Bestuurlijke vernieling

18

De Seniorenpartij heeft afgelopen week het vertrouwen opgezegd in haar wethouder Remco Duijnker. Toch mag hij, zonder de afgelopen twee jaar aantoonbaar nuttig te zijn geweest, wel aanblijven van nota bene een andere coalitiepartij… En de rest van de coalitie ging daar dinsdagavond verbazingwekkend genoeg, weliswaar schoorvoetend mee akkoord.

Het deed pijn om uitstekende politici zich vol zelfverloochening in allerlei bochten te zien wringen om met duidelijke tegenzin proberen recht te praten wat onmiskenbaar krom is. Zij moeten afgelopen week de Pasta Nepotissimo overduidelijk geserveerd gekregen hebben met een nogal zwaar te verteren salade Machiavelli als sidedish.

De coalitiepartijen gaven namelijk zonder uitzondering aan dat het allemaal niet sjiek was en dat zij graag hadden gezien dat Duijnker de eer aan zichzelf had gehouden, maar ook dat zij wel een bestuurscrisis wilden afwenden… Dat betekent niets anders dan dat “Beter voor Assorgia” het machtswoord heeft gesproken… ofwel, “Duijnker blijft behouden, of we stappen uit de coalitie..!”
Dan gaat het dus helemaal niet meer om politiek asiel bieden aan een wél functionerende wethouder, maar om het moedwillig in het zadel houden van een niet functionerende wethouder ten koste van heel veel gemeenschapsgeld.

Overstap
Wat zouden andere coalitiepartijen er nu van vinden, als ze om welke reden dan ook, het vertrouwen in hun eigen wethouder zouden verliezen en zeg dat hypothetisch bijvoorbeeld Heleen Keur ontspannen overstapt naar BvdH en het CDA feitelijk als politieke partij daarmee uitgeparkeerd zou worden..? Zou het CDA zich dan niet enorm genaaid voelen? Zouden zij dan niet verwachten dat de andere coalitiepartijen solidair met het CDA zouden zijn? Dat mag je toch hopen, alleen doen de VVD, het CDA, de Stadspartij , de ChristenUnie en de PvdA nu even niet mee aan het zijn van een solide, betrouwbare en sociale coalitiegenoot. Zij laten hun oude partner gewoon barsten en hun oren hangen naar verwerpelijk en plat nepotisme!

Het geeft ook ernstig te denken over de loyaliteit van Duijnker in de voorliggende twee jaar. Was hij eigenlijk altijd al niet een soort Wethouder van BvdH? Is de Seniorenpartij niet gewoon als voertuig gebruikt voor dit ex-familielid van Assorgia? Assorgia wilde namelijk in elke variant van de coalitieonderhandelingen immers hardnekkig vasthouden aan diezelfde Seniorenpartij (lees Duijnker…) Is dit nu de beloofde bestuurlijke vernieuwing? Onderling wantrouwen, zelfs onbetrouwbaar gedrag binnen de eigen coalitie, nepotisme van het zuiverste water en elkaar bedreigen met machtspolitiek…?

Vertrouwen
Het vertrouwen van de Helderse kiezer in de coalitie is inmiddels al dramatisch laag, maar het laatste spoortje is met deze move van de baantjescarrousel wel echt helemaal door het toilet getrokken! Dit schreeuwde dinsdagavond natuurlijk om een motie van wantrouwen. Die kwam er ook en de oppositie maakte terecht gehakt van de argumenten van de coalitie, maar de motie redde het uiteraard niet, omdat de coalitiepartijen, die zich ruggengraatloos hebben laten flessen, plichtmatig deze bedenkelijke move getalsmatig moesten afdekken. De betrouwbaarheid van, en het vertrouwen in het stadsbestuur is dan ook onherstelbaar beschadigd, waarna we nog wat stuurloos doormodderen naar de volgende verkiezingen met de afrekening in het achterhoofd. En waarom? Om een zwaar aangeschoten en beschadigde wethouder nog anderhalf jaar anoniem te laten rond schuifelen in een omgeving waarin hij binnen en buiten het stadhuis nog slechts meewarig wordt aangekeken? Hoe kan deze man ooit nog serieus verder?

