Centra voor de Kunsten en Muziekscholen weer open

0

Den Helder – De centra voor de kunsten en de muziekscholen in Noord-Holland mogen haar deuren weer openen voor hun leerlingen en docenten. De gebouwen zijn aangepast aan de maatregelen en de docenten staan bij wijze van spreken al te trappelen in hun coronaproof-ingerichte lokalen.

Niet dat ze de afgelopen periode niets hebben gedaan. Alle docenten hebben via videobellen of videoinstructies hun muziek-, theater-, dans- en beeldende lessen gegeven. Hierdoor kon iedereen vanuit huis blijven spelen, maken en repeteren. Sommige leerlingen zijn zelfs flink vooruit gegaan omdat ze veel tijd hadden om te oefenen. Maar ze misten de gewone lessen toch wel allemaal.

Bij de meeste instellingen geldt nog wel een maximum aantal bezoekers van 30 personen en niet alle groepslessen kunnen doorgaan. Ook de koren en orkesten met blaasinstrumenten moeten nog wachten tot er meer bekend is over de verspreiding van corona via zang en blaasinstrumenten. Maar alle lessen aan 1 of 2 leerlingen gaan weer van start. Op een aantal plaatsen is afgelopen week al voorzichtig opgestart.

OCK
De centra voor de kunsten en muziekscholen in Noord-Holland hebben onderling altijd al veel contact omdat ze samen in de stichting Overleg Cultuurparticipatie en Kunsteducatie (OCK) zitten. In de afgelopen periode hebben de directeuren van de 23 organisaties zelfs een wekelijkse koffiemeeting via Zoom gehad. Onder het genot van een eigen kopje koffie of thee konden ze de nieuwste informatie, tips en vragen delen. Ook in de snel aangemaakte appgroep worden elke dag berichtjes geplaatst om elkaar op de hoogte te houden en af te stemmen.

Dat de organisaties niet bij de pakken neer gingen zitten bleek al toen slechts een paar weken na het begin van de coronacrisis de website 24creatief.nl gelanceerd werd. Op deze website hebben de organisaties digitale lessen geplaatst die door iedereen vanuit huis gratis te volgen zijn. Een idee van Rob Bangert, directeur van Artiance Alkmaar: “Het is belangrijk dat wij iedere dag laten zien hoe creatief onze sector is en hoe belangrijk het is om actief met kunst bezig te zijn. Wij hopen dat mensen die deze website bezoeken dat ook beseffen en ons uiteindelijk ook fysiek weten te vinden.”

Triade
“Nu is iedereen erg druk met het opstarten van de lessen, maar de crisis heeft ook saamhorigheid en innovatie opgeleverd, daar gaan we mee verder, ook met 24creatief”, aldus Sander Boschma, voorzitter van het OCK en directeur van Artex Kunstenschool Texel en Triade in Den Helder: “Van Bloemendaal tot Hilversum en Texel, de organisaties binnen het OCK bereiken met elkaar een enorme doelgroep van actieve amateurkunstenaars in Noord-Holland. Samen met gemeenten en provincie investeren we in creativiteit en persoonlijke ontwikkeling, het enorme belang daarvan is de afgelopen maanden ook weer gebleken. En als centra voor de kunsten zijn we continu met elkaar en met partners aan het kijken hoe wij daaraan bij kunnen dragen. Tijdens de coronacrisis maar ook zeker daarna.”