“Wethouder zonder partij kan niet in college”

9

Den Helder – Kan wethouder Remco Duijnker aanblijven als lid van het college, nu zijn eigen Seniorenpartij het vertrouwen in hem heeft opgezegd. De oppositie vindt van niet, van de coalitiepartijen zegt alleen Beter voor Den Helder duidelijk dat hij kan blijven.

“Een wethouder zonder partij kan niet in een college”, zegt fractievoorzitter Harmen Krul van het CDA. “Maar onze gedachten gaan nu vooral uit naar Carla van Driesten en haar moedige besluit. Wij beramen ons intern nog over de volgende stappen.” Harrie van Dongen meldt namens de Stadspartij: “Hij zit natuurlijk wel als wethouder namens de Seniorenpartij. Persoonlijk denk ik dat het lastig zal worden om dan te blijven zitten. Wij gaan dit woensdag eens op ons gemak bespreken binnen onze fractie.”

Ook coalitiepartner ChristenUnie ziet weinig toekomst voor de wethouder, zo laat Hans van Donkelaar weten. “Wij vinden het erg jammer dat de Seniorenpartij er uitgestapt is. Carla was een positief en gewaardeerd lid van de coalitie en we hadden haar er graag bij gehouden. De positie van wethouder Duijnker wordt een lastige en het aftreden van hem ligt erg voor de hand.” De VVD vindt het vooral een besluit van de Seniorenpartij. “Het is aan Remco Duijnker hoe hij hier mee omgaat”, stelt fractievoorzitter Petra Bais.

Gewoon jammer
De Partij van de Arbeid vindt het “gewoon jammer”, aldus fractievoorzitter Pieter Blank. “We zijn met elkaar goed op streek. Het is van het grootste belang in deze onbestemde tijd de bestuurlijke rust te bewaren om slagvaardig op situaties te kunnen reageren. Dat verwachten de burgers van onze stad van ons. We zullen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering ongetwijfeld een debat hebben over de ontstane situatie. Onze insteek is daarbij: slagvaardig koers houden op uitvoering. Bewoners zitten niet op gedoe te wachten. Zeker nu niet.” Volgens Blank hoeft Duijnker wat zijn partij betreft niet per se weg. “We gaan met een open houding het debat in.”

Beter voor Den Helder, de grootste partij in de coalitie, blijft Duijnker steunen. “Hij heeft voor onze partij een hele belangrijke portefeuille en wij zien graag dat Remco dat goede werk voortzet”, laat fractievoorzitter Carlo Assorgia weten. De portefeuilleverdeling van dit college is onderdeel van een lange en vruchtbare onderhandelingen geweest. Beter voor Den Helder zou het zeer betreuren wanneer hier aan getornd wordt”, aldus Assorgia.

Oppositie
De PVV is bij monde van fractievoorzitter Vincent van den Born erg duidelijk: “Het lijkt ons als PVV vanzelfsprekend dat de heer Duijnker direct zijn ontslag indient bij de gemeenteraad”. Woorden van gelijke strekking klinken uit de mond van Frans Klut, D66: “Als je geen partij meer vertegenwoordigt in het college, wat doe je daar dan nog?”. Marije Boessenkool van GroenLinks: “Wat het betekent voor de positie van de wethouder is niet aan mij om te bepalen, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat hij aanblijft nu zijn eigen partij het vertrouwen in hem heeft opgezegd.”

Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur ziet Duijnker ook graag snel vertrekken. Zij noemt hem “de meest onzichtbare wethouder ooit”. De fractie Dijk vindt het “een kwestie die binnen de partijleden en raadsleden moet blijven. Geen bemoeienis vanuit andere partijen”, aldus Mirjam Dijk. Nancy List van GemeenteBelangen is er nog niet uit: “Een vervelende situatie vind ik dit, jammer dat het zo heeft moeten lopen. Ik begrijp het standpunt van Carla en deel de mening dat Remco voor wat betreft het Seniorenbeleid zich nou niet bepaald ingezet heeft voor de Seniorenpartij. Ik ben er nog niet over uit of Duijnker nu aan moet blijven, ik zou hiervoor toch graag de reactie / verklaring van Remco af willen wachten.”

9 REACTIES

 1. Het is gewoon simpel. De seniorenpartij heeft hun wethouder teruggetrokken en stapt uit de coalitie.
  Aanblijven van deze wethouder is dan ook niet mogelijk.

  Als Beter voor Den Helder perse wil dat de wethouder aanblijft. Dan moet Beter voor Den Helder het huidige coalitie akkoord openbreken. En opnieuw onderhandelen over het aantal wethouders voor deze partij. Dit is alleen niet zonder risico. De overige coalitiepartijen zouden dan ook het vertrouwen kunnen opzeggen van Beter voor Den Helder, als zij 2 wethouders eisen.

  • Beste Marc,

   Ik ben van mening dat je hier 2 zaken uit elkaar moet houden.
   1. Volgens de Gemeentewet is het niet verplicht dat een wethouder verbonden MOET zijn aan een politieke partij. Het MAG wel.
   2. Is het wenselijk: Het vertrouwen in deze wethouder is onherroepelijk beschadigd. Echter, als de coalitie het vertrouwen niet opzegt kan deze wethouder aanblijven.

 2. Staatsrechtelijk is het finito voor Duijnker. Maar of het staatsrecht in Den Helder wordt gehandhaafd ? Daar helpt geen gemeentelijke eed aan !

 3. Hij blijft lekker zitten natuurlijk. En ach, er is nog een andere wethouder die niet namens zijn eigen partij in het college zit. #palermo

 4. Volgende week in het Palermo aan het Marsdiep: Kan een wethouder blijven zitten nadat hij door de gemeenteraad is weggestuurd? De week daarop: Kan een wethouder de gemeenteraad naar huis sturen? 16 maart 2022: Kan een wethouder voorkomen dat de uitslag van de verkiezingen openbaar wordt gemaakt?

 5. was als ambtenaar al ongeschikt ontslagen of netjes gezegd op non actief gezet toen ging deze charlatan schuiling zwart maken en wilde hij hem weg hebben samen met zijn maffia maatje van beter voor den assorgia dus zal hij wel bij deze club naar binnen worden gehaald een beetje zoals kies kees naar de vereniging van dwazen ging om een stroman in het bestuur te hebben die je alle leuke dingen toe speelt

 6. De seniorenpartij , mag je verwachten , heeft een programma , idealen en doelstellingen , net als elke andere partij .
  Als nu de partij zich terug trekt uit het college , lijkt het me logisch dat deze wethouder , als lid van die partij dat ook doet .
  Het lijkt me zeer opportunistisch als hij dit niet zou doen .
  Je kunt niet vliegeren zonder touwtje . Sterker nog , je staat voor lul .

Comments are closed.