De wonden zijn diep, het onderling vertrouwen in de coalitie is weg en het bestuurlijk lijk van deze coalitie moet zich nog 18 maanden voortslepen naar de verlossende verkiezingen, waarna er voor de meeste coalitiepartijen slechts bestuurlijke euthanasie door de kiezer rest. En dat is zonde, want bij het sociaal domein gebeuren onder leiding van Pieter Kos inmiddels goede dingen die een beter oordeel verdienen.

Toon nu als landelijke partijen & Stadspartij ruggengraat, jullie hebben uitstekende wethouders en ook prima raadsfracties, herwin het vertrouwen en maak een goede eindsprint, het is nog niet te laat. Kijk om je heen en herstel de situatie naar een wél betrouwbare coalitie die luistert naar haar inwoners en daarop ook de juiste dingen doet. Doe het, voor de stad en haar inwoners, maar laat je in godsnaam nooit meer zo gênant gijzelen door een toevallig passerende pastaboer.

Hans Boskeljon

18 REACTIES

 1. In de politiek van het Palermo aan het Marsdiep gaat het nog maar over twee dingen;

  -Wie krijgen de overbetaalde baantjes toegespeeld?

  -Waar worden de bestuurlijke maffiosi gehuisvest?

 2. Normaal gesproken reageer ik niet maar nu wil ik als inwoner van deze mooie stad toch iets kwijt. Hulde aan deze coalitie die kiest voor haar bestuurlijke verantwoordelijkheden. Den Helder laat zich ook bestuurlijk en professioneel naar buiten toe zien. Naast de mooie revitalisatie van de binnenstad, Willemsoord en nog veel meer mooie plekken is er eindelijk politieke stabiliteit na zoveel jaar ellende. Het op de man spelen zoals Dhr. Boskeljon doet is onprofessioneel en geeft het verleden van de politiek in Den Helder weer. Gelukkig komen na slechte ook weer goede tijden wat deze coalitie laat zien, Den Helder doet weer mee! Heer Boskeljon, ik ken u niet maar toch een advies: wees professioneel en beschaafd, dit zou u sieren.

  • Edward, ik reageer niet veel meer op DHA. Maar ik sta volledig en voor de volle 100% achter je.
   Wat hadden we dan liever gezien? Vette chocolade letters in de Telegraaf? Zie je wel dat het een zooitje is in Den Helder?
   Het wordt tijd dat een aantal mensen eens stoppen met “op de man spelen”en over hun eigen schaduw heenstappen. Dat is echt beter voor Den Helder!

   • heb liever dat dat zooitje amateuristisch ongeregeld wat zich het stadsbestuur durft te noemen over de schaduw heen stapt en meteen maar opstapt, Sesamstraat is er niets bij

 3. Hahaha, Hans de jaloezie druipt ervan af. Daar ga je van drinken, proost!

 4. mooi gesproken over interressante ontwikkeling in de soap. Den Helder en het bestuur . wordt vervolgd xD

 5. Vooral een ‘wat – als’ verhaal. Eerst komen de feiten maar dan ‘wat-als’ met dus speculatie en eigen visie. Ik denk dat andere overwegingen ook een duit in het zakje van dit besluit hebben gedaan. Politiek staat onze stad niet sterk bekend. Even geen ondermijding vanuit de Helderse politiek op dit moment en in deze tijd. Er zijn belangrijker zaken dan dat eindeloos politieke gebakkelij in onze staf.

 6. Het is even niet belangrijk wie de gastschrijver is. Belangrijk is of hij/ zij zijn/ haar best doet om aan waarheidsvinding te doen. De verheffing van Duijnker tot wethouder boven een organisatie waarin hij, als ambtenaar, grote problemen heeft gehad getuigt m.i niet van brille. Dat deze wethouder een “ familieband” heeft of had met de fractievoorzitter van de partij die hem heeft geadopteerd is ook al geen aanbeveling. Dat brengt mij tot een vraag. Ik heb eens vermoed dat Wouters ook een “ familieband” had of heeft met bedoelde fractievoorzitter. Mocht dat zo zijn dan zou de kenschets van Gerard Hoekmeijer “ Palermo van het Noorden” op zijn plaats zijn.

