer door alle opgelegde beperkingen in het openbaar vervoer enorm zal groeien en nu ook de zomer voor de deur staat, moet het rijden op fietspaden in twee richtingen zoveel mogelijk worden tegengegaan. Dit kan heel gemakkelijk als er aan beide zijden van de weg, zoals bijvoorbeeld op de Boterrrug in Julianadorp, een vrij liggend fietspad ligt. VVN roept de gemeente op hiervan eenrichtingspaden te maken.

12 REACTIES

 1. ze kunnen van alles willen maar de gemeente gaat er toch niet op handhaven en heeft het dus ook weer totaal geen zin

 2. De zoveelste organisatie die voordeel wil halen uit de COVID-19 situatie en idd wie gaat dit handhaven. Daar waar dit te realiseren is tegen geringe kosten voor de samenleving, vooral doen. Maar dan niet onder de noemer van COVID-19. Doe dit op een tijdstip dat er toch al onderhoud in de planning was voor een bepaalde fietsroute. Naast een dalende economische verwachting voor u en ik, worden er al genoeg kosten gemaakt om aanpassingen te maken die straks toch ook indirect door u en ik moeten worden opgehoest. Waar is de hollandse nuchterheid gebleven?

 3. Op de Zuid- en Weststraat is het fietspad al eenrichtingsverkeer. Niemand die zich daar aan houdt.

 4. Je hebt niets aan deze maatregelen als er geen handhaving is. Natuurlijk, er wordt veel verantwoordelijkheid gelegd bij het (gezonde) verstand van de bevolking zelf en er zullen heus wel mensen zijn die overal even extra op letten, maar je kan er natuurlijk op rekenen dat er mensen zijn die daar zoals gewoonlijk lak aan hebben. Er zijn toch geen directe consequenties.

 5. Hoeveel handhavers zou de gemeente DH wel niet in dienst moeten hebben om al die stoute ongehoorzame burgertjes in toom te houden.

  • Helemaal geen…. alleen moeten de huidige handhavers eens uit hun isolement komen, optreden tegen overtreders dan komt hier snel ruchtbaarheid aan en gaat de rest zich vanzelf beter aan de regels houden….

 6. Tijdverspilling ,die fietsers houden zich er toch niet aan.Voor ons pand :twee fietspaden,met elk eigen rijrichting aan elke kant van de weg : ze doen maar wat.Ook gewoon over de de stoep,zeg je er wat van :krijg je een grote bek.Op het kerhof : heel veel fietsers.In de duinen op de wandelpaden :fietsers.
  En ga zo maar door,Zolang de fietsers zich nergens wat van aantrekken is dit allemaal zinloos en weggegooid geld.Vroeger kreeg je van Oom agent een prent als je op de stoep fietste.Nu rijden ze je voor je flikker en moet je eens kijken hoeveel er op de fiets met die klote telefoon zitten te spelen.Mag ook niet en is gewoon gevaarlijk.Maar handhaven ho maar ,dus wordt het alleen maar ergen en asocialer.

 7. Daar zit hem de kneep : de politie heeft veel te weinig tijd en mankracht voor wat ze eigenlijk zouden moeten doen.Daarom is via een werkelozen project destijds de “stadwacht” in het leven geroepen .Tegenwoordig :de handhaving cq Boa.Deze club wordt heden opgezadeld met taken die eigenlijk bij de politie horen .Dus het zit in “de kern” dus al helemaal fout.Met genoeg blauw op straat die dan ook nog eens hun werk naar behoren uitvoeren kan de hele handhaving weer terug in de bijstand.
  De enige manier om de “verhuftering” een halt toe te roepen.

 8. Ahjoh de gemeente vind dit natuurlijk een super idee, kunnen ze weer geld halen uit het potje ‘onnodige dure projecten’ want dat potje lijkt almaar groter te worden.

Comments are closed.