  • tja, het blijft een wilde havenstad…… en dat op de man spelen daar is men heel erg goed in, volgens mijn emperisch geheugen.

 7. Bodelo, je moet je is niet van de domme houden. Je weet dat Remco de ex-schoonvader is van Carlo Assorgia. Dat is algemeen bekend en al regelmatig vermeld bij de reacties.

  Het is gewoon niet kies om een zittende wethouder weg te kapen bij een partij die de wethouder heeft terug getrokken. Dit had nl geen enkele crisis opgeleverd.

  Ik ben het met Hans Boskaljon eens ( en dat zijn we meestal niet) dat Carlo Assorgia binnen coalitie heeft geroepen dat als Remco Duijnker weg zou gaan, dat Beter voor Den Helder de stekker uit de coalitie zou hebben getrokken.

  Het had de coalitiepartijen dan gesierd om dan te zeggen ga maar, en de seniorenpartij te vragen een nieuwe wethouder te leveren.

 8. Een bezem door het gehele gemeentebestuur en vers bloed, neutraal, transparant, betrokken ambtenaren zal deze gemeente goed doen. Wie er nu aan het roer (willen blijven) staan is funest voor deze gemeente, ook in de toekomst. Een doordram mentaliteit wat inmiddels een real-life soap is geworden. Het onderzoek en feiten spreken voor zichzelf. Weinig tot geen vertrouwen in het gemeentebestuur is om je rot voor te schamen als ambtenaar. Eigenbelang heeft meer waarde dan de gunfactor. IK IK IK … en de rest kan stikken.

  Welkom in Den Helder!

 9. Reageren doe ik hier nu voor het eerst. Echter, ik voel mij geroepen om het nu wel te doen want ik verbaas mij erover dat het andermaal persoonlijk wordt hetgeen niet niveaubevorderend werkt. Volgens mij maken we belangrijke stappen voorwaarts op tal van vlakken aan het Marsdiep! Lokale partijen doen het lnagenoeg overal goed, hetgeen voor DH eveneens een uitkomst (b)lijkt. Groen Links boekte landelijk overigens ook (veel) winst maar niet in het Helderse als ik mij goed kan herinneren… Draagvlak?! Wie souffleert wie?! Wellicht mis ik hier de essentie, maar gezien de stads- en/of regionale ontwikkelingen prijs ik mij gelukkig met de huidige stand van zaken. Nu nog doorpakken met de propositie van Den Helder en directe omgeving richting buitenwacht! Groter denken is gewenst, Calimerogedrag dienen wij achter ons te laten!

 10. Duijnker moet gewoon het veld ruimen en als hij dat doet kan hij zijn oude hobby als REBEL weer oppakken.

 11. Als we het dan toch over familiebanden hebben; de schrijver van dit stuk, heeft die niet een relatie met een grote verliezer tijdens de verkiezingen?
  De persoonlijke aanvallen op de volksvertegenwoordigers gaat in dit stuk nog “netjes”. Op de sociale media gaat dit een stuk minder sjiek er aan toe. Het zou deze beste man sieren als hij gewoon zijn vrouw in de politiek laat zitten en zelf een stapje achteruit zou doen.

 12. Juttertje doiet mij de ogen openen… “Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten”.

 13. Ik woon nu 15 jaar in Den Helder en verbaas me nergens meer over. Alle helderse mensen die mijn huis in 2005 inrichtten wilden graag de stad uit en vroegen mij ‘waarom kom jij vrijwillig hier wonen ?’.
  Ik heb de politiek van nabij gevolgd en mijn konklusie is dat er niets veranderd is. Allemaal kikkers die dansen, persoonlijke vetes/frustraties/plannetjes uitvechten en een rij wethouders/burgemeesters/passanten/wachtgeldtrekkers.
  De enige konstante: het kost bakken met geld aan de helderse gemeenschap aan mislukte plannen
  Ik ben niet zo’n fan van Boskeljon en wat hij in het kollege (niet) presteerde. Maar wat jaren luwte heeft hem blijkbaar gelouterd. Ik onderschrijf zijn mening in dit opiniestuk.

Comments are closed.